|
|
|||||||
| Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
|
#41 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2017
Miasto: Szczecin
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Przebieg: 100K+
Online: 1 miesiąc 4 dni 20 godz 59 min 44 s
|
Jestem obecnie w kraju, w którym panuje "radykalny islam". Przygoda z wczoraj: właściciel hotelu w którym mieszkamy robil garden party dla swoich kolesi. Tak się zlozylo, że siedzielismy sobie w gaciach i bez koszulek jakieś 15 metrów od imprezy. Oni tam se gadają śmieją sie itd. Nagle cisza. Wstaję, obracam sie w ich strone i patrze, a tu 40 zawodników w białych sukienkach bije mi pokłony na kolanach!!!:-). Okazało się, że stałem na drodze między nimi a Mekką:-). Po modlitwie zaprosili nas na wyżerkę i znowu nie mogłem spać z przejedzenia:-).
Podczas wyżerki gadaliśmy na różne tematy. Okazało się, że tubylcy są wku..ni na swoich sąsiadów (ta sama wiara) po drugiej stronie granicy, bo tamci sponsorują partyzantów u wspólnego sąsiada. Są też wku..ni na innych sąsiadów (też ta sama wiara), bo tamci są poj..ni do kwadratu:-). Dla mnie religia to jedno z narzędzi manipulacji masami i tyle. Widać to w Polsce bardzo dobrze. Nie oskarżałbym więc jakieś religii, a raczej ludzi którzy ją używają do manipulacji.. Takie mam przemyślenia, ale już kończę bo idę uczyć się Urdu:-) pozdrawiam trolik |
|
|
|
|
|
#42 |
|
arbozeniak
![]() Zarejestrowany: Jul 2023
Motocykl: xd
Online: 3 tygodni 5 dni 19 godz 18 min 52 s
|
Przeczysz sam sobie (a może i "używasz do manipulacji", cytując Ciebie).
Najpierw piszesz w pozytywnym tonie o modlących się Pakistańczykach, zaraz potem o religii jako narzędziu manipulacji wrzucając do tego worka Polskę - odczytuję, że w zamyśle jako konotację negatywną na chrześcijaństwo; i tu spytam: a taka Wigilia, gdy zbiera się cała rodzina - u mnie np. czteropokoleniowa - czym to się różni od powyższej scenki? W Afganistanie jankesi chcieli usunąć Talibów (na nasze to taki powiedzmy episkopat). Nie udało się, a jak uciekli z Afgu, to nagle zrobił się tam względny spokój i porządek. W Syrii był islam "normalny". Wpadli USraelczycy i odtąd rządzi tam ISIS. Wiecie jak spora część świata deszyfruje ten skrót? Israeli Secret Intelligence Service. To samo teraz chcą zrobić w Iranie. |
|
|
|
|
|
#43 | |
|
Moderator
![]() |
Cytat:
Całego świata nie zmienisz ... Ludzi do miłości nie zmusisz, ani nawet do lubienia ciebie. Zawsze jednak masz wpływ na to , jaki jest ten kawałek świata wokół Ciebie i kto się w nim znajduje. https://youtu.be/skPjiSzR9n4?si=bnBpO9UVjUZGes_2 |
|
|
|
|
|
|
#44 |
|
Administrator
![]() |
„Światu grożą trzy plagi, trzy zarazy.
Pierwsza to plaga nacjonalizmu. Druga to plaga rasizmu. Trzecia to plaga religijnego fundamentalizmu. Te trzy plagi mają te samą cechę, wspólny mianownik – jest nim agresywna, wszechwładna, totalna irracjonalność. " - Ryszard Kapuściński Od lat ciągle, niezmiennie uważam to za czarne proroctwo.
|
|
|
#45 | ||
|
arbozeniak
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
|
|
#46 |
![]() |
Dubel w nic nie wierzysz ale czyjaś wiara mocno cię kole w oczy masz jakis problem, ksiądz cię zgwałcił czy może na zioło namawiał?
|
|
|
#47 |
|
arbozeniak
|
Raczej zgwałcił go mentalnie mainstream.
|
|
|
|
![]() |
|
|