![]() |
|
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2016
Miasto: Bochnia
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 3 dni 19 godz 42 min 15 s
|
![]()
Ma ktos pomysl z czego mozna zrobic podkladki preload do lag ?
Chce takie rozmiar 42mm x25mm o grubosci 6 mm ....jak z filmiku ponizej https://www.youtube.com/watch?v=a1ps...el=MVDBREnduro minuta 16:45 pozdr Ostatnio edytowane przez Novy : 04.12.2021 o 19:34 Powód: Tuba w oknie |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
![]() Zarejestrowany: Jan 2019
Motocykl: Dr650Re
![]() Online: 2 dni 16 godz 50 min 21 s
|
![]() Cytat:
Robiłem ten zabieg w mojej T7 ponad rok temu. Te podkładki powinny być zrobione z poliamidu. Po angielsku to się nazywa "Nylon spacer" , a po polsku podkładka poliamidowa. Kumpel mi dorabiał na tokarce, ale niestety nie miał tego materiału na stanie , więc kazałem mu zrobić metalowe, bo wiedziałem, ze to rozwiązanie tymczasowe. Zamontowałem podkładki grubości 5mm, była poprawa, zadowolony byłem z efektu, teraz mam zamontowane sprężyny 6.6 N/mm, bez podkładek i jestem jeszcze bardziej zadowolony z efektu. ![]() Obejrzałem teraz kawałek tego filmiku i mam jedno spostrzeżenie. Do wymiany sprężyn lub montażu takich podkładek nie ma potrzeby wyciągania całych lag z półek. Ja odkręciłem kierownicę, podwiesiłem ją liną za belkę, popuściłem śruby górnych półek i zrobiłem wszystko od góry. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() |
![]()
Włożyłem takie podkładki{z aluminium} do tylnego amora w viadrze i to działa. Mowa o sag. Tutaj {przód} też zadziała bo fabryczne sprężyny to dla lekkich chłopów som.
![]()
![]() |
#4 | |
|
![]() Cytat:
Ten gośc z filmiku dał podkładki 6mm a jeszcze zmienił olej w lagach na 15w a powinien być 10w. Jak zlewał stary olej to w lagach było chyba po ok 450ml oleju a wedlog serwisowki powinno być po ponad 600ml. Po całym zabiegu - podkładki i zmiana oleju na 15w i wlanie odpowiedniej ilości chwali zabieg ![]() Tu ten zabieg: https://m.youtube.com/watch?v=d3GdJcQ9xsQ&t=5s Ostatnio edytowane przez Novy : 05.12.2021 o 10:45 Powód: Tuba w oknie |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() |
![]()
Ilość oleju masz podawany na tzw. suchy amor, grubość podkładki musisz dobrać do swojej wagi{sag}.tj. napięcie wstępne spr.
Najważniejszy jest poziom oleju, który masz podawany w mm-trach. I tu na swoim przypadku powinno się potwierdzić w serwisie. W manualu miałem podany wymiar 138mm a powinien być 118mm. Nijak to nie zgadzało się z ilością oleju na suchą lagę.
![]() |
#6 | |
|
![]() Cytat:
masz racje , wyczytalem ze nawet 100 mm .... zglupiec mozna ![]() ![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Narzędzia wątku | |
Wygląd | |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Olej w wentylkach przedniego zawieszenia | materna | Rama, zawieszenia, napęd | 2 | 04.07.2015 13:14 |
Stabilizator przedniego zawieszenia konieczny? | borut | Rama, zawieszenia, napęd | 4 | 28.06.2011 17:42 |
Zasada działania Gaznika typu CV (tłumaczenie) | Diobeu | Uklad paliwowy i wydechowy | 0 | 02.04.2009 07:47 |