Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afryki

Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 22.10.2009, 09:42   #1
wolly

Miasto: Łódź
Motocykl: RD01
wolly jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 4 dni 4 godz 38 min 43 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał PiotrRD04 Zobacz post
witam
przypomniało mi się jeszcze kilka ciekawych tematów
-warto płukać silnik pomiędzy wymianami(efekt jest taki że wypłukuje nagar z całego silnika ,także jeżeli macie motorek który zaczynać pobierać olej to zalać płukankę do starego oleju przed wymianą i dać popracować silnikowi przez około 10 -15min na wolnych obrotach (ja osobiście robię to trochę dłużej i na obrotach rzędu 1,5-2,0 tys) . Jest to temat który szczerze polecam dla niedowiarków mam pomiary kompresji przed i po czyszczeniu kilku samochodów.(wymycie nagary blokującego pierścienie olejowe)
(oczywiście konsumpcja oleju przez prowadnice i uszczelniacze zaworowe to zupełnie inny temat)
Aha obecnie płukanka Liqui Molu nie nadaje sie motocykli(mokre sprzęgło, ale wkrótce będzie ) polecam Motula do motocykli (mówiłem że nic nie reklamuje)

-polecam dodatek dwusiarczku molibdenu do oleju oczywiście w odpowiedniej proporcji(nie więcej niż 125ml na litr-grożba ślizgania sprzęgła)
Generalnie dwusiarczek polecam w juz mocniej wyeksploatowanych sprzętach, dodatek dwusiarczku to sproszkowany metal (oczywiście dwusiarczek molibdenu ) który wnika we wszystkie pory i rysy uszczelniając silnik bez zagęszczania oleju. Dobry jest do głośnych skrzyń(w moim byłym roverze 214 wyciszył skrzynie dwu krotnie!)i w przypadkach utrudnionej zmiany przełożeń.
P.S W mojej At skrzynia i tak chodzi prawie bez wyczywalnego oporu (co jest troche denerwujące) dlatego nie dolewałem tego specyfiku ale kumpel z oprną Yxtz750 jest bardzo zadowolony
Pozdrawiam wszystkich
P.S nr2
Uwierzcie w chemie to naprawdę mądrze stosowana daje rade (trochę się na pokazach którymi się na codzień zajmuje nadziwiłem ratując beznadziejne z pozoru przypadki)
nie żebym się czepiał , ale dla mnie to jest pudrowanie syfa czyli efekt na krótka chwile( np. przed sprzedażą -będzie pan zadowolony) albo robimy coś raz a porządnie albo zawsze wiążemy drutem i jakoś to będzie
wolly jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania