| 

| 
	|||||||
| Inne - dyskusja ogólna Dział poświęcony motocyklom nieskategoryzowanym. | 
![]()  | 

| 
		 | 
	Narzędzia wątku | Wygląd | 
| 

| 
		#1 | 

![]() Zarejestrowany: Sep 2011 
				Miasto: DE 

Motocykl: DRZ400S 

Online: 3 miesiące 1 dzień 4 godz 29 min 0 
				 | 

Wysypało mi się łożysko w przednim kole i zniszczyło piastę. Ktoś mi  powiedział że gdy w samochodzie zniszczyła mu się piasta mechanik  proponował mu wstawianie jakiejś tulei i naprawę tego. Jestem  sceptycznie nastawiony do tego ale jeśli wykonuje się takie naprawy to  mój portfel by to pewnie lżej odczuł. Obawiam się czy ktoś byłby w  stanie odtworzyć miejsce na łożysko. Jest sens z tym się bawić? 

![]() ![]()  
		 | 
| 

| 

| 
| 

| 
		#3 | 
| 

Zakonserwowany 
			![]()  | 

Chcesz jeździć bez stresowo to kup nową albo używkę z dobrym gniazdem . Prawie wszystko da się naprawić tylko nie masz pewności jak długo wytrzyma . Musiałeś trochę jeździć że tak rozwaliło gniazdo . Dam Ci radę na przyszłość dwa razy do roku wymiana łożysk w kołach enduraka bez względu na ich stan taka profilaktyka żeby uniknąć podobnych akcji . Nie polecam chińskiej chujini za parę złotych , używam tylko SKF .  

Powodzenia . 

Non si invecchia in base al tempo che si ha alle spalle, si invecchia quando si inizia a dimenticare i sogni .  | 
| 

| 

| 
| 

| 
		#4 | 

![]() Zarejestrowany: Jan 2010 
				Miasto: Warszawa 

Motocykl: RD04 

Online: 3 miesiące 1 tydzień 5 dni 29 min 10 s 
				 | 

Ech szkoda Songo, a mówiłem, że tak nie można jechać. 

Jak Cię wyprzedzałem (audi z przyczepką i 3 motocyklami) to wyglądało jakbyś jechał pijany. Może to trochę prowizora ale spróbuj naprawić, w Łomiankach są nieźli fachowcy od wałów , wałków , głowic i silników... bardzo dokładni. 

WSK125>XL650V Transalp>XR650R>TE450>DR800big>XR750VAfrica TwinRD04>XR400R>VFR800fi>TE450ie>Bandit1200S>890AdventureR  | 
| 

| 

| 
| 

| 
		#5 | 
| 

Gość 

Online: 0 
				 | 

Bez przesady, to jest banalna robota. Wystarczy rozfrezować piastę i wstawić na kleju tuleję o właściwej średnicy. 

W tym wypadku pod łożysko 6904 czyli (20x37x9) średnica zewnętrzna tulejki  - (zależy od warsztatu jakim frezem dysponuje) a wewnętrzna będzie 37 mm.Po za wszystkim, jak znowu rozwalisz łozysko to frezujesz wstawioną tuleje nie piastę, wstawisz taką samą tuleje i znów gotowe. Są tacy co potrafią przykleić zębatkę zdawczą do wałka ![]() i kurka robią tysiące kilometrów (na jakimś forum czytałem, nie pamiętam na jakim  )To robota za dwa piwa. Ale dobra, nie wiesz gdzie w Twojej okolicy, nie znasz warsztatów, jak dasz więcej jak stówę za to, to znaczy że słono przepłaciłeś.... ![]() Łożyska do kół to tylko nasze z Kraśnika, najlepsze- bo nasze   nie dalekowschodnie  jak SKF 
		 | 

| 
| 

| 
		#6 | 
| 

gsm: 512242193 
			![]() Zarejestrowany: Jul 2006 
				Miasto: Rzuchów 

Motocykl: RD11a 
Galeria: Zdjęcia 

Online: 5 miesiące 2 dni 16 godz 39 min 8 s 
				 | 

Jaki frez panie to sie nożem  robi ale i tak co za roznica kwestia dokładności  pokaz mi   fachowca co w setkach robi   

jescze na rozwalnych maszynach na tokarke nie pasuje bo nad łożem  sie koło  nie zmiesci jedyna opcja frezarka i wytaczak ale  jak zwykle problem jest dokładność a z tym  wielu ma problem jak trzeba juz w setkach robić. I tu taniej będzie  kupic nowa piaste i od nowa zapledc koło  ::
		 | 
| 

| 

| 
| 

| 
		#7 | 

![]() Zarejestrowany: Jun 2008 
				Miasto: Poznań 

Motocykl: 690 Enduro 

Online: 4 miesiące 2 tygodni 1 dzień 4 godz 36 min 25 s 
				 | 

Jak trzeba to sie robi w setkach, tu akurat niekoniecznie. Skora dalo sie jechac... :-) 

Zalozyc kolo 21" to tez nie az taki problem. Teraz w autach maja wieksze felgi a robi sie tego mnostwo. I takiego warsztatu bym szukal. 

"A jeśli nie znajde w swej głowie rozumu to paszport odnajde w szufladzie..."  | 
| 

| 

| 
| 

| 
		#8 | 
| 

Zakonserwowany 
			![]()  | 

Do moich piast nie ma łożysk z kraśnika dlatego zakładam skf-y a czy są robione w chinach tego nie wiem na pudełku pisze germany . Pół roku wytrzymują , ale możecie to zlepić czym chcecie nie moja sprawa napisałem tylko jak zrobił bym jeśli by to przytrafiło się w moim moto .  

Powodzenia . 

Non si invecchia in base al tempo che si ha alle spalle, si invecchia quando si inizia a dimenticare i sogni .  | 
| 

| 

| 
| 

| 
		#9 | 

![]() Zarejestrowany: Jul 2011 
				Miasto: Warszawa / Bełchatów 

Motocykl: RD04 
Przebieg: Rośnie 

Online: 1 miesiąc 1 tydzień 3 dni 2 godz 15 min 17 s 
				 | 

Songo chyba mamy odpowiedź dlaczego tak nierówno Ci przednia opona schodziła .

| 
| 

| 

| 
| 

| 
		#10 | 
| 

Michał 
			![]()  | 

Rzeźbienie tego jest możliwe, ale to nie zabytek, co to do niego nie ma części. Zrobić to dobrze oczywiście da się, ale nie będzie dobrze i tanio, za dwa browary to sobie możesz.. Ja bym szukał koła/piasty. Jak będziesz lepił i jeszcze po taniości to nie wiadomo kiedy to się rozpadnie. Szprychy po takiej jeździe sprawdź..

| 
| 

| 

|