Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Kwestie różne, ale podróżne.

Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Wczoraj, 11:29   #1
MrWaski

MrWaski's Avatar

Miasto: Słocina
MrWaski jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 3 dni 4 godz 28 min 46 s
Domyślnie Nowe przepisy - jazda na kole, zgłaszanie zlotów

Szykują się poważne zmiany w przepisach.

Drift, czyli zerwanie przyczepności co najmniej jednego koła, a więc dla motocykla jazda na kole, grozi mandatem od 1500 zł, zabraniem pojazdu na 30 dni i utratą prawa jazdy na 3 miesiące!

Od 10:12 https://youtu.be/hmOwW30GVSs?t=612

Organizowanie zlotów powyżej 10 pojazdów, będzie musiało być zgłaszane. Kara dla organizatora i każdego uczestnika nie mniej niż 2000 zł.

Od 11:47 https://youtu.be/hmOwW30GVSs?t=707
Stary Wczoraj, 20:00   #2
Jarczoq

Jarczoq's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Jarczoq jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 4 dni 8 godz 1 min 36 s
Domyślnie

Debili tym nie zlikwidują, a swobody obywatelskie po trochu ograniczają. Po za tym, karanie jest skuteczne, jak jest natychmiastowe i nie wybiórcze. W Poznaniu np. w centrum (czyli gęsta zabudowa i wysoka średnia wieku) co weekend od wieczora do bladego świtu kolesie robią hałas puchami ze zwolnionymi wydechami i piszczeniem opon. Władza o tym wie bo nawet w naszym radio były na ten temat audycje. I co - i nic, a przypomnę, że przepisy odnośnie ilości decybeli mamy ostrzejsze od Niemców u których raczej nie spotkasz wydechu typu racing na drodze publicznej (chyba, że czegoś nie wiem) bo tam policja reaguje od razu (wiem z autopsji). Bardziej powinni się wziąć za jazdę w deszczu na dziennych, nie używanie kierunkowskazów (albo dopiero w czasie manewru) i za dezele. Ostatnio (a myślałem, że nic mnie już nie zaskoczy) widziałem przybysza (z charakterystyczną kistą na plecach) na tak przekoszonym sprzęcie, że zostawiał prawie dwa ślady.
Jarczoq jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 21:43   #3
chomik

Motocykl: RD03 RD07a Tenere700 WR
Przebieg: 666
chomik jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 tygodni 1 dzień 9 godz 12 min 52 s
Domyślnie

W większości wypadków problemem jest prędkość. Po co więc, produkują pojazdy, które mogą jechać więcej niż jest dozwolone? W dzisiejszych czasach mogą nawet same się ograniczać w zależności gdzie jadą.
Stary Dzisiaj, 05:46   #4
Dzieju
Administrator

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 6 dni 6 godz 22 min 33 s
Domyślnie

Zwyczajny zamordyzm i to w świetle wyprodukowanych przepisów.
Chomiku to nie prędkość jest problemem , ale wielu myśli że tak jest bo tak mówią.

Dlaczego nie zlikwidują prawdziwych problemów tylko idą na łatwiznę , od zawsze było to tylko i wyłącznie szukanie kasy poprzedzone medialnym praniem głowy odbiorców. Dzięki temu zyskują poparcie
Jakiś czas temu jeszcze myślałem że ludzie się ockną i przejrzą na oczy.
Ale nadzieja umarła , ludzie sami na własne życzenie pozbawią się wszystkiego.
Przekładając na jazdę , cieszcie się ile możecie bo za jakiś czas ograniczą wam elektroniką prędkości we wszystkich pojazdach, same wyhamują przed znakiem, za jakieś inne wymyślone przewinienie samochód się wyłączy , sam wezwie lawetę a pasażerowie wyproszeni na ulicę.
Można pomyśleć że to bajki, a ile tych "bajek" już się dzieje.
A może następna ustawa będzie mówiła o przygarnianiu uchodźców do domu, kto nie przygarnie to płaci karę.

Smutne jest to co z ludźmi robią a jeszcze bardziej że mają w tym poparcie wielu.
Stary Dzisiaj, 07:52   #5
WojtekBBI

WojtekBBI's Avatar

Miasto: Szikago
Motocykl: Była ST, była DR, była RD03 Rejli. Czas na LC8 Ładwenczer. KTM690R. ATRD07. KTM 950SE
WojtekBBI jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 5 dni 15 godz 32 min 23 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Dzieju Zobacz post
Zwyczajny zamordyzm i to w świetle wyprodukowanych przepisów.
Chomiku to nie prędkość jest problemem , ale wielu myśli że tak jest bo tak mówią.

