![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Izi. Po prostu ludzie maja tendencje do przewymiarowywania przekrojow i spotykalem takie kurioza jak zarowki h4 na kablach 2.5mm2. 90% akcesorii moto leci na 0.75mm2
![]() ![]() na zdjeciu: zaznaczonym strzalka czerwonym kablem ( ok. 2mm2) idzie CALY prad w XRV750 pomiedzy bezpiecznikiem glownym a stacyjka. Ma tedy teoretycznie przejsc max 30A. Nigdy nie mialem problemow z tym przewodem - z wypalona stacyjka spotkalen sie RAZ. pierwsze rozdzielacze robilem na przekazniku 16A w podstawce ale wszyscy plakali, ze to za malo nie bardzo ogarniajac co to znaczy 16Ax12V. 25A juz robilo wrazenie chociaz tylko niewielki procent byl wykorzystywany. Dodatkowo dalem popularny i latwo wymienny przekaznik do kupienia w kazdym miejscu swiata za 3$. wolalbym wlutowac w plytke i miec spokoj niz babrac sie z kablami i wsowkami. ![]() p. s. mini kompresorki zawsze polecam laczyc krokodylami do klem nie do gniazda zapalniczki na pracujacej pradnicy. w ogole gniazdo zapalniczki w dzisiejszych czasach praktycznie stracilo racje bytu i nikt juz tego prawie nie montuje. mnie sie przytrafilo 3-4 lata temu ostatnio. p.p.s. tu przepiekny przyklad przerostu formy nad trescia. tego sterowanego smartfonem z BT jeszcze poszukam ![]() https://www.webbikeworld.com/dispatc...system-review/ juz widze jak zaloga na 'świniakach' topi to w rowach melioracyjnych ![]() ![]() mam i smartfona ![]() https://www.neutrinoblackbox.com/ https://static.wixstatic.com/media/d...05aa2b~mv2.jpg - jedziesz sobie i zamiast na droge to patrzysz ile amper pobieraja ci w danej chwili grzane manetki... cudo z dziurka... podobno sa apki na androida ktore mowia kiedy i ile pic wody i jak potem efektywnie sikac ale ja jestem dziecko PRL i sie nie orientuje dokladnie... boje sie ze mi sie smartfon rozladuje i albo umre z pragnienia albo sie w majtki posikam ![]()
buziaki ![]() Ostatnio edytowane przez szynszyll : 02.12.2020 o 09:37 |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2016
Miasto: Zielona Góra
Motocykl: RD07a
![]() Online: 3 dni 19 godz 34 min 27 s
|
![]()
Prawdę powiadasz. Właśnie dlatego chciałem się trochę zorientować, co można a co trzeba. Na pierwszy ogień dałem 0.75mm2 właśnie i chyba by mi wystarczyło, gdyby nie grzane manetki i żal strat na kablach, także przerobię to na 1mm2.
Z wymaganiami na 2.5mm2 czy przekaźnikiem 30A jest jak z każdym rynkiem - większość ludzi kupuje "liczby i parametry", mimo, że nigdy z nich nie skorzysta. Albo nawet lepiej, żeby nie korzystało. Ale (tu wazelinka) - są takie fora, na których można parę mitów obalić ![]() A wracając jeszcze do przekaźnika - jeszcze się zastanowię, ale chyba zaryzykuję lutowany, żeby nie babrać się z kablami. Specyfikacja mówi o wytrzymałości mechanicznej 10^7 cykli oraz 10^5 pod maks. obciążeniem. W tym zastosowaniu większym problemem będzie starzenie się przewodów i luzowanie złączek (tzn. po kolejnych 20-30 latach). Wiem, że styki w przekaźnikach przy dużych prądach (zwłaszcza DC) potrafią się sklejać po czasie, no ale coż - najwyżej zmarzna mi ręce, rozładuje się telefon i się zgubię - nawet nie brzmi to najgorzej ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Rozdzielacz napięcia - dedykowany NAT | doctor | Wszystko dla Afryki | 1 | 07.01.2020 16:27 |
Rozdzielacz napięcia | ZYGZAKGARAGE | Wszystko dla Afryki | 20 | 10.11.2019 22:04 |