Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Imprezy forum AT i zloty ogólne

Imprezy forum AT i zloty ogólne Imprezy forum AT i zloty ogólne. Spotkania użytkowników naszego forum. Mają one charakter otwarty: obecność AT wskazana, ale nie jest wymogiem. Piszemy również o imprezach motocyklowych, na które wybierają się nasi forumowicze.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 07.04.2022, 21:41   #161
mdxmd

Miasto: Lubelskie
Motocykl: CRF1000
Przebieg: 149 000
mdxmd jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 2 dni 10 godz 59 min 20 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał crimson Zobacz post
Dzięki ATomek - za zwięzłe opowiedzenie tej historii - bardzo interesujące i przydatne.
Nie wiem czy pozostały jeszcze jakiekolwiek pomosty, wschód odjechał tak bardzo, że nic już tego nie pojedna. Okres Komandora Rajdu w kwestii wschodu jest już nieaktualny. Znam ludzi, który studiowali razem z rosjanami na polskich uczelniach znają się, odwiedzają i dotychczas te znajomości miały się dobrze bo obecnie znajomi ze wschodu dostali w czuba i to dosłownie, uważają, że to co się dzieje jest konieczne a my się mylimy.
mdxmd jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.04.2025, 10:06   #162
wierny
Moderator

wierny's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Bytom
Motocykl: RD07c
Przebieg: Im więc
wierny jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 4 tygodni 1 dzień 4 godz 34 min 37 s
Domyślnie

Rozpoczęcie na Jasnej Górze w ten łikend.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpeg 6b05aea7-8d0b-4d76-a163-684b3c5e9d39.jpeg (245.2 KB, 17 wyświetleń)
Stary 26.04.2025, 10:44   #163
Baza
Stary wyjadacz

Baza's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: żywiec
Motocykl: RD07
Galeria: Zdjęcia
Baza jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 32 min 33 s
Domyślnie

Też coś napisze. Proszę aby tego nie traktować jako mojej pogardy bo tak nie jest, to tylko opinia szaraczka.
Byłem tam raz w życiu bo koledzy jechali.
Już od początku nie byłem nastawiony bardzo pozytywnie. Piękna pogoda, zamiast nawijać km to człowiek stoi jak ten ci.. w słońcu i patrzy.
Dla mnie motocykle i kościół nigdy nie szły w parze.
Dla mnie motocykle to bardziej ac/dc papierosy i Jack Daniels( nie w czasie jazdy ale rozumiecie co mam na myśli).
Ale jestem raczej z tych tolerancyjnych, którzy jak ktoś na siłę swojego zdania nie wciska to ogólnie ma wyj…..
Później była msza na której ksiądz walnął kazanie.
Kazanie mocno polityczne,na którym mi próbował wmówić na kogo mam głosować.
To był mój pierwszy i ostatni raz.
Cieszę się jak jest zlot gwieździsty( nie wiem czy to dalej ma taką nazwę) bo wtedy u mnie na drogach jest mało 2oo i mogę śmigać do woli.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Baza jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 26.04.2025, 16:37   #164
ATomek

ATomek's Avatar

Miasto: Garwolin
Motocykl: RD07A
ATomek jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 2 tygodni 5 dni 23 godz 35 min 34 s
Domyślnie

To i ja coś napiszę.

Masz rację, Baza.
Cały problem w tym, że porównujemy stare przesłanie do dzisiejszych czasów.
To, co było podniosłe i nowatorskie, niosło element przygody, dziś nam spowszedniało i przegrywa z coraz nowszą ofertą tego świata. Wartości same w sobie chowamy coraz głębiej i głębiej tylko dla siebie. Wymachiwanie nimi traktujemy jak zamach.
Kiedy w 2007 zarejestrowałem się na FAT, w swojej stopce miałem cytat największego człowieka, jakiego osobiście znałem. Stety/niestety był to ksiądz.

Ksiądz Zdzisław Jastrzębiec Peszkowski- ŚWIADEK PRAWDY- więzień Kozielska, cudem uniknął mordu w Katyniu.
Przeszedł cały szlak Andersa, wybrał sutannę i po latach przy ekshumacjach całego Mordu Katyńskiego przytulał czaszki pomordowanych kolegów, modlił się nad nimi, ale i pracował nad walką z sowieckim systemem, bezpośrednim sprawcą tego i innego ZŁA.
Przechował i doprowadził we właściwe miejsce najświętszą pamiątkę więźniów Katynia- zrobiony w największej tajemnicy wizerunek Matki Boskiej Zwycięskiej towarzyszący im na całym wojennym szlaku, jako ostatnia nadzieja. I nie ma to bynajmniej żadnego porównania z dzisiejszym kościołem mniej, lub bardziej ułomnym. Czysta męska oddolna wiara, by nie dać się pognębić przeciwnościom tułaczej rzeczywistości przeplatanej wspomnieniami rodzinnych stron i najbliższych.
W latach komunizmu współpracował z Wyszyńskim, załatwił druk aktu na 1000lecie chrztu Polski.
W 1999 powołał do życia fundację GOLGOTA WSCHODU, Za rok do jej miejsc wyruszył pierwszy motocyklowy Rajd Katyński.

