Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Szpej turystyczny - Produkty i Porady > GPS > Hardware

Hardware Opisy sprzętu, porady dotyczące wyboru...

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 31.12.2014, 18:11   #1
ydoc

Motocykl: nie mam AT jeszcze
ydoc jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 dzień 19 godz 17 min 14 s
Domyślnie

Nie chodzi mi o nuvi tylko o montanę 600/650 lub oregona 600/650. Najważniejsza rzecz dla mnie, więc pytanie do Was, czy jest możliwość wrzucania na kartę pamięci map w formacie img o dowolnej nazwie i dowolnej ilości tych map, tak żeby wszystkie widział i żebym mógł swobodnie wybierać pomiędzy nimi.
Tak mam teraz w moim oregonie 200, załadowałem 24 mapy, każdą nazwałem jak chciałem (kazachstan.img, kirgistan.img, topo.img, afganistan.img itd..) i wszystkie widzi, pytanie czy tak samo można zrobić w oregonie 600/650 lub montanie?

Zimny piszesz, " Mi trochę brakowało asystenta pasa ruchu - na dużych skrzyżowaniach za granicą." Czym dokładnie jest ten asystent? Bo z tego co kojarzę, a dobrze kojarzę mój Oregon 200 prowadzi mnie za rączkę po skrzyżowaniach wszędzie!! Mam komunikaty, na górze ekranu w postaci tekstu, np: trzymaj się lewej strony, skręć w prawo w E75, czy też trzymaj się lewego pasa Droga A1 czy coś w tym stylu? Czy nowsze Oregony tego nie mają? Lub może czymś innym jest ten asystent pasa ruchu? Oświećcie mnie proszę.

Ostatnie pytanie, szybkość zoomowania mapy w nowych oregonach lub montanie jest porównywalna z Zumo 660?
ydoc jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 31.12.2014, 20:15   #2
Miszel
Gość

Online: 0
Domyślnie

Cytat:
Napisał ydoc Zobacz post
Najważniejsza rzecz dla mnie, więc pytanie do Was, czy jest możliwość wrzucania na kartę pamięci map w formacie img o dowolnej nazwie i dowolnej ilości tych map, tak żeby wszystkie widział i żebym mógł swobodnie wybierać pomiędzy nimi.
Tak mam teraz w moim oregonie 200, załadowałem 24 mapy, każdą nazwałem jak chciałem (kazachstan.img, kirgistan.img, topo.img, afganistan.img itd..) i wszystkie widzi, pytanie czy tak samo można zrobić w oregonie 600/650 lub montanie?
[...]
Lub może czymś innym jest ten asystent pasa ruchu? Oświećcie mnie proszę.
[...]
Ostatnie pytanie, szybkość zoomowania mapy w nowych oregonach lub montanie jest porównywalna z Zumo 660?
1. we wszystkich nowszych turystycznych modelach garmina, a więc także w Montanie i Oregonie, możesz wrzucać mapy jako oddzielne, dowolnie nazwane pliki. W dowolnych ilościach.
2. Asystent pasa ruchu to okienko w którym pokazuje się symbolicznie (strzałki) pas ruchu który masz zająć na rozjeździe/skrzyżowaniu. Ten ficzer jest oczywiście i w Montanie i w Oregonie. Nie można mylić tego z tzw. Junction View, czyli 'realistycznym' widokiem skrzyżowania ("jak na zdjeciu"). Tej funkcji w Montanie i Oregonie nie ma!
3. Szybkość zoomowania - bardzo szybko, porównywalnie do zumo 660.

Można by tu pisać bardzo długie elaboraty, ale z tych dwóch, które Cię, interesują - Montana jest dojrzalszym produktem, niesprawiającym właściwie żadnych problemów ze stabilnością pracy.

Coś te święta długo się ciągną, więc masz czas na czytanie szczegółowo o Oregonie 6**:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=13085
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?f=2&t=13092

i Montanie:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?...&hilit=montana

Czytając powyższe testy i dyskusje patrz na daty postów!!! Garmin wypuszcza regularnie poprawki firmware, które usuwają część zauważonych przez userów baboli. A więc starsze datą biadolenie może być już nieaktualne.

Ponieważ nie wspominałeś o pieniądzach, to możesz ewentualnie poczytać (czytanie nie kosztuje) o jeszcze jednym modelu - Monterra:
http://www.garniak.pl/viewtopic.php?...&hilit=montana
to już trochę inna bajka - w wielu punktach bije na głowę pozostałe modele, choć jest dla trochę bardziej zaawansowanych i cierpliwych..

Zdrówko,
Miszel
  Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania