![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
![]() Zarejestrowany: May 2009
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Przebieg: Cofany
![]() Online: 4 dni 21 godz 4 min 25 s
|
![]() Cytat:
Używany do dezynfekcji skóry przed zabiegami i teraz zalecają to też do dezynfekcji pępka u noworodków (stąd znam ;-) ) Można kupić w aptece bez recepty. Generalnie bomba, gorąco polecam. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
El Mariachi
![]() Zarejestrowany: Aug 2009
Miasto: Podkarpackie
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 2 godz 12 min 15 s
|
![]()
Niestety przed zabiegiem to się Kodan barwiony używa tak aby widoczne były miejsca niedomyte w polu operacyjnym.
Kodan bo to jest tanie i dostępne a środków jest masa. OcteniSept- żeczywiście jakaś alternatywa to jest ale na otarcia i podarcia, przecięcia czy inne badziew na ciele to polecam zwykłą Jodynę na spirytusie bardzo szybko zasusza ranę i mocno dezynfekuje. W ta grupę zalicza się też Gencjana ale do tego jakoś nie jestem przekonany. Nie zalecam stosowania jednak środków z antybiotykiem miejscowo- jednak ogólnie w kanał jest lepiej. Widziałem jeszcze gdzieś ktoś wspomniał Jelonet(plastry z wazelinami anty przywierające do skóry) owszem ale w miejscu pracy skóry na zgięciach stawowych dla motocyklisty biodrowy, łokciowy, kolanowy. Jednak nie przesadzajmy z nimi bo powodują macerację skóry co nie wspomaga gojenia a wręcz spowalnia. W przypadku odsłonięcia części pod skórą właściwą czyli np. mięśnie owszem pozostawić do wyziarninowania. Moja teoria jest hardcorowa -tylko jodyna pieczenie przez 5 sekund ale potem gwarancja zamknięcia otwartych naczyń powierzchownych. Cytat:
Niech moc będzie z wami ........... Ostatnio edytowane przez BLOB : 25.05.2010 o 12:15 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Apteczka motocyklowa | ACUPS | Przygotowania do wyjazdów | 3 | 08.08.2013 14:27 |
Apteczka ? | Damian | Przygotowania do wyjazdów | 6 | 21.09.2011 20:23 |