Dlaczego nie zlikwidują prawdziwych problemów tylko idą na łatwiznę , od zawsze było to tylko i wyłącznie szukanie kasy poprzedzone medialnym praniem głowy odbiorców. Dzięki temu zyskują poparcie
Jakiś czas temu jeszcze myślałem że ludzie się ockną i przejrzą na oczy.
Ale nadzieja umarła , ludzie sami na własne życzenie pozbawią się wszystkiego.
Przekładając na jazdę , cieszcie się ile możecie bo za jakiś czas ograniczą wam elektroniką prędkości we wszystkich pojazdach, same wyhamują przed znakiem, za jakieś inne wymyślone przewinienie samochód się wyłączy , sam wezwie lawetę a pasażerowie wyproszeni na ulicę.
Można pomyśleć że to bajki, a ile tych "bajek" już się dzieje.
A może następna ustawa będzie mówiła o przygarnianiu uchodźców do domu, kto nie przygarnie to płaci karę.

Smutne jest to co z ludźmi robią a jeszcze bardziej że mają w tym poparcie wielu.
Nowe auta ciężarowe np już hamują przed znakami i robią dużo innych wkur.... manewrów....
WojtekBBI jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 11:55   #6
Dzieju
Administrator

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 6 dni 6 godz 22 min 33 s
Domyślnie

Dlatego pojazdy normalne bez kagańców zyskają na wartości.
No chyba że kolejną ustawą zmiotą je z powierzchni debilnej unni.
Nie podjął bym pracy na takiej ciężarówce ani innym pojeździe, prywatnie też.
Stary Dzisiaj, 13:03   #7
majkowski1

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: CK
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: do AE
majkowski1 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 2 dni 17 godz 4 min 12 s
Domyślnie

Cóż, taka prawda, że nikt o prawa wolności nie będzie walczył, bo się nikomu nie chce...
Chcemy demokracji, ale nikt nie bierze pod uwagę faktu, że o wolność walczy się cały czas, całe życie i od tysiącleci... Wolność droższa niż wszystko! Taka cena Wolności!

Tyle, że mało kto już pamięta co znaczy nawet rewolucja czy strajk... Teraz ważniejsze relacje TikTok i Insta z takich marszów...? ChatGpt za nas to zrobi...?

Każda nowa ustawa, regulacja, każdy przepis, zakaz, a nawet pozwolenie - jest ograniczeniem czyjejś Wolności.

I przykładowo jak nawet mamy art 52 ust 1 naszej konstytucji, który zapewnia nam wolność poruszania się, tak ogół społeczeństwa cieszy się z Trzeźwego Poniedziałku...

Zwyczajne łamanie podstawowych praw człowieka i łamanie konstytucji.

Bo funkcjonariusz może zatrzymać obywatela, jeżeli istnieje uzasadnione przypuszczenie, że popełnił ten obywatel przestępstwo. Czyli musi na jakiś faktach opierać, to podejrzenie winy.
Więc na jakiej podstawie zatrzymuje każde auto, prosi o dokumenty (potem już domaga się) i jeszcze karze dmuchać? Cóż, bo mu rozkazał komendant Adolfik, a On tylko wykonuje rozkazy i stara się wykonać swoją pracę... a często gęsto będzie pitolił o dbaniu o bezpieczeństwo Obywatela (choć sądy niejednokrotnie potwierdzały, że funkcjonariusz, w żaden sposób nie jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo innych).. I teraz Obywatel, aby było wygodniej, szybciej, mniej nerwów, szybciej dotrzeć do pracy czy domu.... TEŻ WYKONA TE ROZKAZY!

To samo co w Hameryce... wymyślili CheckPointy, BorderPointy... Wszystko sprzeczne z konstytucją i nielegalne...

I wymyślają to ludzie będący u władzy, tylko dla kasy, a uprawnieni i popierający tyranię korzystają z Długopisu, aby "zalegalizować". Wszystko byle kaska się w budżecie zgadzała i można było więcej z Podatnika wyciągnąć i jeszcze ciaśniej dyby mu zacisnąć, bo im mniej praw ma, tym łatwiej wywrzeć na nim presję i kolejne prawa do wolności można było odebrać... Jak mówią: Pomalutku, powolutku tracimy te prawa i wolność..
Tyle, że dla mnie jakoś niewolnictwo wcale nie zniknęło, nie znika i nigdy nie zniknie...

Tyle IMO
majkowski1 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 13:14   #8
zimiok

Miasto: Oświęcim
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
zimiok jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 dni 6 godz 54 min 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał majkowski1 Zobacz post
przykładowo jak nawet mamy art 52 ust 1 naszej konstytucji, który zapewnia nam wolność poruszania się, tak ogół społeczeństwa cieszy się z Trzeźwego Poniedziałku...

Zwyczajne łamanie podstawowych praw człowieka i łamanie konstytucji.

Wszystko byle kaska się w budżecie zgadzała i można było więcej z Podatnika wyciągnąć i jeszcze ciaśniej dyby mu zacisnąć, bo im mniej praw ma, tym łatwiej wywrzeć na nim presję i kolejne prawa do wolności można było odebrać... Jak mówią: Pomalutku, powolutku tracimy te prawa i wolność..
Tyle, że dla mnie jakoś niewolnictwo wcale nie zniknęło, nie znika i nigdy nie zniknie...

