Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Wszystko co chciałbyś wiedzieć o motocyklach innych niż AT > Yamaha

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 15.10.2023, 20:53   #1
Conorian

Conorian's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM 1290 Super Duke R; R1250 GSA; 990 Adventure; MZ 251
Conorian jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 12 godz 55 min 38 s
Domyślnie

Miałem FJR z 2009 roku w malowaniu Limited.

Bardzo przyjemny motocykl do turystyki a w szczególności do autostradowych dróg. Na naszych lokalnych drogach plastiki trochę grają a moja nie była żadnym ulepem.

Dla pasażera pozycja jest lepsza niż na GTR bo pasażerka siedzi praktycznie na tej samej wysokości co kierowca.
Niestety przez skrzynię piątkę z perspektywy czasu kupiłbym jednak GTR lub szukał FJR 6 biegowej.

Kierowca w pierwszej kolejności potrzebuje riserów kierownicy poszerzających, podwyższających i prostujących nadgarstki. W trakcie jazdy bardzo dokuczało mi ściąganie nadgarstków do wewnątrz. Po 150 km miałem już mrowienie w dłoniach i musiałem puszczać manetkę i rozruszać dłoń (zaznaczę tylko, że na GS 1250, 1300 - 1500 km na strzała jednego dnia nie jest dla mnie wyczynem).

Silniki są bardzo trwałe ale tylko jak się o nie dba. Jeśli przegniesz z manetką na zimnym lub przeciągniesz wymianę oleju momentalnie zatrze się panewka, tłok lub wałek. Znajdziesz to w wielu filmach serwisowych.

Dla mnie najgorszym punktem tego motocykla była konstrukcja czachy przedniej. Pół dnia rozkręcania, żeby dobrać się do żarówki pozycyjnej A jeśli ślizg przedniej szyby to jeszcze dłużej...

To tak z grubasza na szybko. Wymieniłem na GS 1250 i jestem zadowolony. Gdybym jednak miał znowu kupić taki motocykl, to z pewnością GTR.

https://www.youtube.com/@conoriansride
Conorian jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania