Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Przygotowania do wyjazdów

Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary Wczoraj, 18:52   #11
Gilu

Gilu's Avatar

Miasto: Glisne
Motocykl: RD03
Przebieg: posiada
Gilu jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 1 dzień 14 godz 40 min 42 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał matjas Zobacz post
Wolałbym abyś coś napisał więcej bo mowa o tym, że Madera, będąca trzykrotnie mniejszą od Teneryfy, oferuje bez porównania więcej, bez jakiegoś sensownego uzasadnienia jest z lekka niedopowiedzeniem.
Również - o jakiej porze roku byłeś, ze miałeś taką pogodę.
Oczywiście rok do roku nierówny i niekoniecznie musi się sytuacja powtórzyć. Chodzi o prawdopodobieństwo wystąpienia opadów, które z racji zazielenienia wyspy jest większe niż na suchszej TEN czy GC.
Sprawdziłem, na Maderze byliśmy z żoną na początku kwietnia, to nie zima.
Na Teneryfie byliśmy chyba w marcu sześć lat wstecz. Różnica moim zdaniem jest taka że na Tneryfie jeżdżąc od rana do wieczora po trzech dniach
miałem już odhaczone większość atrakcji(piszę o jeżdżeniu nie zwiedzaniu)
a na Maderze zajęło nam tydzień, tam nie trzeba gdzieś jechać żeby znaleźć się w ładnym miejscu bo tak jest co kawałek i dodatkowo w większości towarzyszy ekspozycja na klify i ocean. Jeśli lubisz z buta to czeka 1500 km ścieżek.
Gilu jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Wczoraj, 18:57   #12
matjas

matjas's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 5 miesiące 2 dni 7 godz 17 min 31 s
Domyślnie

nie lubię z buta bo z buta to mogę iść za wiochę lub jechać w Izery na narty. 2h i jestem.

ma być jeżdżone w STYCZNIU, więc na tydzień jazdy codziennie Madera jest po prostu za mała. mam porównanie z GCanarią, która jest większa i jest naćkane tam dróg jak skwarek w smalcu. do tego w styczniu jest prawdopodobne, że będzie tam lało i się skończy na fiacie panda a nie na jeżdżeniu motocyklem w środku zimy co byłoby dla mnie totalną chujnią.
z tego co piszesz nie jeździliście zatem na Maderze za mocno bo wszędzie było super więc po co gdziekolwiek jechać czy tak? tzn dystanse krótkie.
Stary Wczoraj, 23:31   #13
Brzeszczot

Brzeszczot's Avatar

Miasto: Leśna Dzicz
Motocykl: KTM R
Przebieg: jest
Brzeszczot jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 22 min 32 s
Domyślnie

Cytat:
Jak porównasz góry GranCanarii i Teneryfy to się okaże, że też nisko nie jest ale jednak bardziej sporo na południe. Madera jest bardzo mała i, jak pisałem już powyżej, pogoda bardzo zmienna i pada często.
Wydaje mi się jednak, że, po pierwsze: CIĘŻKO będzie mi dogodzić po GranCanarii, którą polecam każdemu w ciemno, po drugie trzeba zapomnieć o wyspach morza śródziemnego. 12-15C w dzień w porywach to nie będzie żadna atrakcja w Styczniu.

Tymczasem czekam na opinię kogoś, kto faktycznie polatał po Teneryfie konkretnie i najlepiej bez przewodnika Lonely Planet
W lutym w tydzień zrobiłem skuterem po Teneryfie 760 km i całej nie dałem rady objechać. Zostało tak z 1/4 do penetracji. Znalazłem fajną i tanią wypożyczalnię 🏍️. Lot przez Głupią Brytanię 79 PLN od ryja . A stamtąd Teneryfa po 85 PLN . Spaliśmy różnie , czasem na plaży czasem w apartamencie , czasem hostelu ze zjarnym towarzystwem. Od zaplanowania do wykonania zajęło nam to jakieś 4 godziny 🤣🤣 Jadąc obok lotniska spojrzałem na termometr w aucie , było -23 . Czternaście godzin później było już +24 . W nocy spadało do 18/20 . Wjechaliśmy skuterami pod Teide na wysokość 2150 ,następnie z buta. Pamiętaj jak chcesz wejść na szczyt to trzeba z samego ranka bo później strażnicy parkowi wymagają pozwoleń i zawracają 🫣😁 ale widoki z góry sztos 💪https://youtube.com/shorts/ZYquD306V...KT5cI0uNT-xoIC uważam że wypożyczenie skuterów na takiej wyspie to dobry pomysł, chłop był lekko zdziwiony patrząc na licznik kiedy oddawaliśmy sprzęt 😁https://youtube.com/shorts/6Jjx4QN0gHI?is=hQ1f9SyyJ3_91JNZ

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka
Brzeszczot jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 08:00   #14
matjas

matjas's Avatar

Domyślnie

Wygląda że będzie to Teneryfa.
Na mniejszej gran canarii mieliśmy podobny przebieg w tydzień - jak pisałem kilka godzin dziennie, codziennie. Mp3 miało mega kanapę i był to pierwszy pojazd w życiu który był wygodniejszy dla mojej żony niż dla mnie - zero narzekań od pasażera. Ja do bólu dupy przywykłem.
Ciekawa opcja z UK choć wydłuża podróż. Dla nas najlepszą opcją jest Berlin więc też dojazd i parking 100 juri. Do rozważenia ten lot.
Dobrą ekonomicznie opcją jest forza350 lub adv350 ale chyba skończy się na forza750 bo jednak będzie tam trzeba trochę jeździć we dwójkę i z bagażem.