Tyle IMO
Bzdura, żadnego łamania konstytucji nie ma, ponieważ masz w tym art. ust. 3, który stanowi, iż: "wolności, o których mowa w ust. 1 i 2, mogą podlegać ograniczeniom określonym w ustawie".

Zapewniam Cię również, że wpływy z mandatów z rzeczonych Trzeźwych Poniedziałków nawet w promilu nie pokrywają szkód i kosztów jakie niosą ze sobą najebani kierowcy.
zimiok jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 14:00   #9
majkowski1

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: CK
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: do AE
majkowski1 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 2 dni 17 godz 4 min 12 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał zimiok Zobacz post
Bzdura, żadnego łamania konstytucji nie ma, ponieważ masz w tym art. ust. 3, który stanowi, iż: "wolności, o których mowa w ust. 1 i 2, mogą podlegać ograniczeniom określonym w ustawie".

O właśnie... Jasne, masz prawo twierdzić, że bzdura... Masz też prawo uciekać od głównego wątku, zmieniając temat na to gdzie pieniądze z tego idą...

Można pisać, rozmawiać godzinami, polemizować, kłócić się... Bo przecież wolność słowa...

I tak, dobrze wiem, że istnieje ustawa z '97 o PRD art. 129 i trzeba sprawdzić ust.3 ...

A również wiemy, że "TP" to akcja prewencyjna...

Więc przeczytajmy..

Art.. 129.. [Uprawnienia policjanta]
1.. Czuwanie nad bezpieczeństwem i porządkiem ruchu na drogach, kierowanie ruchem i jego kontrolowanie należą do zadań Policji.
2.. Policjant, w związku z wykonywaniem czynności określonych w ust. 1, jest uprawniony do:
1) legitymowania uczestnika ruchu i wydawania mu wiążących poleceń co do sposobu korzystania z drogi, używania pojazdu lub urządzenia wspomagającego ruch;
1a) ustalenia tożsamości kierującego pojazdem na podstawie danych z Rejestru Dowodów Osobistych;
2) sprawdzania wymaganych dokumentów, o których mowa w art. 38, oraz zezwolenia, o którym mowa w art. 106 ust. 1 pkt 5 ustawy z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami;
21) weryfikacji danych o pojeździe, w tym danych o dokumentach pojazdu w centralnej ewidencji pojazdów;
22) weryfikacji danych o kierującym pojazdem w centralnej ewidencji kierowców;
23) weryfikacji danych o kierującym pojazdem, którego prawo jazdy lub karta kwalifikacji kierowcy zostały wydane przez inne niż Rzeczpospolita Polska państwo członkowskie Unii Europejskiej, Konfederację Szwajcarską, państwo członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) - stronę umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym lub Zjednoczone Królestwo Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej, w drodze teletransmisji przy użyciu elektronicznej sieci, w zakresie danych aktualnie dostępnych w elektronicznej sieci;
2a) (uchylony);
2b) sprawdzania zezwolenia, o którym mowa w art. 64 ust. 1 pkt 1;
3) żądania poddania się przez kierującego pojazdem lub przez inną osobę, w stosunku do której zachodzi uzasadnione podejrzenie, że mogła kierować pojazdem, badaniu w celu ustalenia zawartości w organizmie alkoholu lub środka działającego podobnie do alkoholu;
4) sprawdzania stanu technicznego, wyposażenia, ładunku, wymiarów, masy lub nacisku osi pojazdu znajdującego się na drodze;

Więc pytam... w stosunku do mnie zachodzi uzasadnione podejrzenie ? Czy postawą jest, że dziś poniedziałek i statystki na komendzie się nie zgadzają?

A skoro co chwila przybywa nam ustaw, tak coraz mniej praw nam zostaje...
I jak pisałem na początku, lepiej się nie kłócić i nie walczyć o żadne prawa... przecież i tak nam w końcu zabiorą..
majkowski1 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 14:20   #10
zimiok

Miasto: Oświęcim
Motocykl: Triumph Tiger 800XC
zimiok jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 dni 6 godz 54 min 0
Domyślnie

Sam przyznałeś, że bzdura złamana jest co najwyżej ustawa (choć i tu mam wątpliwości), a nie konstytucja

Tylko widzisz, wolność jednostki kończy się tam gdy jej "prawa" naruszają wolności innych. A najebany typ za kółkiem/ kierą jest tego najlepszą egzemplifikacją.
Nie tylko tam zresztą, bo wystarczy weekend na izbie przyjęć żeby zobaczyć jak prawa trzeźwych obywateli są zabierane przez tych pod wpływem. Ochlejusy zawsze obsługiwani są bez kolejki, a reszta musi grzecznie czekać.
Ale to nie o piciu temat, więc EOT.
zimiok jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania