![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
![]() |
![]() Cytat:
- nowe - tej samej pojemności - o tym samym napięciu - tego samego producenta - z tej samej serii. Wtedy to jeszcze się kupy trzyma. Tak uformowane aku mogą pracować poprawnie do póki jeden nie padnie. Jak padnie to rozładuje pozostałe.
Ale tu nie Politechnika, tu trzeba myśleć, jak mawiał pewien bosman ;-) Przestań naprawiać jak zaczynasz psuć! Ludzie, którzy twierdzą, że czegoś nie da się zrobić, nie powinni przeszkadzać tym, którzy właśnie to robią. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]()
Ja, ja mam pomysł
![]() Wszystko podłączyć pod jeden przedłużacz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() |
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4 |
trampkarz emeryt
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Michał
![]() |
![]()
To co pisze Kazmir ma dla mnie sens, choćby napięcie każdego aku się zmienia w cyklu zużycia baterii. Wyrównywanie tego "na siłę" wydaje mi się kompletnie bez sensu (
![]() Tak samo nie rozumiem (i nigdy nie rozumiałem) podłączania akumulatora na zimę do ładowania. Kiedyś jakiś "nasz" elektryk pisał o tym - nie bój się dać akumulatorowi trochę rozładować, to dla niego dobre (oczywiście potem trzeba doładować). Ładujemy przed zimą jak ktoś bardzo chce lub ma słaby. I wiosną powinno być ok, jeśli nie jest - doładowujemy na wiosnę. Jeśli nie da się/padł - i tak nic by mu nie pomogło. Ale ja się nie znam i nie lubię prądu, a prąd nie lubi mnie ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Raczyce/Wrocław
Motocykl: RD04
Przebieg: 3 ....
![]() Online: 1 miesiąc 21 godz 56 min 54 s
|
![]()
Oczywiście nie ulega dyskusji że Noco Genius 2X4 8A jest zajebistym rozwiązaniem i na wprost ładuje/podtrzymuje 4 szt na raz..
Ale wię że rownolegle, wię że jednakowe technologicznie i oczywiście w jednym napięciu... a jak się ma pojemność takowych?np 7Ah i kolejny 14Ah i kolejny 18Ah.... skąd ta ładowara wię że są inne i trzeba je pyknąć małym pulsacyjnym prundem?
![]() |
#8 | |
Gość
Online: 0
|
![]() Cytat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Podtrzymanie pamięci - TRIPMASTER | robertG7 | Układ elektryczny i zapłonowy | 17 | 21.05.2020 22:42 |