![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
I to się nazywa porządne sprawozdanie.
![]() Pytanie - bez żadnej złośliwości. Czym smarujesz łańcuch? Widziałem sporo zdjęć wałków i ich okolic i praktycznie wszystkie są suche (i często czyste) albo niestety zardzewiałe. Ja smaruję Hipolem lub olejem dedykowanym do scotoilera i jest tam zawsze małe olejowe bagienko. Skoro ruda zabija wałek, to może warto smarować olejem i przymknąć oko na upierdoloną felgę ale dzięki temu mieć wałek nasmarowany?
www.kolejnydzienmija.pl 2014: Żatki Bolek na promie kosmicznym 2015: Veni Vidi Wypici 2016: Muflon na latającym gobelinie 2017: Garbaty Jednorożec 2018: Czarny Jaszczomp 2019: Rodzina 50ccm plus 2020: Żółwik Tuptuś 2021: Chiński Syndrom 2022: Nie lubię zapierdalać 2023: Statek bezpieczny jest w porcie, ale nie od tego są statki 2024: Uwaga bo ja fruwam 2025: Ekwipunek Załogi Gogurka |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Stary (P)iernik
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Świeradów Zdrój
Motocykl: XR400 , XR650L XL600V
![]() Online: 4 miesiące 2 tygodni 6 dni 9 godz 39 min 10 s
|
![]()
Ta zebatka na takim walku nie miała prawa pracować dłużej. Tam gdzie jest nacisk przez łańcuch
zembatka ma próżnie. Błąd, że od razu nie wkleiles. Zozpieprzylo to cześć wałka gdzie była jeszcze dobra U mnie łańcuch często smarowany. Komora walka i zebatka Zawsze uje...w oleju. Nie ma miejsca na korozję
Ostatnio edytowane przez Franz : 20.11.2018 o 20:20 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 | |
![]() Zarejestrowany: Jun 2018
Miasto: Łobez
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 15 godz 24 min 18 s
|
![]() Cytat:
Czytaj ze zrozumieniem. Nie uszkodziło mi to bardziej wałka. Uszkodziła się zębatka wewnątrz tam, gdzie wałek nie był zużyty |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
![]() Zarejestrowany: Jun 2018
Miasto: Łobez
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 15 godz 24 min 18 s
|
![]() Cytat:
Łańcuch smaruję smarem do łańcuchów w sprayu. Obecnie był chyba motula off-road. Na zdjęciach łańcuch jest brudny po jeździe w terenie, ale nie jest suchy. Tam wokół wszędzie na zdjęciach też nieciekawie to wygląda wokoł wałka, ale jest dobrze... Mówi to mechanik okrętowy ze zboczeniem na punkcie smarowania ;-) połączenie wałek - zębatka smarowałem przy montażu smarem molycote gn-plus. Nie ma lepszego do tego połączenia. Jednakże przez to, że zębatka opierała się całą siłą na tej części wieloklinów a reszta była w powietrzu to ten smar wydmuchało/wycisnęło z tego miejsca. Tylko tam, gdzie był kontakt zębatki z wałkiem ruda się pojawiła |
|
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Recenzja namiotu Naturehike Cloud Up 3 | wojtekk | Inne | 9 | 11.02.2019 07:25 |