Nasz system na zwiedzanie jest taki że kimamy codziennie gdzie indziej. Część noclegów zrobione przez booking wcześniej, część łatana na miejscu wedle potrzeby i nastroju.
W surfhousach też spaliśmy na GC. Jeden był super, drugi był pełen zjaranych wytatuowanych brytyjskich karków. Dramat. Ogólnie był czas na jaranie zioła już

Propo cen wynajmu to 350tki /wciąż nie wykluczam/ kosztują około 45juri, forza750 z topcase 55juri, gs1300 150juri za dobę piszę dla pojęcia. W mojej ocenie tam nie bardzo jest się gdzie rozpędzić nawet niemniej widzieliśmy gsy z wypożyczalni.
Btw kontrola prędkości odbywa się z drona - nie znasz dnia ani godziny.
Stary Dzisiaj, 08:23   #15
Brzeszczot

Brzeszczot's Avatar

Miasto: Leśna Dzicz
Motocykl: KTM R
Przebieg: jest
Brzeszczot jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 tydzień 4 dni 22 min 32 s
Domyślnie

Cytat:
Wygląda że będzie to Teneryfa.

Na mniejszej gran canarii mieliśmy podobny przebieg w tydzień - jak pisałem kilka godzin dziennie, codziennie. Mp3 miało mega kanapę i był to pierwszy pojazd w życiu który był wygodniejszy dla mojej żony niż dla mnie - zero narzekań od pasażera. Ja do bólu dupy przywykłem.

Ciekawa opcja z UK choć wydłuża podróż. Dla nas najlepszą opcją jest Berlin więc też dojazd i parking 100 juri. Do rozważenia ten lot.

Dobrą ekonomicznie opcją jest forza350 lub adv350 ale chyba skończy się na forza750 bo jednak będzie tam trzeba trochę jeździć we dwójkę i z bagażem.

Nasz system na zwiedzanie jest taki że kimamy codziennie gdzie indziej. Część noclegów zrobione przez booking wcześniej, część łatana na miejscu wedle potrzeby i nastroju.

W surfhousach też spaliśmy na GC. Jeden był super, drugi był pełen zjaranych wytatuowanych brytyjskich karków. Dramat. Ogólnie był czas na jaranie zioła już

Propo cen wynajmu to 350tki /wciąż nie wykluczam/ kosztują około 45juri, forza750 z topcase 55juri, gs1300 150juri za dobę piszę dla pojęcia. W mojej ocenie tam nie bardzo jest się gdzie rozpędzić nawet niemniej widzieliśmy gsy z wypożyczalni.

Btw kontrola prędkości odbywa się z drona - nie znasz dnia ani godziny.
Duży motocykl jest tam całkowicie bez sensu . My mieliśmy skutery Peugeot , jechały zadziwiająco dobrze . Spokojnie we dwójkę dadzą radę. Jako fan za dużych motocykli, uważam że akurat na Teneryfie kibel to mistrzostwo świata

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka
Brzeszczot jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 08:28   #16
matjas

matjas's Avatar

Domyślnie

To widzę że już konkretny downsizing zrobiliście bo to chyba 125?
Rozważyłbym 125cc zwłaszcza że mam teraz SH125 i wiem co to może, natomiast w dwie osoby i bagaż w górach będzie kuso. Plus musi być duży schowek pod siedzeniem i najlepiej duży topcase - ten zastępowałem rolką co nie jest zbyt praktyczne jak trzeba gdzieś zaparkować i odejść. Między noclegami wieziemy ze sobą wszystko co wzięliśmy plus np sery, woda, chleb itd. Więc to musi się gdzieś dać zapakować.
Stary Dzisiaj, 10:35   #17
matjas

matjas's Avatar

Domyślnie

post pod postem ale temat można uznać chwilowo za zamknięty - kupiłem dzisiaj rano bilety z Belrina na początek stycznia27 - niecały tysiak za dwie duszyczki, tam i nazad bez wielkiego pierniczenia bo lot bezpośredni. dojazd mamy za państwowe, że tak powiem.
tak więc można zacząć odliczać.
Stary Dzisiaj, 10:47   #18
nabrU

Miasto: Wielka Brytania
Motocykl: CRF1000
Przebieg: Mały
nabrU jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 4 godz 11 min 17 s
Domyślnie

Nie napisałeś w sumie gdzie 😜
nabrU jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary Dzisiaj, 11:02   #19
matjas

matjas's Avatar

Domyślnie

Teneryfa.
No tak. W Czesiulku sobie powtarzałem, że niby piszę

Przepatrzyłem wczoraj kilka przewodników, kilka must see, kilka poradników ekspatów i przeleciałem wyspę pobieżnie w zakresie interesujących mnie zdjęć. No i porobiłem trochę punktów według, których będziemy śmigać.
Pólnocny wschód, od la Cumbrilla to już jest ziemia nieprzejezdna a i tam prowadzi tylko jedna droga. I fajnie i nie bo to takie zadupie, że nie ma za bardzo noclegów. Liczę, że coś się uda znaleźć bo chciałbym trekking w tych górach = nocleg. Kłopotem jak zawsze jest wbita na jedną noc.
Poszyjemy, zobaczymy
Stary Dzisiaj, 16:06   #20
Qter

Qter's Avatar

Miasto: Reguły
Motocykl: Husqvarna FE 350
Qter jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 6 dni 9 godz 55 min 29 s
Domyślnie

Maroko? Co prawda bedzie chłodniej niz na kanarach ale jazdy jest duzo nawet wzdłuż wybrzeża...

Pzdr

Qter

Zasady Postowania