Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Szpej turystyczny - Produkty i Porady

Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 12.11.2018, 15:20   #1
Luti

Miasto: Reszel
Motocykl: nie mam AT jeszcze
Luti jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 14 godz 30 min 4 s
Domyślnie

Nie no bez jaj. Następny "leśny dziadek" wyskakujący z "ruską"...

Poniżej 300pln w necie jest Delta Optical Entry 10X50 na szkłach bak 4.
Kupiłem 2 lata temu. Wytelepałem ją w kufrze centralnym co najmniej 16 tys km w tym jakąś część szutrami. Robi jak nowa.
Ważne są parametry. Moim zdanie przybliżenie x7 jak się nie ma problemu z oczami to nie robi. Ot potwierdzić coś co i tak widać gołym okiem.
Przez 10X już idzie coś wypatrzeć (np sczytać facjatę gościa z 200m, czy nadruki na jego t-shircie) a zarazem utrzymać w ręku.
Istotnym parametrem też jest druga wartość. Czym większa średnica wyjściowa okulara tym mniej będzie tracił obraz przy słabszym oświetleniu. Poza tym większe pole widzenia będzie.
Jak jest większy budżet można rozważyć nieco droższe lornetki dachowopryzmatyczne.
Fajną opcją do turystyki ze względu na mobilność są monokulary.
Reasumując. Do zastosowań z pierwszego postu: przybliżenie 10-12x z dużą średnicą wyjściowego obiektywu (jasność i wielkość obrazu) i solidnymi szkłami np bak4.
Luti jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.11.2018, 12:09   #2
calgon

calgon's Avatar

Miasto: Wroclaw
Motocykl: RD04
Przebieg: 40.000
calgon jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 2 dni 46 min 4 s
Domyślnie

Za leśnego to teraz Ci się oberwie🙀
Stary 20.11.2018, 09:45   #3
Gończy

Gończy's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: LPU
Motocykl: RD03
Gończy jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 2 tygodni 5 dni 8 godz 38 min 31 s
Domyślnie

Przy wyborze lornetki ważną cechą jest jej waga. Jeśli nie planujesz jej nosić na pasku na szyi cały dzień np po górach to ja bym się rozejrzał za mniejszą DDR-owską lornetką. Duże lornetki DDR np. 10x50 są ciężkie, nieporęczne, średnio nadają się np do obserwacji aktywnej np. zwierzaków w lesie, obserwacji ptaków. Owszem fajnie pooglądać góry przez taką lornetkę ale najpierw ją trzeba na szczyt dotachać. Latałem dużo z lornetką Zeissem 8x30 i chwalę ją sobie. Poręczna i porządnie zrobiona. Ten model często wybierali myśliwi. Można trafić zadbany model bez problemu.
Jakiś czas temu kupiłem małego Olympusa 8x25 WP II. Dupy nie urywa bo nadal mam sentyment do metalowych, porządnych klasycznych lornetek ale to całkiem fajne szkło, które mieści się w kieszeni kurtki.
Lornetki uniwersalne, lekkie i z kosmiczną optyką są koszmarnie drogie. Coś za coś. To tak jak z oponami do samochodu czy motocykla. Nie da się znaleźć opony idealnej jednocześnie na asfalt i teren.
Proponuje pochodzić z kilkoma modelami na próbę i sam ocenisz, który będzie dobry dla Ciebie.
Fajny artykuł o Zeissie 8x30 https://www.optyczne.pl/544.1-artyku...ntem_8x30.html

Ostatnio edytowane przez Gończy : 20.11.2018 o 10:03
Gończy jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 20.12.2018, 19:43   #4
Luti

Miasto: Reszel
Luti jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 miesiące 1 tydzień 3 dni 14 godz 30 min 4 s
Thumbs up

Cytat:
Napisał calgon Zobacz post
Za leśnego to teraz Ci się oberwie��
Nie oberwało.
Usprawiedliwiając: Fakt. "Leśny" niejako podprogowo wskoczył, ale odnosiłem się bardziej do grupowego brandzlowania się nad radziecko/rosyjską optyką na podstawie własnych doświadczeń z tymi produktami. Myśliwym nie jestem.
Co do postu kolegi Zagończyka. Za merytorykę, a w szczególności za link , aczkolwiek pozwolisz. Podbiję wątek.
Luti jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.12.2018, 18:28   #5
magneto

magneto's Avatar

Miasto: Olsztyn (Wa-Ma)
Przebieg: mój 3,5
magneto jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 3 dni 13 godz 47 min 18 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Luti Zobacz post
(....) Czym większa średnica wyjściowa okulara tym mniej będzie tracił obraz przy słabszym oświetleniu. (....)
Jak najbardziej się zgadza, ale... jak się ma ..dziesiąt bardziej niż ...dzieści lat, to źrenice już tak "nie robią". 10x50 daje średnicę wyjściową 5 mm. Nie wszystkim w ciemności źrenice potrafią się aż tak rozszerzyć... SKS :-(
Sam - po wielu przymiarkach - teraz na wyjazdy zabieram... 6x30... Wehrmachtu... (E.Leitz Wetzlar) - po prostu miałem, nie to, żebym specjalnie szukał. Po niemal 80 latach działczy nieźle... Wiem, optycznie pewnie słabizna, oddzielna regulacja ostrości po obu stronach, ale ma to coś (oczywiście nie mówię o pierwszych użytkownikach).
Odpowiedz

Zasady Postowania