Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afryki

Wszystko dla Afryki Wszystkie nieoryginalne rozwiązania, które można zapakować do Twojego motocykla. Gmole, stelaże, kufry, sakwy, bagażniki, uchwyty, kanapy, modyfikacje zawieszeń, kierownic, gniazdka, GPSy, dynojety, bagstery i inne scottoilery...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 06.05.2015, 09:11   #1
Louis

Louis's Avatar

Miasto: Międzyzdroje
Motocykl: CRF1000L
Louis jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 3 tygodni 6 dni 28 min 22 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Kristos Zobacz post
Wahliwe mocowanie mocowanie dla mnie ma trzy wady:
1. nie można podczas jazdy dźwignąć wozu w górę - uważam, że to najważniejsza sprawa.
2. podczas dojścia do punktów granicznych podczas wychyłu tracimy panowanie nad zestawem (staje się niesterowny)
3. o ile tylne mocowanie nie stanowi problemu, to przednie ciężko ustawić - podczas pochylania powinno działać mimośrodowo - powinno zmieniać geometrię w sposób pożądany (ma pomagać podczas skrętu). Tak jak z kołami skrętnymi w aucie - zawsze jedno skręca bardziej (tak po chłopsku). Zbieżność (pozioma) pomiędzy wózkiem, a motocyklem (neutralnie +- 2% o ile pamięć mnie nie zawodzi) powinna się zmieniać. Skręt w lewo zwiększać; w prawo zmniejszać do wartości rozbieżnej.
Dodam jeszcze od siebie wadę, która dla wielu być może jest mało istotna ale rani moje poczucie estetyki, szerokość zestawu. Przy połączeniu wahliwym zestaw robi się szerszy od malucha, a wg. mnie powinien być zwarty tak jak jego sztywni protoplaści. No po prostu nie wygląda.
Stary 06.05.2015, 22:03   #2
grad74

Miasto: Wrocław & okolice Strzelina
Motocykl: życie podsuwa różne propozycje...
grad74 jest na dystyngowanej drodze
Online: 17 godz 2 min 46 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Louis Zobacz post
Dodam jeszcze od siebie wadę, która dla wielu być może jest mało istotna ale rani moje poczucie estetyki, szerokość zestawu. Przy połączeniu wahliwym zestaw robi się szerszy od malucha, a wg. mnie powinien być zwarty tak jak jego sztywni protoplaści. No po prostu nie wygląda.
Louis, w tym co piszesz masz sporo racji, zestwa wahliwy musi być i jest szerszy. Ale jakoś mnie to nie przeraża, choć estetyka z pewnością cierpi. Ale chcę spróbować. Muszę zobaczyć którą ścieżką pójść. W razie czego fleksa i spawara w łapę i heja.... Ale dziękuję za wszystkie cenne uwagi .

Kristos - napisałem do Maziego. Zobaczymy co z tego wyniknie.
grad74 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania