Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afryki

Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 07.11.2022, 14:32   #1
WojtasA

WojtasA's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Piaseczno
Motocykl: R1250RT
WojtasA jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 8 godz 20 min 29 s
Domyślnie

Wrócę do tematu.
Byliśmy niedawno z kumplem w Kotlinie Kłodzkiej i wybraliśmy się na super zajebis… drogę w Czechach - Červenohorské sedlo od Bela pod Pradedem (dzięki Warzyfko za sugestię). Po południowej stronie jechało się dosłownie w chmurze, w pewnym momencie widoczność na tyle mocno spadła, że zorientowałem się gdzie jest poprzedzający kumpel dopiero w momencie w którym zapaliło się światło stop w jego motku.

Światło pozycyjne (5W) było widoczne dopiero z bardzo małej odległości co na mokrej i zimnej drodze powodowało pewien hm… dyskomfort, natomiast stop (21W) był już wystarczający. Tej samej mocy (21W) są żarówki do tylnych świateł przeciwmgielnych w autach. Więc poważnie rozważamy montaż światła przeciwmgielnego z tyłu.

Powstały dwie koncepcje.
1) modyfikacja instalacji elektrycznej, montaż dodatkowej lampy, przełącznik, pewnie z bezpiecznikiem. Dużo zabawy, ponadto nie wiem co na to diagnosta przy przeglądzie.
2) jak w.w. montaż porządnej lampki rowerowej, np na stelażu centralki, tak aby łatwo było ja włączyć/wyłączyć. Z tego co wykminiłem samochodowa żarówka 21W ma około 250 lm (podawana przez Osram dla żarówek samochodowych 12V). Czy ktoś może polecić coś dobrego ze zbliżona ilością lm ? Może to trochę kosztować, ale wole zrobić raz a dobrze i nie zorientować się we mgle ze się spierd..ila jak jest najbardziej potrzebna.

Czy może inne pomysły ?

Ostatnio edytowane przez WojtasA : 07.11.2022 o 14:54 Powód: Koretka
WojtasA jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania