|
|
#11 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2017
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Online: 2 tygodni 1 dzień 14 godz 28 min 8 s
|
Jakie inne materiały masz na myśli, po za nikasilem ? Tytanowe korbowody nie mają raczej większego wpływu na tarcie w tulei. Głowice, bloki, tłoki z pierścieniami to, po za fabrycznymi patentami w składzie materiałowym, wciąż to samo. Pasowania z grubsza to samo - więc ?
Najlepsze docieranie silników cywilnych polega przede-wszystkim na stałym obciążeniu i stopniowym zwiększaniu obciążenia z chwilowym kręceniem coraz wyżej. |
|
|
|
|
|
#12 | |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Jeleśnia - Żywiec
Motocykl: CZ 350/XL 600
Online: 1 miesiąc 1 tydzień 5 dni 18 godz 45 min 57 s
|
Cytat:
![]() Mówisz o materiałach tych wałków rozrządu z innych wątków?
|
|
|
|
#13 |
![]() |
Pisalem juz o tym gdzies wcześniej.
Ja sie nie pierdxxle specjalnie z nowymi pojazdami i od pierwszego dnia jest okazjonalny wjazd pod czerwone pole. Jazda absolutnie bez zamulania i bez wysokich biegów na niskich prędkościach gdzie kantują się korbowody. Motocykl ma reagować na gaz czyli być w zakresie obrotów aby nie czekać na reakcje po odkręceniu manety. Uważam że sensowne jest wymienienie oleju w okresie docierania razem z filtrem natomiast wymiana powinna być na olej mineralny tak aby dokończyć zużywanie/układanie się elementów. Czytałem o tym że eksploatacja nowego pieca na wolnych obrotach lub przy bardzo niskich zakresach obrotowych są nieprawidłowe. Np silniki BMW /o czym mam jakieś tam pojęcie poparte lektura/ potrafią brać bardzo dużo oleju bo nigdy nie ułożyły się prawidłowo pierścienie. Na forach motorsport za granicą pojawia się pojęcie LAZY ENGINE - opisujące takie jednostki docierane na lekko. Ogólnie - nie cackac się i odkręcać z rozumem.
|
|
|
#14 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2010
Miasto: Wlkp
Motocykl: Prawdziwa przygoda XRV 750
Przebieg: od nowa
Galeria: Zdjęcia
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 23 godz 4 min 56 s
|
"Nie bać się kręcić pod czerwone i często zmieniać biegi, by silnik miał różne obciążenia" taką radę dostałem w Hondzie i tak robię. Przejechałem pierwsze 340 km. właśnie w takim stylu, bardzo rzadko zapinając 6 bieg, kręcąc pod 8 tys. obrotów, hamując silnikiem, często zmieniając biegi. Trochę to upierdliwe i gdyby ktoś się takiej jeździe przyglądał, powiedziałby, że jedzie jakiś kretyn. Dlatego na razie piłuję po mniej uczęszczanych drogach. Jedyne co zrobię inaczej jak przewiduje Honda, to pojadę na wcześniejszą wymianą oleju, bo już po 500 km , a nie po 1000 km. jak jest w zaleceniu (oczywiście nadal na mineralny).
|
|
|
#15 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2017
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
Przebieg: ^90 000
Online: 2 tygodni 1 dzień 14 godz 28 min 8 s
|
Tak, ale powinien być ...W50, lżejszy nie bardzo zabezpieczy to wzmożone tarcie, jakie w trakcie docierania występuje. Ja po remontach wymieniam 500/1500/5000. Pałowania nie zalecam, bo jeśli by nawet, to nie ma pewności kto, jak pojedzie.
|
|
|
|