Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afryki

Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 04.10.2018, 10:58   #1
Maarcin85

Motocykl: nie mam AT jeszcze
Maarcin85 jest na dystyngowanej drodze
Online: 15 godz 50 min 32 s
Domyślnie

Ogólnie powodem remontu silnika były stuki na styku sworzeń tłokowy - górna główka korbowodów (nadmierny luz). Niestety ale górny sworzeń tłokowy smarowany jest olejem rozbryzgowo a nie ciśnieniowo. Z czasem doszło do wybicia się górnej główki w korbowodzie co skutkowało stukami takimi jakby się panewka na wale obróciła. Ze względu na brak sworzni nadwymiarowych w oryginale, wysłałem korby i tłoki do krasnobrockiej racing w Warszawie, celem dorobienia nowych nadwymiarowych sworzni i prześlifowanie otworów osadczych w tłoku i główkach korbowodów z wymaganym pasowaniem. Tłoki oryginalne a cylindry pomierzone i są ok. Silnik zanim zaczął stukać, nie brał oleju, dlatego pierścienie tłokowe miały pozostać te same. Zresztą pomiary pierścieni w cylindrach potwierdziły ich przydatność do dalszej pracy. Niestety w krasnobrodzkiej posiali mi pierścienie z jednego cylindra i stąd zmuszony jestem je wymienić. Docieranie zaworów i uszczelniacze w głowicach również podlegać będą wymianie. Rozrząd również.
O pierścienie w zamienniku zapytałem bo nie ukrywam, że cena za oryginalne pierścienie jest według mnie grubo przesadzona w serwisie. Z doświadczenia wiem też, że nie zawsze trzeba się bać zamienników. Z produktami firmy OMP nie miałem do tej pory do czynienia i stąd było moje pytanie do osób, które miały z nimi może do czynienia i mogą się wypowiedzieć z praktyki jak się one zachowują.
Maarcin85 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 04.10.2018, 11:19   #2
Dzieju
Administrator

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Dzieju jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 miesiące 4 dni 18 godz 14 min 8 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Maarcin85 Zobacz post
Niestety w krasnobrodzkiej posiali mi pierścienie z jednego cylindra i stąd zmuszony jestem je wymienić.
No chyba żartujesz , zgubili ci pierścienie a ty chcesz na siebie brać koszty następnych
To oni mają ci oddać twoje albo kupić nowe .
Stary 04.10.2018, 11:19   #3
Zet Johny

Zet Johny's Avatar

Zapłaciłem składkę :) Dział PiD

Miasto: Limanowa
Motocykl: RD07HRC+CRF1100L
Zet Johny jest na dystyngowanej drodze
Online: 6 miesiące 3 tygodni 5 dni 18 godz 10 min 48 s
Domyślnie

Sprawdź jeszcze stan pompy oleju.
Sworznie są smarowane/chłodzone przez "zastrzyki" oleju z bloku silnika i jak pompa nie ma już dobrej wydajności to moim zdaniem "strzyknięcia" są za słabe albo ich nie ma. Chłodzenie sworzni jest równie ważne albo nawet ważniejsze od smarowania w tym przypadku.
Zet Johny jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania