![]() |
|
Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Jan 2020
Miasto: Chrząstawa Wielka
Motocykl: Yamaha 1VJ/Huska FE501
Przebieg: rośnie
![]() Online: 3 tygodni 4 dni 2 godz 48 min 55 s
|
![]()
1) możesz otworzyć na dwie strony oraz, najczęściej, ściągnąć pokrywę całkowicie
2) są jakieś zawiasy dobrze widzę? moim zdaniem rozwiązanie mniej praktyczne Podobnie jak przedmówca, kufrów alu już bym nie kupił |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Dec 2018
Miasto: Lublin
Motocykl: ATAS 1000 '18
![]() Online: 1 miesiąc 1 tydzień 6 dni 7 godz 12 min 0
|
![]()
Dla mnie główną przeszkodą otwierania "na bok" byłoby to, że zwiększam obrys (szerokość) motocykla. W praktyce może to być kłopotliwe i niewygodne w ciasnych miejscach (np. jak kilka motocykli stoi obok siebie). łatwiej też taką pokrywę niechcący urwać - jeden ją otworzy a drugi nie zauważy i cofając się urwie.
PS Od kufrów też próbowałem się w tym roku odzwyczaić, ale w wyprawach asfaltowych są lepsze od sakw - łatwiej jest upchnąć bagaże i dużo szybciej się je wyjmuje. Ostatnio edytowane przez Dario : 08.12.2020 o 00:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Kierowca bombowca
![]() |
![]()
A jaki jest cel tego pytania? Jakie ma dla Ciebie znaczenie ile osób woli otwierać kufry tak, a ile siak..?
Ja kufrów bocznych w zasadzie nie stosuję, w zupełności wystarcza mi alu centralka i rollbag za plecami. Ale w tym roku tak wyszło, że sporo jeździłem Hondą NC 750X mojego ojca, która ma hondowskie kufry boczne i patent w tym modelu jest zajebisty. Nie ma w zasadzie stelaży, kufry się nasadza na takie rurki i zatrzaskuje. Żaden z kufrów nie wystaje poza obrys kierownicy, więc nie poszerza motocykla, co w korkach ma znaczenie. Otwierają się boczne panele i to jest wygodne, w łatwy sposób mieści się wszystko, a dodatkowo w środku są elastyczne taśmy utrzymujące bagaż dzięki którym nic nie wypada przy otwarciu kufra. Na górze kufrów przy zamkach są wpasowane w górne powierzchnie uchwyty - po przekręceniu kluczyka podnosi się rączkę, żeby zdjąć kufer z mocowania i można go łatwo przenosić jak walizeczkę. Super patent.
![]() |
#4 |
Miasto: Wrocław
Motocykl: Advenure Sports 1100
![]() Online: 5 godz 32 min 26 s
|
![]()
jochen
Wybacz ale pytałem o to jakie każdy z Was użytkowników kufrów ma zdanie na temat sposobu otwierania kufrów Taki jest JEST CEL ![]() Dla mnie to ma znaczenie....zwyczajnie chciałem poznać wasze zdanie, a Ty wysmarowałeś elaborat na temat zupełnie nie związany z pytaniem. Bardzo Ci dziękuję za Twoją odpowiedz, ale ona zupełnie nie na temat.
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: nad rzeczką , opodal ...
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 5 dni 23 godz 21 min 29 s
|
![]()
... a jakiej oczekujesz odpowiedzi w temacie Cię interesującym ... ?
Używam kufrów alu. ze zdejmowaną pokrywą , bo ma to dla mnie same zalety . Jest to mój kolejny - trzeci - czwarty zestaw i tylko takie rozwiązanie jest dla mnie akceptowalne : zdejmowana pokrywa bez zawiasów . Zawiasy to samo zło ... Nie za długi ten elaborat ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2011
Miasto: Białystok
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 1 miesiąc 19 godz 22 min 33 s
|
![]()
Zgadzam się w kwestii zawiasów, już 3 razy wymieniałem w jednym kufrze bo upadł, bo pękła linka zabezpieczająca i raz sam nie zamknąłem i wiatr zrobił swoje
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Zamek kufra bocznego | walek... | NAT - Warsztat | 0 | 05.06.2020 11:46 |
Rd03 mocowanie górne bocznego stelaża pod kufry. | majo | Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki | 2 | 22.01.2020 20:59 |