![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Common Rejli
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: R650GS Adventure & LC6 750 Adventure
Przebieg: dupa
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 5 godz 39 min 17 s
|
![]()
Ratunkiem przy złapaniu shimmi jest zazwyczaj dociążenie przodu. Stosuję rozluźniony chwyt kierownicy plus hamowanie hamulcem TYLNYM. Uratowało mi dupiszcze parę razy za co jestem wdzięczny A. Kwiatkowskiemu. Wyobraźcie sobie Urala, który przy 130km/h wyrwał szymą kierownicę z rąk... Jechałem bez kosza więc poluzowałem sobie amortyzator skrętu.
Tym samym przyczyną shimmi w sprawnym technicznie motocyklu jest między innymi odciążenie przodu spowodowane Maxią z bagażem i nieodpowiednim SAG'iem. Oczywiście odnoszę się do Afryk. Wiem, że istnieją motocykle typu R6 i doskonale wiem dlaczego są idealnym sprzętem na ostatni motocykl ![]()
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: 690 Enduro
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 22 min 10 s
|
![]()
Rezonans rezonansem, to tylko zbieznosc czestotliwosci drgan wlasnych ukladu z czestotliwoscia zrodla drgan. Wiec musi najpierw byc zrodło.Kazdy zauwaza, ze shimmy pojawia sie przy okreslonej predkosci. Bo zazwyczaj pochodzi od elementow ktoreych predkosc obrotowa zalezy od predkosci pojazdu.
Ja tam w zadnym kacie shimmy nie mialem. W tramku tylko z bagazem i szybko.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Zakup opon, a indeks prędkości S - H | adamsluk | Hamulce, kola, opony | 12 | 25.07.2013 12:41 |
Wizualizacja prędkości podczas jazdy | sizyrk | Układ elektryczny i zapłonowy | 18 | 13.03.2013 20:59 |
Afra dziwnie faluje przy stałej prędkości | blackcock84 | Układ elektryczny i zapłonowy | 32 | 27.06.2012 20:22 |