|
![]() |
#1 |
I CAN'T KEEP CALM I'M FROM POLAND KU_WA Słońce do 04.09.24
![]() |
![]()
Woda leci w masę biodegradowalną. Widzę że kolega kuma fiński.
![]() Rychu, 100% racji. Co ciekawe tam nigdzie w żadnym miejscu nie ma koszy na śmieci a nie znajdzie się nawet niedopałka, papierka, słowem nic. Kultura i szacunek dla przyrody na poziomie dla mnie niespotykanym dotychczas. Jedyne kosze na śmieci jakie napotkałem (pomijając parkingi przy trasie) to na campingach a i tak były zamknięte na szyfr (kod dostałem) no i oczywiście pełna segregacja. W każdym sklepie automat do butelek i puszek a i warto oddawać bo bodaj ćwierć ojro za puszkę. Tak sobie tylko pomyślałem, że u nas to nie tylko sprzęt by zajebali ale i drewno też by się ulotniło w dziwny sposób. Zauważyłem też że oni niechętnie palą ogniska lub nie palą jak nie ma takiej potrzeby (w sensie dla przyjemności). Dosłownie raz widziałem jak Fin rozpalił ognisko i to był starszy facet. Biwakowaliśmy z kolesiami w wieku kole 30 lat i nawet im nie przyszło do głowy rozpalić ognisko. Inna sprawa, że u nich kiełbasy jaką my znamy i smażymy na ognisku to tam nie ma. Mają tylko mielonki coś jak te ruskie mortadela ala parówka. Tego usmażyć się na ogniu nie da. Za to wożą ziemniaki, których też nie pieką w ognisku tylko gotują na gazie. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2010
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 1 miesiąc 2 dni 18 godz 3 min 56 s
|
![]()
Czy te ziemniaki są może w mundurkach?
Norwegia to nie Finlandia, ale podobnie. Często gotują rybę w wodzie z przyprawami, liść laurowy, ziele angielskie. Ziemniaki w mundurkach, gotowana ryba okraszona smarzonym boczkiem. Kiedyś poczęstowałem myśliwego w Norwegii oscypkiem. Nie podchodzi im w ogóle aromat dymowy. Widoki zacne. Ciężko przekonać osoby ciepłolubne, że da się pojechać na północ na przełomie lipca-sierpnia i trafić na pogodę 50/50 bez deszczu.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Norge, Sverige, Suomi - skandynawska przejazdzka'08 | HBRT | Trochę dalej | 8 | 28.10.2008 09:29 |