Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afrykańczyka > Inne

Inne zbroje, ochraniacze, stabilizatory, bielizna, akcesoria, itd.

Narzędzia wątku Wygląd
Prev Poprzedni post   Następny post Next
Stary 12.01.2020, 20:33   #11
MrWaski

MrWaski's Avatar

Miasto: Słocina
MrWaski jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 2 dni 4 godz 22 min 2 s
Domyślnie

Z tego co znam się na metrologii, takie pomiary smarkfonem to se można w buty wsadzić. Vide: różnica między lumenem a luxem. Nie wyobrażam sobie, w jaki sposób chcesz porównywać luxy w różnych latarkach, mających różne stopnie skupienia światła. I do tego telefonem...

IMO najlepszy test, to oświetlić w nocy porównywanymi latarkami obiekt odległy o np. 100 m. Wtedy widać jak na dłoni czym się różni profesjonalna latarka od byle czego. Robiłem na kilku zlotach takie testy. Kiedyś nawet na morzu porównywaliśmy w rejsie swoje latarki. Moja wypadała całkiem nieźle. Wszystkich zaskakiwał jej zasięg przy tak małych gabarytach. Ale to było dawno i dziś już temat latarek LED tak nie dziwi.

Moja jest to latarka made in Germany i producent podaje 200 lumenów. Cała jakość jej światła, to oprócz leda profesjonalna soczewka skupiająca (sic!).
Współczesne P7 i T7 mają bodaj 450 lumenów. Ledlenser robi też takie na 1000 lumenów, a nawet 5000 lumenów z zasięgiem 800 metrów! Tylko jak dla mnie to zbytek mający zastosowanie w służbach specjalnych. Ale jak ktoś chce się ścigać w jasności świecenia, to może se takie kupić. Cena dochodzi do 2 kzł. Są duże i ciężkie - na moje potrzeby za mocne - można przypadkowo uszkodzić sobie lub komuś wzrok.

Nigdy nie wolno świecić ledowymi latarkami w kierunku twarzy!

Ostatnio edytowane przez MrWaski : 12.01.2020 o 21:20
MrWaski jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem

Zasady Postowania