|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Zimny,
obejrzyj sobie tę harmonijkę gumową pomiędzy wahaczem a skrzynią. Czy nie jest sparciała i czy nie ma ma pęknięć. One dość często lecą. Możesz też oblukać tę drugą - pomiędzy przekładnią a wahaczem ale te trzymają się raczej dzielnie. Jak masz czas to opuść przekładnię i zobacz czy masz posmarowany wieloklin na wyjściu na kardan. Jak jest smar to ok ale jak sucho to polecałbym rozpiąć kardan z przodu, wyciągnąć i przesmarować oba wielokliny. Ktoś tu pytał o czyszczenie kolektorów i był polecany AutoSol Anti Blue czy jakoś tak. To się nie nadaje do kolektorów w BMW, bo one są chromowane a ten szuwaks zawiera kwas. To fajnie czyści kolektory z nierdzewki. Do kolektorów BMW: szmata, pasta AutoSol do chromu, nie żałować jej i ruchy jak za młodu po kołdrą. ![]() Widać, że Ropuch ma nieopanowane, bo u niego kolanko brunatne. ![]() Tak na serio to nawet jak się wyczyści je na glanz to sam początek od głowicy po pierwszym odpaleniu robi się zaraz zółty. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Dzięki Navaja
![]() Tą osłonę przy skrzyni oglądałem, w jednym miejscu ma drobne pęknięcia ale mechanik oglądał dokładnie i powiedział że to standard ale nie jest ona do wymiany zdecydowanie jeszcze. Ale będę obserwował. Ta od strony przekładni jest OK, jak nowa. Do wału nie zaglądałem i na razie postanowiłem zostawić to na później - nie dam rady ze wszystkim na raz a i tak trochę podłubałem. Ale mam to na uwadze. Da się to podejrzeć odchylając gumę przy skrzyni czy tylko rozpinając wał od skrzyni? Pozdrawiam zimny ps. Powoli chyba kończę swoją obecność na forum ale wątek będę obserwował, dzięki za wszystkie porady. |
![]() |
![]() |