![]() |
#25 |
![]() |
![]()
Słabo to idzie. Żagle są stare więc ich nie wytrymujesz tak jak sobie myślisz /konsystencja starego prześcieradła/ i NIE MA możliwości balansowania w zasadzie. Jak łapiesz wiatr to idzie ale jakikolwiek poryw wiatru i odpadasz bo gacie się wypełniają, kumasz o co chodzi.
Najlepiej płynąć w baksztagu na motyla - wtedy jest relax ![]() Ogólnie współczesne konstrukcje z żaglem nie mają takiego ożaglowania - coś w stylu foka raczej i pływanie w wiatrach wiejących od tyłu. Próbowałem tym normalnie prawo/lewo przez sztag ale Tupek mi odpływał. To jest OK jeśli plyniesz gdzieś naprawdę daleko i masz jeden kurs powiedzmy przez dwie godziny i do tego masz stały równy wiatr jak na morzu gdzie bez obaw możesz się pokusić o jakiś przechył nawet. Wtedy tak. Dla pływania takiego po zadupiu to lepsza jakakolwiek żaglówka. Potem się wycwaniłem i pływałem tylko z fokiem i to w miarę robi i pomaga nawet przy wietrze z boku przy założeniu, że jednak się wiosłuje. Wyciągnąłem pewne wnioski z tej wycieczki i następnym razem bym to rozegrał zgoła inaczej ale czekam na tanie połączenia do Helsinek, najlepiej z Wrocławia. Póki co brak, ale ja tam musze wrócić ![]() m m
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Finlandia - poszukiwany "Czarnuch" | Azja | Przygotowania do wyjazdów | 0 | 21.05.2016 16:02 |
ROMUNIA lub FINLANDIA NORWEGIA lub ALPY | Zervos | Umawianie i propozycje wyjazdów | 8 | 25.02.2016 05:55 |
finlandia ten weekend wyjazd 13.07 | ostach | Umawianie i propozycje wyjazdów | 0 | 11.07.2013 07:53 |