Zlot w Częstochowie jest jego pomysłem, który zrealizował Węgrzyn.

W 2004 zlot rozpoczynał się na starym rynku w Częstochowie. Cały dzień padał deszcz.
Peszkowski chodził po placu z wojskowym termosem z gorącą herbatą.
Po raz pierwszy i ostatni pozwolono nam wjechać motocyklami pod samą kaplicę. Było nas około 50. Wprowadził nas przez zakrystię, jako wyjątkowych gości.
Na kazaniu tego postawnego ułana co i rusz przewijało się zawołanie HEJ! I niosło Kresowego ducha jak powiew stepowego wiatru! HEJ!

Baza, to dla niego, świadka wielkiej historii jeździłem tam co rok.

Zawołanie Alleluja i do przodu! usłyszałem pierwszy raz z ust Peszkowskiego. Potem fatalnie nadużył je Rydzyk.

W swojej stopce tu na Forum miałem właśnie "Allelujea i do przodu- ksiądz Peszkowski"
przez co odczytywany byłem tu jako ksiądz.

Przesiąknięty wartościami Bóg Honor i Ojczyzna powoli orientowałem się w swojej kontrowersji, ale jednocześnie Dzida Tszoda i Najepka robiły swoje.

Dziś jestem wdzięczny losowi (Iziemu) i za jedno i za drugie.

Kontekst kościelny tu na Forum nie do końca pasuje. Źle byłoby, gdyby ktokolwiek próbował nawracać itp. epatować. Ja nigdy nie miałem takiego celu, ani zamiaru.
Z drugiej strony dziękuję, bo nie spotykam się z sekowaniem za zdjęcie krzyża, czy kościoła.
Sprawy te traktuję jako element naszej polskiej rzeczywistości i jeśli kogoś na to trzęsie, to już jego sprawa.

Wyjazdy do na Zlot poszerzyłem o sobotni nocleg pod namiotem i ognisko i na drugi dzień było mi wszystko jedno, jak długo będę jechał w korku. Liczyły się spotkania i emocje.

Świat przyspieszył. Ludzi żyjących dla idei coraz mniej, Coraz mniej gotowych na wyrzeczenia, choćby straty dnia i pięknej pogody na pojeżdżawkę. TO DWIE RÓŻNE STRONY.
Idea długo pozwalała mi je połączyć, ale jest coraz trudniej. Życie się toczy dalej.

Minęło 21 lat od pierwszego zlotu. Rekordowo było na Błoniach ponad 50tys.motocykli.
Jakoś żaden inny zlot nie przebija tej liczby. To fakt.

Polityka jest coraz bardziej agresywna z każdej strony i coraz mniej wrażliwości również w nas samych.

Węgrzyn zwykle jako pierwszy, jak prawdziwy gospodarz bladym świtem stawiał się na Przeprośnej Górce, skąd ruszała tzw parada, a z czasem parodia. Słowo SZTANDAR dla wielu znaczy coraz mniej, obowiązujące zasady uwierają coraz bardziej.

Kazanie? Czasem lepsze, czasem gorsze, zależne od głoszącego, zakup znaczka niezmiennie wspiera budżet Rajdu Katyńskiego w drodze na Kresy, zabawki lądują w domach dziecka.

Ja w tym roku nie jadę.
Może za rok.

Dla tych, co się jednak wybierają życzę szerokości i symbolicznie RADOSNEGO SEZONU MOTOCYKLOWEGO!

PS. Węgrzyn zwykł mówić: Jeśli masz wątpliwości, jeśli nie umiesz się zachować, to ten zlot nie jest dla ciebie.

Ostatnio edytowane przez ATomek : 26.04.2025 o 17:53 Powód: uzupełnienie PS
ATomek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.04.2025, 10:47   #165
ATomek

ATomek's Avatar

Domyślnie

Lata lecą, cały świat zmienia się wraz z ich upływem.
To był taki kolejny 22 zlot w Częstochowie. Jego kontynuacja sama w sobie jest dziś sukcesem.
Tydzień temu odbywał się tu inny, w tym samym czasie były też w innych miastach, WYBÓR jest wielki.

