|
![]() |
#1 | ||
![]() |
![]() Cytat:
Cytat:
I co jest najważniejsze moim zdaniem to, że "Bury” został zrehabilitowany w 1995 r. Jego rodzina otrzymała około 180 tys. zł odszkodowania. Obecnie Rajs wymieniany jest jako jeden z tzw. "Żołnierzy Wyklętych”, których święto obchodziliśmy 1 marca. Tymczasem rodziny jego ofiar nie doczekały się żadnego odszkodowania, a nawet upamiętnienia ich krzywd. Nawet pomnik na grobie ofiar na cmentarzu w Bielsku Podlaskim powstał dopiero w 2002 roku, po licznych sporach i kontrowersjach. W przeprowadzonym w 1949 r. śledztwie ustalono miejsce zamordowania furmanów, jednak nie ujawniono go rodzinom ofiar. Podobnie jak faktu, że w kwietniu 1951 r. odnaleziono i wydobyto szczątki 27 furmanów (z powodu bardzo dużych uszkodzeń, m.in. zmiażdżonych czaszek, oszacowano liczbę zwłok na podstawie znalezionych górnych szczęk). Przeniesiono je na cmentarz katolicki w Klichach. Dopiero w latach 90. oficjalnie ujawniono miejsce mordu i pochówku. Kilka miesięcy później krewni ofiar utworzyli własną organizację, znaną pod obecną nazwą: Społeczny Komitet Członków Rodzin Osób Pomordowanych w dniach 29, 31 stycznia i 2 lutego 1946 roku przez Zbrojne Podziemie. W czerwcu 1995 r. komitet wystąpił do dyrektora Okręgowej Komisji Badania Zbrodni przeciwko Narodowi Polskiemu w Białymstoku o ekshumację furmanów pochowanych w Klichach oraz na miejscu zbrodni. Dokonano jej 23 lipca 1997 r. Na miejscu zbrodni znaleziono szczątki trzech osób. Dwa dni później szczątki furmanów złożono we wspólnym grobie na cmentarzu wojskowym w Bielsku Podlaskim. W listopadzie 1997 r. komitet rozpoczął starania o postawienie na mogile niewielkiego pomnika. Walka o pomnik trwała pięć lat, wymagała przezwyciężenia oporu pani wojewody, która powołując się na rehabilitację Rajsa z 1995 r. odmawiała postawienia pomnika, Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, Ministerstwa Kultury, Rady Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa. Dopiero po klęsce prawicy w wyborach Naczelny Sąd Administracyjny w marcu 2002 r. uchylił odmowne decyzje w sprawie pomnika. Komitet, naciskany przez Radę Ochrony Pamięci Walk i Męczeństwa, zrezygnował z napisu na pomniku: „W hołdzie pomordowanym przez zbrojne podziemie”. Zastąpiono go innym: „W hołdzie pomordowanym przez Oddział PAS NZW kpt. Romualda Rajsa pseudonim »Bury«”. 26 października 2002 r., po pięciu latach starań, na cmentarzu wojskowym w Bielsku Podlaskim odsłonięto pomnik na zbiorowej mogile furmanów. Mniej więcej w tym samym czasie, powstał pomysł żeby postawić pomnik "Buremu" w Białymstoku- szeroko opisywała to również współczesna. Czy to jest normalne? Wiem, że nie jest i wiem, że żadna mniejszość nie wygra z większością, która ślepo wierzy w nieobiektywnych historyków i nie zauważa błędów swojego narodu, a czasami śmieje się prosto w twarz ofiarom i ich krewnym. Kiedyś chciałem napisać pracę na temat stosunków polsko-ukraińskich i uwierzcie mi, że nie znalazłem żadnej obiektywnej pracy na ten temat. Polacy piszą że UPA to bandyci, ukraińcy zaś, że AK to bandyci. Wystarczy pojeździć po bieszczadach żeby się przekonać. Z jednej strony granicy pomniki bohaterom AK pomordowanym przez UPA z drugiej strony bohaterom UPA mordowanym przez AK, ale to inna historia. Nie chcę żeby ktoś poczuł się dotknięty moim wpisem. Od początku chciałem przedstawić historię z innej strony, ze strony mniejszości, ani nie jestem Białorusinem, ani nie dotknęło to mojej rodziny. Po prostu. Ostatnio edytowane przez ltd454 : 22.05.2013 o 06:21 |
||
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
MIEJSCA PRZYJAZNE MOTOCYKLISTOM czyli GDZIE trafić na dobry nocleg, michę, itp... (oraz ostrzeżenia przed "miną") | motoMAUROxrv | Kwestie różne, ale podróżne. | 51 | 19.04.2017 13:39 |
DR 350 - następna krew... | voytas | Lejdis | 9 | 30.03.2014 19:57 |
krew i szpik | lena | Lejdis | 4 | 20.03.2013 13:32 |