![]() |
|
Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#1 |
Stary wyjadacz
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: żywiec
Motocykl: RD07
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 2 godz 19 min 36 s
|
![]()
Cześć. Pewnie już większość trafiła gdzieś w sieci na w/w bike.
Od jakiegoś czasu noszę się z zamiarem kupienia czegoś świeżego/nowego. Docelowo w garażu ma zostać tylko vfr 800 i „to coś”. Pytanie co to jest i z czym się to je? Dwa tygodnie temu byłem blisko podpisania papierów na MG Stelvio przy okazji otwarcia nowego salonu Eurorider w Katowicach. W piątek byłem napalony i w sobotę miałem jechać po moto. Zadzwoniłem jednak do człowieka który miał na OLX wystawione takie 2024r i 6tys przebiegu. Powiedział mi żebym uciekał z salonu i nie dał się wpierdolić w ten syf. Więc ostygłem😂 Takie Moto Morini z kuframi kosztuje 49.900 Tylko no właśnie. Wiem że spadek wartości masakryczny. Pytanie co to za piec? Czy to rodowity chinol? Zawieszenia KYB przód tył, Brembo monoblok, Bosch Cornering ABS, tablety srety. Ktoś to miał okazję macać, oglądać albo wie coś na temat tego motocykla? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Ostygnij i z Morini.
Podzielam zdanie sprzedającego z OLX, moi kumple prowadzący warsztaty motocyklowe w Romie, mówią że trzeba się bardzo nie lubić żeby za własne pieniądze wyrządzić sobie taką krzywdę. Mam Moto Guzzi w swojej kolekcji, tylko nikt nim nie jeździ, oczywiście sprawny i pali od strzała. To można mieć z chęci posiadania, zamiłowania do marki i innych powodów. Mój ojciec jest fanem marki, tylko on potrafi zrobić z pokrywki słoika tryb do zabytkowego zegara . Czas oczekiwania na części to miesiące, na miejscu nie ma nic w IT do Morini , Guzzi i innych to co dopiero w PL . Moto Morini to się nie kupowało nawet 40 lat temu bo podpierało ściany w warsztatach . Ps. Kup sobie coś co działa i jeździ a nie stoi w warsztacie, chyba że się bardzo nie lubisz ![]() Powodzenia.
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Poczekałbym rok lub dwa żeby nie testować na własnym portfelu
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Administrator
![]() |
![]()
Moto Morini to rodowity chinol, więc trudno tu mówić o marce włoskiej, która umarła 15 lat temu. To tak jak z innymi chińskimi markami... trzeba sprawdzić samemu, pytanie czy się chce
![]()
![]() |
#5 |
Stary wyjadacz
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: żywiec
Motocykl: RD07
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 2 godz 19 min 36 s
|
![]()
50 to absolutnie nie mało, jednak w porównaniu do „rodowitej” konkurencji to czasami połowa.
Ale jak widać „cudów ni ma”. Dzięki Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Te niby markowe też mają trochę chińskich komponentów, jak nie silniki to inne. Mój znajomy, kiedyś dystrybutor i koncesjoner Suzuki, przez wiele lat będący na pierwszych pozycjach pod względem sprzedanych pojazdów w IT. Aż zaczęło mu się wydawać że jest lepszy od Jezusa i będzie chodził po wodzie jak po kostce na placu San Pietro. Ale noga mu się podwinęła i wsio poszło w piździec. Jako że potrafił tylko sprzedawać a żyć jakoś trza, zajął się Italo-chinolami jak się odrodziły w nowym wydaniu takimi jak Benelli, Morini, Augusta i jakimiś jeszcze.
Dopóki masz do czynienia z osobami mało obeznanymi w temacie to możesz im żenić kity że to made In italy, ale jak już ich przekonałeś i kupią, zaczną jeździć i to czym jeżdżą zacznie się sypać. A na części trzeba czekać w nieskończoność to co robią sfrustrowani użytkownicy? Ano sprzedają, portale z ogłoszeniami są pełne np. Benelli bo sprzedali ich najwięcej. Nowy kosztował chyba coś koło 6 koła a obecnie używkę z niewielkim przebiegiem zabierzesz za 35 %, mowa o rocznych czy dwu letnich motorkach. Wszystko jest dla ludzi i pewnie sa zwolennicy tego typu pojazdów, tylko trzeba mieć świadomość co się kupuje i jak z dostępnością części czy wiedzą i kompetencją serwisu żeby później nie narzekać. Mój kumpel jest importerem AJP i dystrybutorem FC Moto ( kłady i motorki ) na półce jest wszystko, jakoś się da jak się chce robić coś dobrze . Od 90 roku siedzę we włoskiej motoryzacji, dwu i czterokołowej i dziś kupiłbym wyłącznie Ducati , oczywiście nie wszystkie jeżdżą i nie sprawiają problemów, ale na przełomie ostatnich 20 lat nastąpił przeskok o 1000 % ze wszystkim w porównaniu do tego co było w przeszłości. Zdrowia.
![]() |
#7 |
![]() |
![]()
w Polsce jest spory problem z czesciami do popularnego Benelli TRK502. znajomy oddal uszkodzony motocykl do ASO ( gwarancja) i zorganizowanie czegos tak banalnego jak uszczelki trwalo 6 miesiecy. sledze katalogi czesci do ryzowcow i nawet do swiezych rzeczy ( 2020-2024) wiele pozycji jest na czerwono.
p.s. zapytalem pania z Voge Polska dlaczego wiele czesci do swiezych modeli jest niedostepna w katalogu? odpisała, cyt: nasze motocykle sie nie psuja wiec czesci nie sa potrzebne.
![]() |
#8 | |
Administrator
![]() |
![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Afryka dzika..... Poznań - Cape Town 2008/2009 | chomik | Trochę dalej | 415 | 11.04.2025 18:26 |
Moto Morini X-Cape ? | zimny | Inne - dyskusja ogólna | 8 | 12.04.2023 08:03 |
Kraków - Cape Town - Slajdowisko 7 kwietnia Kraków | electro | Trochę dalej | 14 | 08.04.2014 10:03 |