![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Zakonserwowany
![]() |
![]()
Farcaul i okolica Bistra, Repedea, Poienile piękna, ale obładowanym moto będzie walka na podjazdach.
Jak chcesz pojeździć w Maramures i okolicy to jest tam sporo tras, które przejechałem AT czy Tenerką, Nie ma tak że przejdziesz bez trzymanki przez góry, ale da się to zrobić bez większej napinki z bambetlami pod warunkiem że będzie sucho. Miej na uwadze że wystarczy dwa dni deszczu czy, kilka mocnych burz i niektórych odcinków możesz wcale nie dać rady przejechać. Trzymaj się z dala od parku Munti Rodnei, nie podjeżdżaj na Pietrosula pod stację meteo, oraz szlakiem, który biegnie do Sant na wyciąg przez rezerwat z przełęczy Rotunda. W okolicach Carlibaby jest gdzie pojeździć bez stresu, fajne szutrówki i szlaki odchodzące z doliny w góry. Za przełęczą Rotunda przed Valea Mare jest szlak odchodzący w lewo, którym dojedziesz do Vatra Dornei, w m. Cosna szukaj czerwonego szlaku odchodzącego w lewo w góry przed krzyżówką z drogą 17 > kierunek Argestru. W miejscowości Pojarata masz piękną widokową drogę zarwana Stella Alpina chyba 175B ( piszę z pamięci, więc sprawdź na mapie ). A tam już blisko do kopalni siarki i przejazd przez pak Calimani jest legalny, można tam jeździć na moto pod warunkiem że nie zjedziesz ze szlaku przeznaczonego dla moto, wstęp 6 lei płatny na szlabanie, bilet ważny przez tydzień. Nie mam śladów, wiec nie podam gotowca bo nigdy nie były mi potrzebne. Zaopatrz się w szczegółową mapę turystyczną regionu, ja swoje kupowałem w księgarni podróżnika. To że miejscowi jeżdżą wszędzie nie jest wyznacznikiem, oni mają układy i znają kogo trzeba. Każda biała droga na tych mapach i nie przerywany czarny szlak jest do przejechania na moto, te przerywane już niekoniecznie bo biegną po graniach i nad przepaściami. I czasem powrót nie jest możliwy bo wąsko. Powodzenia .
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2017
Miasto: B..wała
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 3 tygodni 2 dni 9 godz 23 min 26 s
|
![]()
Fajne miejsce:
Varful Roman .. i bania jest ![]() Siutry... siutry...siutry Bardzo blisko na Transalpinę czy Transforgaską |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Ukraina na ciężko - trasy i miejsca. | drwalu4 | Przygotowania do wyjazdów | 29 | 27.08.2021 15:03 |
Ciekawe trasy i miejsca dla motocyklistów -mapka i aplikacja | mrdrzewo | Kwestie różne, ale podróżne. | 18 | 01.05.2015 20:19 |