![]() |
|
Owiewki, osłony, szyby, kanapy, zegary i linki Montaż i demontaż elementów jak: panele boczne, czacha, owiewki, szyby, kanapy, deflektory, lusterka, osłony goleni, błotniki, naklejki, zegary i linki– tylko oryginalne rozwiązania! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
|
![]()
Wykonałem na próbę:
1. stelaż kopyta z listewek (robiłem cokolwiek żeby zobaczyć co z tego jest) 2. listewki obiłem kodurą podgumowaną (zszywacz tapicerski) 3. na to żywica poliestrowa 4. na to mata szklana i wgniatanie tego pędzelkiem w żywicę Po nocy wszystko zaschło i..... a) fajnie że elastyczne, ale jednocześnie dość ciężkie do zgięcia (z wiatrem da radę) b) nie widzę takiej możliwości żeby to pękło. Chyba pomysł z gumowaną kodurą był całkiem sensowny. Najwyżej się rozerwie, ale nie bardzo kumam w jaki sposób miałoby to pęknąć. Teraz w przyszłym tygodniu chcę zrobić odlew z istniejącej oryginalnej czachy pianką tapicerską a potem pianką tapicerską i nożykiem wyrzeźbić kształt docelowy. Potem ładnie zaszpachlować, pokryć smarem silikonowym i leciej z żywicą, matą szklanką i kodurą podgumowaną. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Plan jest na boano, więc wyleję kształt a potem otwornicą powalczę żeby zrobić miejsce na docelowe reflektory.
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
|
![]()
Wczorajsze podejście do tematu ujawniło że o ile robota trudna nie jest to wymaga odpowiednich warunków. Temperatura +35, na balkonie około +40 sprawiła że żywica zaczynała pracować chwilę po jej rozmieszaniu i dwa razy musiałem ją wymieniać bo się po prostu skrystalizowała w oczach zanim zdążyłem ją nałożyć.
Problemem było zrobienie odlewu - niestety mój pomysł na rozdzielacz nie zadziałał i stara czacha nie dała się do końca odlać. Natomiast im plus zaliczam pomysł ze zrobieniem drewnianego stelaża z listewek zwymiarowanego pod oryginalną czachę (listewki zwymiarowane w miejscach mocowań oryginalnej czachy i umieszczone tak aby ich krawędzie odpowiadały krawędziom oryginału. Tak więc: - stelaż z listewek - na to częściowo pianka (tam gdzie się dało) - na to taśmą malarską i zszywaczem tapicerskim przybita tektura w odpowiedniej formie - wszystko obite naciągniętą codurą - na to mata szklana i żywica Po zaschnięciu całości (15 minut w tej temperaturze) - wystarczyły dwa szarpnięcia aby oderwać nową czachę od "kopyta". Generalnie wyszło trochę inaczej niż planowałem, niemniej po przyłożeniu do motocykla pasuje prawie idealnie. Wymaga tylko podcięcia, wyrównania, zeszlifowania i pokrycia czymś jednolitym. No i do dorobienia jeden zaczep z przodu nad reflektorami. Z uwagi na zmianę koncepcji w trakcie lampy pozostają ori. Taki Darth Vader trochę się z tego zrobił i nawet mnie się to podoba. Plus - jest lekka jak diabli (lżejsza od oryginału), zachowuje niwielką elastyczność a przy tym jest bardzo twarda. Zabrałbym się za to nawet chętnie jeszcze raz ale wówczas już bym wiedział gdzie i jaki błąd popelniłem. Niemniej coś z tego wyszło. Zegary przykrywa idealnie, tworzy się niewielki daszek na lampami a mocowania wpasowały się idealnie w oryginale mocowania od szyby. Trzeba tylko mocowanie z przodu od strony lamp dorobić. ![]() ![]()
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Owiewki do afri | MaRP | Wszystko dla Afryki | 86 | 16.12.2015 20:22 |
Owiewki | sizyrk | Wszystko dla Afryki | 3 | 09.11.2014 17:02 |
Jak rozpoznać oryginalnego KTMa? Pytanie o owiewki | jackhammer | Inne - dyskusja ogólna | 42 | 15.01.2014 23:26 |
wypełnienie owiewki | rafalkefir | Wszystko dla Afryki | 34 | 18.11.2009 09:38 |