![]() |
|
Przygotowania do wyjazdów Jak zdobyć wizę? Jaka kuchenka? Brać materac i namiot? Gdzie są ciekawe miejsca? Jakie kufry wybrać do USA? Czy Anakee założyć odwrotnie? Co to CPD? Odpowiedzi znajdziesz w tym dziale. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
wondering soul
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM 690 enduro, Sherco 300i
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 23 godz 11 min 8 s
|
![]()
Dr "rehabilitowany"
![]() My w zeszłym roku robiśmy wypad głównie do Transylwanii i na Wiłoszczyznę na długi weekend majowy. Było głównie "on" i trochę szutrów. Transfogaraska od strony południowej ,ale oczywiście tylko "do śniegu i z powrotem". Niestety nie mieliśmy czasu na zobaczenie Bukowiny i części północnej Rumunii, ale na pewno tam wrócimy. Przyjęliśmy raczej opcję "go slow" i oglądania lokalnych smaczków architektury, delektowania się jedzeniem i małymi mieścinkami. Karpaty objechaliśmy właściwie dookoła i uważam, że to bardzo fajna i zróżniocowana trasa, tak na 7-9 dni. Można ją urozmaicic o więcej off jeżeli już nie ma śniegu w górach. Nocowaliśmy głównie w małych pensjonatach - nie ma z tym żadnego problemu (jakoś poranny szron codziennie odstraszął nas od rozkładania namiotu). Generalnie polecam - super miejsce na wypad. A jak ktoś chce się "zdzidować" na maksa to pewnie najlpszą opcją jest Enduromania... i trasy z Enduromanii. Jakby co służę zdjęciami i jak tylko będę mogła cos jeszcze podpiwiedzieć to chętnie. Pozdr
![]() |
#2 | |
tip top
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa / Kraków
Motocykl: RD07a
![]() Online: 2 dni 1 godz 55 min 55 s
|
![]() Cytat:
Rumuinia w tym roku to również Twoja sprawka. Tak o tej Bukowinie opowiawdałaś, że architektura cudna, że przyroda nieskalana, że dzierlatki miejscowe zdrożonym podróżnym napoju i jadła nie żałują, że lica mają gładkie a wdzięków nie skąpią... tedy jadę. Proszę o Twoją prywatna liste przebojów... ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#3 |
Niepozorny
Miasto: Wiocha na Jurze, bliżej Krakowa niż Częstochowy
Motocykl: Bardzo stara Teresa
![]() Online: 4 tygodni 1 dzień 3 godz 55 min 34 s
|
![]()
Tu masz moją propozycję bo Cię lubię moczymordo i bawidamku.
Z Satu Mare tniesz na płn-wschód drogą nr 19 i docierasz do Wesołego Cmentarza w Sapintcie. Następnie w Sighetu Marmatei jest więzienie dla tych co sprzeciwiali się Słońcu Karpat. Obydwie propozycje są w sam raz dla Ciebie, za to że wyżłopałeś cały mój alkohol w Syrii ![]() Następnie jedziesz w kierunku Baia Mare drogą nr 16 ale po 6km skręcasz w lokalną drogę wzdłuż rzeki Izy i rozglądasz się bo będą pięknie rzeźbione drewniane bramy do obejść. W Birsanie jest zespół drewnianych budynków z wielką drewnianą wieżą. Mieści się tam żeński klasztor i jak cię znam to z tydzień tam zostaniesz, łajdaku !!! Jak nasycisz swoje chore żądze to jedziesz dalej, docierasz do drogi 18 i dojeżdżasz do Jacobeni zostawiając za sobą po prawej stronie Góry Rodniańskie. Wpadasz w 17 ale jedziesz nią tylko 23 km i skręcasz na Moldowitę i Suczewitę bo tam są monastyry w których możesz poleżeć trochę krzyżem już ty wiesz za co. Wart zobaczenia w okolicy jest jeszcze monastyr w Putnej ale to może być dla ciebie za dużo świętych miejsc. Z 17 przed Radauti skręcasz w prawo na Gura Homorlui i będziesz miał polskie wioski Nowy Sołoniec i Kaczycę. W tej ostatniej jest mała kopalnie soli do zwiedzenia i możesz tam nocować w Domu Polskim. W Gura Homorlui i Voronecie polecam malowane cerkwie ( UNESCO ) można później pyknąć przełęcz Bicaz a dalej radż sobie sam. Powodzenia
