![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 11 godz 19 min 53 s
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Sprężynę wymieniasz kiedy sag dynamiczny jest nie poprawny, sag statyczny nie może być zły w fabrycznym zawieszeniu przy którym nikt nie grzebał, choć cuda się zdążają, wiec sprawdzić też, bo to nic nie kosztuje. Ktoś z Was pofatygował się o zmierzenie sagu z pasażerem i bamabetlami ? Wymiana sprężyny na twardszą wiąże się przeważnie z modyfikacją przepływu oliwy, dopasowania odpowiedniej ilości podkładek i ich grubości.
To stosunkowo trudny zabieg i trzeba mieć doświadczenie oraz wiedzę żeby tego nie zjebać. Tara fabryczna zawieszenia większości motocykli to 75 kg + 70 pasażer i max 15 kg bagażu. Przekraczając te parametry trzeba personalizować zawias i kropka. Tak uczyli nas na szkoleniach w Andreani. Kiedyś, dawno temu pisałem o tym w tematach o przeszczepie zawiasów z lekkich lub dualowych motorków do Africi. Przy swoim moto nie pozwoliłbym na grzebanie byle komu, na zasadzie albo się uda i będzie robiło, albo nie. To o czym piszecie to przypadłość większości moto przy max obciążeniu, znam trzy opcje rozwiązania problemu - ekonomiczna ( schudnąć i nie zabierać szafy na wyjazdy ), albo mieć to gdzieś i jeździć tak jak jest - na bogato ( Ohlins TTX ), - rozsądna ( porządny zawieszeniowiec, poprawna personalizacja ) Powodzenia. Ps. W mojej Multi na zawieszeniu Ohlinsa ten problem nie występuje
![]() |
#3 | |
![]() Zarejestrowany: Sep 2013
Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 11 godz 19 min 53 s
|
![]() Cytat:
Kiedy przesiadłem się na R1200GS już zarówno jednego jak i drugiego przy przeładowanym motocyklu brakowało.... rozwiązałem problem przeorganizowując bagaże i pozostałem przy kufrach plastikowych bo zazwyczaj tylko w takiej konfiguracji jeździłem w dwie osoby, gdyby chcieć coś więcej to tylko zmiany w zawieszeniu... także widać było jaka jest tendencja.... odnoszę wrażenie, że obecnie nowe motocykle powstają ze sponsoringu, różne rozwiązania i elementy są sponsorowane przez ..np. miejsce na aku w CRF sponsorował yuasa, na zawieszenie zrzucili się wilbers i ohlins ![]() ![]() ![]() CRF to motocykl skrojony na jedną osobę wątłej postury z ew. bagażem na 2 osoby z bagażami trzeba to modyfikować albo się męczyć. 15kg bagażu to zbyt mało..... a może motocykl doskonały byłby nudny dla właściciela oraz nieopłacalny dla wszystkich.... a tak kupisz sobie amorki i będziesz szczęśliwy ![]() i pomyśleć, że nigdy wcześniej nie interesowałem się tym co mam w zawieszeniu... po prostu działało i tyle... Ostatnio edytowane przez mdxmd : 10.02.2019 o 19:33 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Upgrade hamulcowy | iwan | Hamulce, kola, opony | 17 | 12.09.2014 21:26 |
Wymiana adaptacja innego zawieszenia w Africe | Adagiio | Rama, zawieszenia, napęd | 8 | 10.03.2009 22:00 |