![]() |
|
Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2009
Miasto: Bydgoszcz
Motocykl: LC4 Adv
Przebieg: 30000
![]() Online: 2 tygodni 2 dni 17 godz 27 min 43 s
|
![]()
Witajcie.
Wątek trochę stary, ale po co tworzyć kolejny... Powiedzcie drodzy Koledzy, skąd taki Acewell bierze prędkość? Pytam ponieważ nie chcę po raz kolejny kupować ślimaka, linki i sprawcy problemów czyli ślimacznicy. Chciałbym zastąpić to właśnie takim komputerem. Wyczytałem jednak gdzieś, że w komplecie jest również przejście z napędu linki licznika na sygnał elektroniczny. To mnie nie cieszy bo u mnie napęd niesprawny. Pozdrowionka Darek |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Road legal
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Stolicstan
Motocykl: AT Rd07 93r mud fighter
Przebieg: kręcony
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 6 godz 6 min 24 s
|
![]()
są dwie opcje. Albo przejście z linki prędkościomierza na sygnał elektroniczny albo osobny czujnik działający jak licznik w rowerach. http://picasaweb.google.de/ArtudituA...41121294550482
zastanawia mnie jednak co ja zrobię z tym drugim wyjściem. trza to będzie jakoś zabezpieczyć przed H2O
![]() |
#3 | |
Gość
Online: 0
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: wilidż Opole
Motocykl: CRF 1100
Przebieg: 0 kkm
![]() Online: 2 miesiące 2 dni 6 godz 44 min 56 s
|
![]()
Testuje Acewella i mały ZONK, bo obroty przy dodaniu gazu szaleją.
Na jałowym biegu są w miarę stabilne, a przy jeździe to mała masakra i Las Vegas z diodami czerwonymi i zielonymi informującymi o zmianie biegów. Mam podpięte pod górny pin przedniej cewki, bez owijania wokół przewodu cewki. Może to być przyczyną? Stachu miał podobnie i mechanik mu to podłączył pod kostkę tylko nie bardzo kojarzy pod który kabel. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
U siebie podłączyłem starym sposobem , owijając przewód w koło kabla wysokiego napięcia , działa bez zarzutów i jest precyzyjne w zakresie wyświetlanych obrotów . Przy okazji chciałem zapytać jak u Ciebie z wyświetlaniem prędkości , ustawiając według instrukcji wychodzi sajens sfikszen , doktoryzowałeś to może ? Wiesz jaki obwód koła podać żeby wskazywało poprawnie , mam podłączone pod mechaniczny ślimak , czujnik który był w komplecie , ale na obwodzie podanym do koła 21 cali jest nie poprawna prędkość .
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Krk-NH
Motocykl: XT 600E stage 2
![]() Online: 2 tygodni 1 dzień 10 godz 32 min 11 s
|
![]()
Ja mam puszczne z magnesu.
Magnes wkleilem w otwor w tarczy hamulcowej, czujnik na ladze - dziala piknie i precyzyjnie. Prędkosc po dobrym skalibrowaniu nie odbiega od tej wskazywanej przez GPS o wiecej nic 0,3km/h. Przez chwile mialem puszczone z linki - pomysl generalnie z gatunku tych nienajlepszych... PS - otwór pozostaly po lince zaslepilem coby woda nie wlatala
Każdy dobry uczynek zostanie ukarany. z wrogami poradzę sobie sam...Przykładnie. ------------------------------------------------------------------ chroń mnie Boże przed przyjaciółmi, ------------------------------------------------------ Mój ból głowy, moja skrucha,
Moje kiszki, moja franca, Moja wreszcie groza ducha, Gdy Kostucha rwie do tańca! |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Administrator
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 miesiąc 6 dni 9 godz 43 min 44 s
|
![]()
Ja do swojego Vapora chyba przykleiłem jakimś poxipollem do tego plastiku i kula. Chyba tekst Pastora mnie tak natchnął
![]() pozdr, laska |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Administrator
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Poznań
Motocykl: RD07a
![]() Online: 1 miesiąc 6 dni 9 godz 43 min 44 s
|
![]()
W takim wariancie jest dużo trudniej. Może wersja rowerowa - czyli magnes na szprychę a czujnik na zacisk? Daleko tam jest? Ty sobie na lagę czujnika nie założysz
![]() pozdr, laska |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2010
Miasto: PRZEWORSK
Motocykl: RD04
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 23 godz 43 min 39 s
|
![]()
A więc zrobiłem tak, że rozebrałem stary dysk komputerowy. Odłamałem kawałek magnesu około 1cmx0,5cm i przyłożyłem do tarczy (bez kleju się trzyma). Do osłony lagi na kleju przykleiłem czynik rowerowy. Później kalibracja i wszystko działa jak należy. Przy przedkościach ok 120km/h rozbieżności pomiędzy GPS a licznikiem to około 5km/h.
I'm happy. Dziękuję wszystkim za pomoc.
![]() |
#10 |
Road legal
![]() Zarejestrowany: Jul 2008
Miasto: Stolicstan
Motocykl: AT Rd07 93r mud fighter
Przebieg: kręcony
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 6 godz 6 min 24 s
|
![]()
to sobie przeprogramuj żeby nie było różnic.
A jak podpiąłeś czujnik rowerowy? Bo mi właśnie zjadło ślimaka ![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Acewell 3971 - problem zw wskazaniami obrotomierza | hans | Układ elektryczny i zapłonowy | 20 | 10.12.2012 09:27 |