![]() |
|
Silnik, sprzęgło, skrzynia Montaż i demontaż elementów silnika: sprzęgła i skrzyni , wymiana łańcuszków rozrządu, demontaż głowic i zaworów, pomiary kompresji, ciśnienia oleju, serwisowanie zaworów i gniazd, tłoków i pierścieni. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Ja u siebie wymieniłem sworznie bo już miały wiele do życzenia
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Z autopsji wiem że na łączeniu sworzeń/korba/tłok to korba dostaje luzu.
Moja teoria mówi że powodem takiego uszkodzenia może być słaba wydajność pompy oleju. Jak wiadomo, za smarowanie a przede wszystkim chłodzenie sworzni tłokowych odpowiadają specjalne "strzykawki" które są zlokalizowane w bloku silnika. Gdy wydajność pompy spada strumień oleju nie dociera w okolice denka tłoka w takiej ilości jakiej powinien i rośnie temperatura sworznia. Jak tak się dzieje to już prosta droga do wypracowania luzu na korbowodzie. Czy moje myślenie jest prawidłowe? |
![]() |
![]() |
![]() |
Tags |
cykanie |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Klepanie, cykanie stare jak świat | teflon. | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 40 | 22.04.2017 09:14 |
wymiana tylnej opony .. | yarecky2000 | Hamulce, kola, opony | 19 | 07.10.2011 22:58 |
wymiar gwintu tylnej osi | maryjan | Hamulce, kola, opony | 3 | 07.07.2011 21:36 |
Wymiary tylnej ośki + tuleki wewnątrz tylnej piasty:) | majo | Hamulce, kola, opony | 2 | 10.02.2009 22:06 |