Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Trochę dalej

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 17.04.2016, 12:51   #1
kajman

kajman's Avatar

Motocykl: RD03
kajman jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 6 dni 3 godz 21 min 39 s
Domyślnie

Można - zależy od dzieciaka
I kwestia tylko malaronu - bo to jednak region malaryczny - chociaz jak jedziesz pod koniec suchej pory to tragedii nie ma

Poza tym kwestia odpowiedniego ubioru - wbrew pozorom biały kolor przyciąga komary
tak samo ciemny, czarny
kajman jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 17.04.2016, 16:35   #2
kajman

kajman's Avatar

Motocykl: RD03
kajman jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 6 dni 3 godz 21 min 39 s
Domyślnie

12.02.2016
Jedziemy do Queen Elizabeth NP. To raptem ok. 50 km. Po drodze mijamy równik. Tym razem droga jest już w pełni asfaltowa. Sam dojazd do kempingu nad Kanałem Kazinga, łączącym j. Jerzego z j. Edwarda jest już typowo offowy. Sam kemping to…bajka.
W dobrym starym kolonialnym stylu
W nocy trzeba uważać idąc do toalety, aby nie „wpaść” na hipcie, które wychodzą z pobliskiego kanału na żer. A żyje ich w tym kanale kilka tysięcy . Ja miałem w nocy takiego jednego koło namiotu.
A wcześniej podziwiałem jak równo przystrzyżona trawa nad kanałem…teraz się wyjaśniło…hipcie wykonują tę robotę.

Kanał Kazinga

Obiadokolacja

13.02.2016
Zostajemy tutaj na nocleg, na dwa dni. Rano przed świtem śniadanie, tak aby w miarę wcześnie wyjechać na safari po parku. Wiadomo że na fotograficzne safari najlepiej wybierać się o wschodzie słońca. I światło odpowiednie, a i zwierzyna wtedy najbardziej aktywna. Potem jak słońce zaczyna przygrzewać to nikomu, nawet zwierzętom nie chce się szwędać po sawannie.

Praca na solnisku – są to słone jeziora, podzielone na takie małe poletka. Ze względu na temperaturę woda odparowuje i na powierzchni oddziela się taka warstwa soli, która następnie jest zbierana. Te kopczyki które widać na zdjęciach to właśnie taka sól – która potem jest przetwarzana

Rejs po kanale Kazinga, skąd można obserwować zwierzęta

kajman jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania