Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Inne - dyskusja ogólna

Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Dzisiaj, 09:23   #11
szynszyll

szynszyll's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Popapracie!
Motocykl: RD04
szynszyll jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 3 tygodni 3 dni 18 godz 36 min 28 s
Domyślnie

gdzies na FB mi wyskoczylo kilka dni temu, ze maja klopoty. z reszta wiele branzy jest przegrzanych/przeprodukowanych. deflacja nie bierze sie z nikad. tutaj mozna ocenic stan finansow i dynamike dlugu:

https://www.reuters.com/markets/comp...e-sheet-annual

https://simplywall.st/stocks/cn/auto...ce=chatgpt.com

to duza firma i jest sporo raportów o jej kondycji.
Stary Dzisiaj, 09:40   #12
chomik
Administrator

chomik's Avatar

Miasto: Bałtyk
Motocykl: RD03 2xRD07a
Przebieg: 666
chomik jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 dni 4 godz 32 min 14 s
Domyślnie

To tutaj raczej wszystko dobrze wygląda:

"Przyglądając się najnowszym danym bilansowym, widzimy, że Zhejiang Qianjiang Motorcycle ma zobowiązania w wysokości 3,73 mld jenów CN wymagalne w ciągu 12 miesięcy oraz zobowiązania w wysokości 1,61 mld jenów CN wymagalne po tym terminie. Po skompensowaniu tych zobowiązań, firma dysponuje gotówką w wysokości 5,86 mld jenów CN oraz należnościami o wartości 668,1 mln jenów CN wymagalnymi w ciągu 12 miesięcy. Oznacza to, że może pochwalić się aktywami płynnymi o 1,19 mld jenów CN przewyższającymi całkowite zobowiązania.

Ta nadwyżka sugeruje, że Zhejiang Qianjiang Motorcycle ma konserwatywny bilans i prawdopodobnie bez trudu mógłby wyeliminować swoje zadłużenie. Mówiąc wprost, fakt, że Zhejiang Qianjiang Motorcycle ma więcej gotówki niż długu, jest prawdopodobnie dobrym sygnałem, że potrafi bezpiecznie zarządzać swoim długiem.

Zysk operacyjny przed opodatkowaniem (EBIT) firmy Zhejiang Qianjiang Motorcycle był w zeszłym roku dość stabilny, ale nie powinno to stanowić problemu, biorąc pod uwagę jej niewielkie zadłużenie. Niewątpliwie najwięcej o zadłużeniu dowiadujemy się z bilansu. Ostatecznie jednak przyszła rentowność firmy zadecyduje o tym, czy Zhejiang Qianjiang Motorcycle będzie w stanie z czasem wzmocnić swój bilans. "
Wskaźnik cena/zysk (14,8x) jest niższy niż na rynku CN(44,9x)

Prognozuje się, że zyski wzrosną o 19,8% rocznierok

W ciągu ostatnich lat zyski wzrosły o 12%rok

Handel po dobrej cenie w porównaniu z konkurentami.

Analitycy są zgodni, że cena akcji wzrośnie o 37,4%."
Stary Dzisiaj, 10:01   #13
szynszyll

szynszyll's Avatar

Domyślnie

no tak ale popatrz na gwałtowny wzrost dlugu dlugoterminowego:

Jak widać poniżej, na koniec czerwca 2024 roku dług Zhejiang Qianjiang Motorcycle wynosił 308,1 mln jenów CN ( grudzień 2024 juz 376 mln), w porównaniu z 25,6 mln jenów CN rok wcześniej. Jednak bilans firmy pokazuje, że posiada ona 5,86 mld jenów CN w gotówce, co oznacza, że w rzeczywistości ma ona 5,55 mld jenów CN w gotówce netto.

moze to wynikac z pierwszego od lat uczciwego audytu - chinskie firmy masowo zatajaja i falszuja dane, jak rowniez z buntu poddostawcow. sporym problemem chinskiego automotiw sa bardzo dlugie terminy platnosci i presja na poddostawcow. tu ciekawy news o tym problemie:

https://elektrowoz.pl/auta/byd-wycis...-i-ostrzegaja/

ciekawe rzeczy sie tam dzieja od pandemi i upadku Evergrande Group. tu interesujacy kanal czlowieka, ktory od lat robi tam interesy i obserwuje zmiany z pozycji czlowieka ogarnietego w rynku i handlu:

https://www.youtube.com/shorts/tniHabgxgy4

https://www.youtube.com/shorts/ey4o81lRy8M

https://www.youtube.com/shorts/CzMd8R9DAng

https://www.youtube.com/watch?v=G76QEUPOzao

polecam
Stary Dzisiaj, 10:36   #14
chomik
Administrator

chomik's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał szynszyll Zobacz post
no tak ale popatrz na gwałtowny wzrost dlugu dlugoterminowego:

Jak widać poniżej, na koniec czerwca 2024 roku dług Zhejiang Qianjiang Motorcycle wynosił 308,1 mln jenów CN ( grudzień 2024 juz 376 mln), w porównaniu z 25,6 mln jenów CN rok wcześniej. Jednak bilans firmy pokazuje, że posiada ona 5,86 mld jenów CN w gotówce, co oznacza, że w rzeczywistości ma ona 5,55 mld jenów CN w gotówce netto.

moze to wynikac z pierwszego od lat uczciwego audytu - chinskie firmy masowo zatajaja i falszuja dane, jak rowniez z buntu poddostawcow. sporym problemem chinskiego automotiw sa bardzo dlugie terminy platnosci i presja na poddostawcow. tu ciekawy news o tym problemie:

polecam
No może, lecz piszą także:
"Oznacza to, że może pochwalić się aktywami płynnymi o 1,19 mld jenów CN przewyższającymi całkowite zobowiązania."

