|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
To się będzie dobrze czytać w coronoczasie - wszyscy wygłodzeni z braku wyjazdów...
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: psary
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 1 miesiąc 2 dni 14 godz 35 min 35 s
|
![]()
ROZŁĄKA
Ruszamy rano z hotelu, "rano" nienawidzę tego słowa ..niech spierdala… ![]() Czarek zaczyna ... ![]() Ja leżę sobie w gawrze. Gawra to cześć letniskowa Lteka z aneksem kuchennym i sypialnią a tak na serio to 3 os. ławka z położonym na niej materacem. Lt to najlepsze auto świata, leże sobie wyciągnięty jak lord w poprzek auta (a mały nie jestem) przed sobą mam 42 calowy TV (czyli szybę w drzwiach ) na którym nadają przyrodniczy program o Włoszech. Zasypiam. O na znakach coś piszą o Florencji.. czas na śniadanie .Stajemy na stacji robimy wypasione kanapki , ja lecę kupić herbatę …panie !!dostaliśmy ją w imbryku i filiżankach w porcelanie…zabieram ten zestaw koło auta. Pyszne śniadanko , pyszna herbatka z "lemonem" ,mało brakowało a wypił bym jeszcze kawę ![]() Mamy super czas więc jedziemy nad morze na wyspę Ercole .Jedziemy maksymalnie przy morzu fajnie i ciepło. Widzimy dziwną budowlę pewnie jakaś elektrownia(sprawdam w Google..nawet atomowa) teraz to spalarnia śmieci im. Aleksandra Volty. Dojeżdzamy do fajnego parkingu przy plaży i idziemy sobie odpocząć .IMG-20210210-WA0113.jpg Dobra trzeba jechać szybko dostajemy się do portu w Civitavecchi mamy być o godz…….prom odpływa o……Jesteśmy punktualni jak nigdy. Idę zrobić bording i co tam jeszcze wymyślą…. Stoję w kolejce..sami Tunezyjczycy mam wrażenie , że wszyscy się znają i myślą i że pomyliłem kolejkę ![]() ![]() Jedziemy do centrum , naprawdę tu wąsko i pozamykane uliczki ,znajdujemy miejsce najbliżej centrum i idziemy na pizzę. Robimy zakupy na prom ,spacerek po mieście… Wracamy do portu i rozkładamy sobie łóżka ,leżymy, śpimy ,leżymy… Ile można leżeć ? Idę pochodzić po porcie. Widzę ,że płynie z nami ekipa z KINI advteam mają auta ciężarowe jak z Paris -Dakar ale nie moją startu do Lothara. ![]() Jest prom..tyle czekania stoimy w kolejce aut kupę czasu a i tak każdy ryje się do przodu z 2 pasów robi się 6…by po 100m znowu były 2 pasy –portowy folklor z klaksonami. Plan jest taki: wjeżdżamy maksymalnie wysoko na prom (na najwyższy pokład) żeby stać na opendecku(wtedy auto stoi na pokładzie bez dachu ) Start …ryjemy ,ryjemy się dobrze idzie jest ostatnia platforma do wjazdu na szczyt …nagle jakieś auto obładowane poza wszelkie granice i ze spalonym sprzęgłem .zlatuje po pochylni...”i cały plan w pizdu..wylądował” Zostaliśmy skierowani na niższy deck…ale ,ale jest dobrze są olbrzymie otwory okienne taki opendeck tylko z dachem ![]() Mamy zamiar spać w aucie i dlatego zależało nam żeby było przewiewnie ..i widokowo ..i totalnie nieprzepisowo . Śpimy wspaniałe zawieszenie kompensuje bujanie promu… Budzę się ,piękne słońce, ciepełko idę na górny pokład na taras …Czarek śpi . Jest bosko leże sobie na leżaku i oglądam nic.. tzn. morze., zasypiam. Obudził mnie wiatr i huśtanie promu. Okazało się ,że warunki są niedobre i pozamykali wszystkie drzwi i przejścia. Nie zabrałem ze sobą telefonu i kasy..(znalazłem zmięte 20e) i to mnie uratowało przed śmiercią z głodu)J Pływałem promami wiele razy i wiem jakie są przepisy..ale można je trochę poodchodzić ![]() Zauważyłem ,że Tunezyjczyk chciał iść do auta i…dali mu ‘ochroniarza” do i z powrotem. Nie było by fajnie gdym tak zrobił bo Czarek byłby w aucie…a to mogło to rozpocząć awanturę..:-) Parę godzin w samotności dobrze nam zrobi.. Idę coś zjeść ,za 20 e nie poszaleję ale i tak jest super. Widzę dwóch starszych gości z kaskami ..siadam z nimi. Super się gada o motocyklach , o wyjazdach mają poczucie humoru i dystans do siebie .Enzo ..jest bardzo niski i stary…J Zapytał mnie : -Czy zauważyłeś ,że jestem niski ? ( jebłem...:-) -zastanawiałem się czemu chodzisz na kolanach ? albo czy jesteś hobbitem ? - więc zauważyłeś też ze jestem stary….