Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Uklad paliwowy i wydechowy

Uklad paliwowy i wydechowy Montaż i demontaż baku, kraników , gaźników, , tłumiki , filtry powietrza i paliwa, linki, pompy paliwa elektryczne i podcisnieniowe, ustawienia gaźnika, poprowadzenie przewodów.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 06.08.2021, 20:56   #1
Klima

Miasto: Wrocław/Londyn
Motocykl: RD07
Przebieg: Posiada
Galeria: Zdjęcia
Klima jest na dystyngowanej drodze
Online: 15 godz 21 min 57 s
Domyślnie

UpDate

Strzelanie na pół gazie - ogarnięte - pilot jet był przetkany co przeoczyłem przy pierwszym rozbieraniu gaźnika - pierwsze odpalenie po przeczyszczeniu i moje uszy usłyszały piękną pracę silnika ;D. Zaworki iglicowe też wymienione - gniazda delikatnie przeczyściłem i mam nadzieję, że będzie ok

Pierwsza przejażdżka i znów strzelanko - tym razem przy hamowaniu silnikiem/kompletnym odpuszczeniem gazu (wrócił do stanu poprzedniego ale trochę więcej strzela) - czyli temat wielokrotnie wertowany na tym forum.

Teraz przede mną synchro gaźników (na jałowym obroty nie są równe) - - PYTANIE? - jakie macie patenty aby dostać się do tej śrubki od synchro ;/ ?

Kolejne pytanie dotyczące składu mieszkanki - Hayens mówi o 2.5 obrotu - tylko teraz pytanko czy na obu cylindrach musi być tak samo
Chodzi mi o to, że oba cylindry pracują w trochę innych warunkach (przedni ma więcej chłodzenia) - czyli pewnie ma to wpływ na ustalanie różnych wartości mieszkanki z tylu i z przodu ? (czy jest jakaś tendencja ze na tylnym zawsze trochę mniej lub więcej obr. ?)

Wcześniejsze ustawienia były takie, że na przedni cylek było 2.5 obr a na tylny ok. 2,7 obr. I świeca z tylnego cylindra miała ślady węglowego nagaru więc ustawiłem po 2.5 obr na obu - może pomoże - do weryfikacji

Jeszcze jedna sprawa - przymierzam się do wymiany wężów i filtra paliwa - na co zwrócić uwagę przy zakupie takiego węża (zbrojony czy nie/ w otulinie)
Czy korzystając z podwyższonej temperatury mogę te nowe węże pozaginać tak aby nie robiły się zagięcia (kiedyś tak podginałem te przezroczyste wężyki) ?

(Takie dodatkowa obserwacja - przy zatkanej dyszy jak włączałem światła (bieg jałowy) to obroty spadały a teraz po włączeniu nie widzę spadku obrotów )

Działam dalej i fajnie wyrabiać sobie praktyczną wiedze
Mam również nadzieję, że to co tu piszę komuś się przyda

Dziękuję raz jeszcze i życzę miłych kilometrów
Stary 06.08.2021, 21:29   #2
Mallory

Mallory's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Poznan
Motocykl: RD04
Przebieg: kto wie
Mallory jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 2 godz 52 min 58 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Klima Zobacz post
Strzelanie na pół gazie - ogarnięte - pilot jet był przetkany co przeoczyłem przy pierwszym rozbieraniu gaźnika - pierwsze odpalenie po przeczyszczeniu i moje uszy usłyszały piękną pracę silnika ;D. Zaworki iglicowe też wymienione - gniazda delikatnie przeczyściłem i mam nadzieję, że będzie ok
jak nie cieknie będzie OK.

Cytat:
Pierwsza przejażdżka i znów strzelanko - tym razem przy hamowaniu silnikiem/kompletnym odpuszczeniem gazu (wrócił do stanu poprzedniego ale trochę więcej strzela) - czyli temat wielokrotnie wertowany na tym forum.

Teraz przede mną synchro gaźników (na jałowym obroty nie są równe) - - PYTANIE? - jakie macie patenty aby dostać się do tej śrubki od synchro ;/ ?
w RD07 to jest masakra - w odróżnieniu do RD04.
http://150.254.222.97/wikiafri/index.php/Synchronizacja_ga%C5%BAnik%C3%B3w

Ulubiony cytat z Afripedi: W RD07 śruba jest dostępna od spodu (kolo kciuka) i wymaga krótkiego krzyżaka, wałka giętkiego albo odrobinę zdolności proktologiczno-laryngologicznych (coś jak operowanie migdałków przed odbyt).

Cytat:
Kolejne pytanie dotyczące składu mieszkanki - Hayens mówi o 2.5 obrotu - tylko teraz pytanko czy na obu cylindrach musi być tak samo
Chodzi mi o to, że oba cylindry pracują w trochę innych warunkach (przedni ma więcej chłodzenia) - czyli pewnie ma to wpływ na ustalanie różnych wartości mieszkanki z tylu i z przodu ? (czy jest jakaś tendencja ze na tylnym zawsze trochę mniej lub więcej obr. ?)

2,5 obrotu na obu w RD07 (bez A). Jest jeszcze metoda na słuch i obserwację podnoszenia się obrotów, ale to trzeba mieć skilla - raz widziałem takiego co podobno ma w tym silla, ale i tak mu się nie udało.

Możesz zadzwonić - chętnie gadam o starych Afrykach:)) ...

Ostatnio edytowane przez Mallory : 06.08.2021 o 22:37
Mallory jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 06.11.2021, 21:51   #3
Cibor klv

Cibor klv's Avatar

Miasto: Białystok/Jaświły/BielskP
Motocykl: LC 4
Cibor klv jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 4 dni 14 godz 1 min 34 s
Domyślnie

Spróbuj tego K&Na zastąpić oryginalnym filtrem. K&N przepuszcza więcej powietrza, co zubaża mieszankę. Przelotowy wydech też. Ale to też zależy często od roczników. Dawniej mniej brano do głowy emisję spalin, więc zakładano większe dysze i skład mieszanki były w miarę bogate, nowsze miały coraz mniejsze dysze i składy były bardziej ubogie. Jak zmieniłem wydech na przelot w RD 03 to nic w zasadzie się nie działo. jak zmieniłem wydech na przelot w Transalpie z 98 roku walił w wydech, czkał i ewidentnie stracił ciąg w dolnym zakresie obrotów. Wróciłem do seryjnego wydechu wszystko jak ręką odjął. W starszych Afrykach gaźniki często są nie do wyregulowania, z racji na ich zużycie, łapie gdzieś lewe powietrze prawdopodobnie na osiach przepustnic i żadne regulacje nic nie dadzą. W RD 04 miałem wydech Laser , i przy zamknięciu gazy waliła w wydech niemiłosiernie. Kompletny serwis gaźników , plus próby ustawienia nie dawały efektów. Gaźnik sam nie dostosuje się do zmienionych warunków, a tym jest zmiana filtra i wydechu. Wtrysk w pewnym stopniu tak. W Twoim motocyklu albo masz już zużyte gaźniki, albo gaźnik potrzebuje zmiany dysz. Ale nikt dokładnie Ci nie powie na jakie. ..bo zazwyczaj dobiera się to metodą prób i błędów. Najprościej powrócić do serii, zrobić kompletny serwis gaźników. Jeśli problem nie zniknie...olać i jeździć dalej. I tak nowych gaźnników do Afryki nie kupisz, bo używek nie ma , a nówki kosztują fortunę.

Cibor klv jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Tags
strzelanie , tłumik

Zasady Postowania