![]() |
#5 |
wondering soul
![]() Zarejestrowany: May 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: KTM 690 enduro, Sherco 300i
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 23 godz 11 min 8 s
|
![]()
My podróżowaliśmy w trzy osoby i najczęściej za pokój dla całej trójki płaciliśmy około 45 zł. Kilka razdy zdażyło też 60 zł. Na pewno pomogło nam to, że bylismy przed sezonem i nie raz byliśmy jedynymi gośćmi w pensjonatach. W sezonie i w turystycznych miejscowościach jest jednak sporo drożej. Według mnie nie warto się pchać na noclego do tych najbardziej turystycznych masteczek, a jeżeli już to nie do pensjonatów, które oferują naganiacze. Zawsze można znaleźć jakieś pokoje w prywatnych domach, torche poza główną ulicą. Np. w Bran spaliśmy w prywatnej chałupie, w bardzo przyzwoitych pokoikach. Na podówrku chodziły kury i suszyło się pranie - klimat był swojski. Niestety nie mam dokładnego namiaru na to miejsce. Transylwania jest generalnie droższa od reszty Rumunii.
Prywatna lista przebojów będzie... trochę później.
![]() |
#7 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2005
Miasto: Wrocław
Motocykl: Nie mam już Afryki
![]() Online: 4 miesiące 2 dni 2 godz 39 min 26 s
|
![]()
Tak jak u nas nie ma szkoły mniej wiecej w wakacje dla dzieci
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Miasto: Lbn/Miasteczko Śl.
Motocykl: TT600E, DR650
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 19 godz 36 min 8 s
|
![]()
Ceny noclegów,tak jak pisala Ola wahają się miedzy 45 a 60 pln za pokój,w którym mogą spac 3 osoby(mowa o prywatnych pensjonatach lub jak kto woli kwaterach agroturystycznych)Sa miejsca gdzie rzeczywiscie bywa drogo i ciezko jest znalezc tani nocleg(w sezonie)np.wybrzeze Morza Czarnego lub wawoz Bicaz,a konkretnie Lacu Rosu.Poza tym raczej nie ma problemu ze znalezieniem kwater,trzeba po prostu pytac tubylcow.Kempingi oferuja raczej kiepski standart,wiec jesli ktos podrozuje z namiotem,zdecydowanie lepiej rozbic sie na dziko(dozwolone)ewentualnie,mozna sie dogadac z wlascicielem pensjonatu i rozlozyc sobie namiot w ogrodku,majac przy tym dostep do lazienki i kuchni(2 lata temu placilem za cos takiego 15 pln, w okolicach Sibiu)Klamoty sa bezpieczne i nie trzeba sie wozic z calym majdanem po Fogarskich.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
"PŁACE GOTOWKA" CZARNOHORA, GORGANY, BUKOWINA --->>> tracki potrzebne | Mirmil | Przygotowania do wyjazdów | 5 | 17.05.2013 13:55 |
Maroko - gdzie warto jechać | electro | Przygotowania do wyjazdów | 1 | 09.04.2013 10:01 |
karpaty ukrainskie 2-5 wrzesien | Mirmil | Umawianie i propozycje wyjazdów | 2 | 09.09.2012 11:58 |
Za Karpaty Ukraina by Majo & Bohun, Lipiec 2010 | Bohun | Trochę dalej | 18 | 25.10.2010 17:05 |