A to już typowy obraz Chin. Nadwyżka, którą inwestują w nowe technologie. Partia jak wiadomo, nie popiera modelu konsumpcyjnego w Chinach, wręcz odwrotnie, pracuj, napierdalaj, oszczędzaj, trzymaj, inwestuj w technologię. To preferują.

https://youtu.be/bApEltpO4PM?si=bNJmcv_l24l2o0cg
Stary Dzisiaj, 10:47   #15
szynszyll

szynszyll's Avatar

Domyślnie

no to powodzenia zycze partyjnym bonzom z poprzedniej epoki. był kiedyś już jeden kraj-obóz pracy i wlasnie rozkwita

p.s. w historii chin bylo wiele wojen domowych, buntow i rewolucji, wiec nie do konca ten lud to takie potulne baranki. to, ze elita partyjna to multimilionerzy chyba nikogo nie zaskakuje. jednosc chin jest taka sama propagandowa bajka jak jednosc narodow tworzacych ZSRR.
p.p.s. ciekawa ksiazka. jak ktos chetny to wrzuce audiobuka
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpg IMG_20250928_120146.jpg (87.4 KB, 33 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez szynszyll : Dzisiaj o 12:02
szynszyll jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 11:07   #16
Jarczoq

Jarczoq's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Jarczoq jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 5 dni 13 godz 13 min 26 s
Domyślnie

Cytat:
w Polsce jest spory problem z czesciami do popularnego Benelli TRK502.

p.s. zapytalem pania z Voge Polska dlaczego wiele czesci do swiezych modeli jest niedostepna w katalogu? odpisała, cyt: nasze motocykle sie nie psuja wiec czesci nie sa potrzebne.
Nie tylko do Benelli. Ja czekam już ponad miesiąc za simerami (nie da się na razie nic dopasować) widelca do Rieju 500 Aventury (tegoroczny-a jakże) bo południowcy mieli w sierpniu miesiąc przerwy, co oznacza, że NIC nie załatwisz. W tym przypadku jestem ciekaw, co powiedziałaby pani z Voge, jak dochodzi do kolizji.
P.S.
Oglądając tego Rieju, to silnik CB500 i parę innych patentów od innych (wahliwe podnóżki kierowcy od BMW). Ten akurat produkowany w Hiszpanii, alle w wielu miejscach made in China.
Jarczoq jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 11:07   #17
chomik
Administrator

chomik's Avatar

Domyślnie

Cytat:
no to powodzenia zycze partyjnym bonzom z poprzedniej epoki. był kiedyś już jeden kraj-obóz pracy i wlasnie rozkwita

p.s. w historii chin bylo wiele wojen domowych, buntow i rewolucji, wiec nie do konca ten lud to takie potulne baranki. to, ze elita partyjna to multimilionerzy chyba nikogo nie zaskakuje.
Oby się obudzili, ale mam wątpliwości, człowiek lubi być trzymany za ryj, inaczej sam musi o sobie decydować, co jest znacznie trudniejsze.
Stary Dzisiaj, 15:19   #18
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 7 godz 56 min 34 s
Domyślnie

Futrzak jak ja się cieszę,że jesteś tu z nami bo wiem co wiemy znaczy stara technologia to stara technologia i jak to długo działa.
Stary Dzisiaj, 15:37   #19
szynszyll

szynszyll's Avatar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Melon Zobacz post
Futrzak jak ja się cieszę,że jesteś tu z nami bo wiem co wiemy znaczy stara technologia to stara technologia i jak to długo działa.
ja nie mam nic do nowej technologii. pisze to ze smartfona, ktory dla starego dziada + internet jest cudem techniki i nowoczesnej technologii. zwracam tylko uwage, ze nie traktuje sie serio ludzi zostawiajac ich bez wsparcia w czesci zamienne, dane serwisowe i fachowcow majacych dbac o ich zakupy. chinskich firm samochodowych juz jest w PL ponad dwadziescia. motocyklowych pewnie podobnie. nie sadze, zeby wszystkie zarobily i przetrwaly. okresy gwarancyjne nie zostana zachowane + nie bedzie wsparcia technicznego. tylko tyle. wchodze na strone powaznej firmy, mam rozkladowki i serwisowke dla motocykli z poczatku roku i czekam na czesc 5-7 dni max. da sie jak sie do sprawy podchodzi serio. to nie jest moj wymysl. sami chinczycy pisza, ze z ponad 120 marek do 2030 moze utrzyma sie 20%. jaki inny kraj odstawil taki numer? maja po kilka marek czesto od ponad 100 lat. wiekszosc chinskich ma kilka lat i powstalo dzieki rzadowym dotacjom.
Romet 400 ADV mial 'zmiesc konkurencje' - ktos wie gdzie znajde do niego czesci OEM? serwisówke?
Stary Dzisiaj, 15:45   #20
Melon

Melon's Avatar

Miasto: Lublin
Motocykl: cz350/ bandit600/ zx12r/ varadero/vfr1200xd
Melon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 7 godz 56 min 34 s
Domyślnie

Rządowym dotacjom ? Przecie to kraj geniuszy w każdym segmencie
Biją nas naszą taktyką, taniością produkcji.

Zasady Postowania