Zamiast np. moich opowieści -jak to było na tym otwarciu sezonu w Częstochowie, ilu przyjechało motocyklistów, co powiedział ksiądz na kazaniu, czym jest sztandar i co robi Rajd Katyński, może warto obejrzeć całą transmisję-dokument a nie wybór słów i obrazów i samemu sobie nazwać charakter tego wydarzenia? Tylko to niestety prawie 2godziny i łatwiej bazować na tym, co w minutę ktoś nam opowie. Tak jak ze wszystkim.

https://www.youtube.com/live/yuBewYM...xy83_JVr-y-ncY
Stary 28.04.2025, 13:18   #166
Baza
Stary wyjadacz

Baza's Avatar

Miasto: żywiec
Motocykl: RD07
Baza jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 1 dzień 17 godz 32 min 33 s
Domyślnie

ATomek mam nadzieje ze nie wybiegasz personalnie w moim kierunku.
Pisałem że to tylko opinia i absolutnie bez zniechęcania innych.
Nie każdemu może pasować.
Jak to mówili kiedyś z tymi „ogrodnika córkami” 😉

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Baza jest online   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 28.04.2025, 14:14   #167
ATomek

ATomek's Avatar

Domyślnie

Absolutnie nie. Bo i po co? Chcę podkreślić, że tylko świadomy wybór czemuś służy. Przepraszam, jeśli tak odczytałeś.
Zaraz po tym, jak kupiłem motur, to pomyślał em, że OH, Ye?! Pojadę na zlot i spotkam sobie podobnych. Kupiłem wejściówkę, wjechałem i nawet nie zgasiłem silnika. Popatrzyłem na zapijaczone gęby, półgołe flejowate kobiety, zawinąłem i wyjechałem. Pozostał uraz i ta potrzeba świadomości. A tej, Tobie Baza nie brakuje. Pozdrawiam i raczej był to mój ostatni post w tym wątku. Chętnie był. Popatrzył na zdjęcia, jeśli ktoś był. Nadal Czarnuchy siebie tam odszukują?
Stary 28.04.2025, 14:17   #168
matjas

matjas's Avatar

Miasto: Brzezia Łąka
Motocykl: nie mam AT jeszcze
matjas will become famous soon enough
Online: 4 miesiące 2 tygodni 19 godz 5 min 13 s
Domyślnie

Łączą nas motocykle ale niech nie różnią nas różne potrzeby
Stary 28.04.2025, 16:03   #169
wierny
Moderator

wierny's Avatar

Miasto: Bytom
Motocykl: RD07c
Przebieg: Im więc
wierny jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 4 tygodni 1 dzień 4 godz 34 min 37 s
Domyślnie

Kilku Afrykanerów było, ale pewnie nie wszystkich w tłumie widzieliśmy.
Załączone Grafiki
Typ pliku: jpeg IMG_1206.jpeg (191.4 KB, 69 wyświetleń)
Typ pliku: jpeg IMG_1208.jpeg (213.0 KB, 69 wyświetleń)
Typ pliku: jpeg IMG_1190.jpeg (195.9 KB, 69 wyświetleń)
Typ pliku: jpeg IMG_1193.jpeg (157.3 KB, 69 wyświetleń)
Stary 28.04.2025, 17:21   #170
ATomek

ATomek's Avatar

Domyślnie

Dziękuję Wierny za zdjęcia.
Jeszcze tak dla pełnego obrazu rozpoczęcia w Częstochowie, informacyjnie.

Zasadą tego "zlotu" był brak agitacji i handlu, Jedynym namiotem na placu miał być namiot z materiałami promującymi Rajd Katyński- plakaty, znaczki, ulotki o kolejnym rajdzie, koszulki itp. płatne/bezpłatne.
Tylko raz pojawił się namiot z przedwyborczą agitacją syna znanego elektryka.
Spór o "stragany" z miejscowym burmistrzem doprowadził do wyprowadzenia imprezy
na dwa lata i ostatecznego jej podziału na dwie.
Zlot im Peszkowskiego od zawsze był i jest bezpłatny.
W tym roku, co widać na Twoich Wierny zdjęciach, oprócz Czarnego Namiotu RK stanął namiot i bus Stowarzyszenia "Kocham Polskę", która choć ma podobne logo do RK i wykorzystuje stare hasło RK "Kocham Polskę i ty ją kochaj", a jej szefem jest były prezes RK i ma takie same wytyczne pamięci i pomocy Polakom na wschodzie, to jednak się różni sposobem działania, finansowania itp.
Tym razem z Częstochowy wyruszyli motocyklami na 11tys trasę szlakiem gen. Andersa do Iranu. Jeśli to kogoś interesuje, to warto śledzić. To już trzecia edycja tego rajdu. Masa drogi, wszędzie spotkania z Polakami i ich potomkami.

https://siedlce.podlasie24.pl/region...20250428095957
Odpowiedz

Zasady Postowania