( co za koleś !) - to ile masz lat ? -73….. -coooo? Nie wierzę ! - mam tu paszport …patrz -Mussolini ci go wydał ? Śmiejemy się na cała salę….. Drugi Włoch to leszcz…tylko 69 lat..:-) Jeżdzą jeden na Gs…drugi megazglebowanym low riderze BMW r850r. Z racji wolnego czasu wypytałem oficera o formalności Przy wjeżdzie do Tunezji więc całą nową wiedzę przekazuję im. Wymieniamy się kontaktami ,fajnie minął czas…dopływamy do portu. to oni wysłali mi potem fotkę ....IMG-20200413-WA0024.jpg Wsiadam do busa…. - Tęskniłeś ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
|
![]()
DESANT
Wyjazd z promu to, to samo zamieszanie co przy wjeżdzie tylko 2x szybciej. Każdy się ryje ile może. W końcu docieramy do peronu odpraw ,na promie sporo się dowiedziałem o procedurach więc nawet szybko nam idzie. Jeden ludzik odsyła nas do drugiego potem do następnego… potem wracamy do pierwszego…oooo teraz do ludzika oficera potem do budki wymienić kasę i zapłacić… .i tyle. Prosto i przyjemnie Nasz pierwotny plan by przejechać busem parę kilometrów za stolicę i znalezienie tam noclegu + zostawienie busa poprzez spóżnienie promu spalił na panewce. Opcja awaryjna "booking i last price" i… jest tanio w samym centrum no i 5 stars !Nazwa hotelu ‘AFRICA „ decyduje o wyborze ![]() Hotel jest w samym centrum przed nim jest zamknięty bulwar i nie da się pod niego podjechać. Przed drzwiami ochrona i lokaje …szok .Idę załatwiać pokój i miejsce dla LTexusa. - Proszę pokój najwyżej jak się da z widokiem na miasto… 20200220_225106.jpg 20200221_071854.jpg 20200221_075641.jpg - Oczywiście - I miejsce na parkingu IMG-20210210-WA0115.jpg - Oczywiście Co za miły hotel. Dostaliśmy przewodnika , który pokazał nam parking strzeżony na tyłach .Wchodzimy do pokoju ,widok obłęd od razu czuć atmosferę daleką od europejskiej. Idziemy na miasto coś zjeść ale! ale ! przed wyjściem :gdzie nasze maniery ?W tym całym zamieszaniu zapominamy …jeden kielonek… drugi… i teraz możemy iść .. Knajpek i fast foodów jest pełno, wybieramy miejsce gdzie jest najwięcej ludzi.. Jedzenie super ,atmosfera super… .więc po powrocie do pokoju „na obie nóżki „ i śpimy. Aha ,wracając pytam czy możemy zostawić na parkingu busa na 8dni ? - oczywiście - Jaka cena ? - oczywiście ….jutro podam jak zapytam bossa ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
RANO,RANECZEK, TRALALA
(jak się zmienia nastawienie jak już można pojezdzić ![]() Good news mister, good price ! Wita mnie recepcjonista . O panie…. naprawdę boss zrobił nam dobrą cenę a I miejsce jest odpowiednio bezpieczne dla naszego cudu techniki z Wolfsburga. Parking jest duży nie ma problemu z wyciąganiem motocykli i wszystkich szpejów. Montujemy duży bak do mojego X bo nie zdążyliśmy w domu .Parę kurw przy tym poleciało zwalamy to na pośpiech bo tak chcemy w końcu ruszyć na moto . Wszystko gotowe..teraz tylko kupujemy kartę z Internetem, bułeczki i picie. Wyjeżdżamy autostradą ze stolicy i po kikunastu km zjeżdzamy z niej i dalej lecimy już offem. Teren jest górzysty mocno kamienisty. Fajne ścieżki ,podjazdy i totalnie pusto.20200221_122424.jpg 20200221_122408.jpg [ATTACH]IMG-20200221-WA0037.jpg[/ATTACH] Mnie zauroczyły drogi takie jak ta :20200221_131018.jpg 20200221_131031.jpg 20200221_131025.jpg Z przerostami skalnymi o różnej strukturze i kolorach. 20200221_133341.jpg 20200221_133330.jpg Dojeżdżamy do jakiejś dużej formacji skalnej ,chyba jakiś rezerwat bo pogrodzone siatka kolczastą. Siadamy sobie na chwilę i podziwiamy widoki. IMG-20210210-WA0120.jpg 20200221_143243.jpg 20200221_143230.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
tunezja , tunis |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Trip for two | bukowski | Przygotowania do wyjazdów | 21 | 23.01.2021 09:40 |
Trip II | puszek | Hardware | 3 | 05.06.2017 05:22 |
Trip Master na - | Włóczykij | Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki | 1 | 20.05.2012 21:20 |