![]() |
|
Hamulce, kola, opony Montaż, demontaż i kontrola takich elementów jak: klamki, pompy hamulcowe, tarcze, klocki, zaciski, przewody hamulcowe w oplocie i bez, koła, felgi, szprychy, opony i łożyska. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
Nie świeży tylko Nowy
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD04
![]() Online: 5 dni 18 godz 40 min 25 s
|
![]() Cytat:
że całośc jest połaczona czyli te dwie gumy po to co by sie łatwiej to wszystko składało do kupy............ No chyab ,że ktoś ma inne zdanei albo wie cośśś czego ja nei wiem .. pozdro
![]() |
![]() |
#2 |
Miasto: DW
Motocykl: Pyr pyr
Przebieg: dowolny
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 5 miesiące 1 dzień 21 godz 15 min 34 s
|
![]()
Słyszałem kiedyś taką opinie (zaznaczam słyszałem), że jeżeli przewężenie jest pęknięte to guma już nie trzyma tak jak powinna, dostaje luzów itp i trzeba je wymienić.
Ale czy to jest prawda słuszna czy nie to nie wiem. Niech każdy ocenia wg potrzeb ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Motocykl: RD03
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 3 godz 35 min 10 s
|
![]()
Greg, już pewnie z 10 razy dokręcałem koło przednie. Ale nigdy nie zastanawiałem się nad problemem dokrecenia ośki. Prozaiczna czynność, ale zaraz lecę zobaczyć te 0 mm u mnie. Masz faktycznie wyjątkowe spojrzenie na kwestie techniczne...
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Miasto: Germany
Motocykl: CRF1000D+Cegla+Czelendz
![]() Online: 4 miesiące 1 tydzień 5 dni 17 godz 52 min 29 s
|
![]()
ja tez nie patrzylem na to czy oska jest tak czy tak.dokrecam ja z momentem64Nm i tyle.mam nadzieje ze nic zlego nie zrobilem moto jezdzi i jest ok
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
mistrzu
Miasto: Warszawa
Motocykl: RD03
Przebieg: ?
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 4 tygodni 1 dzień 6 godz 53 min 3 s
|
![]()
Ma sie "licowac", ale jak zawieszenie jest idealnie proste, w praktyce różnie to wychodzi. Lepiej nie "naciągać" lagi żeby nam sie wszystko zgadzało jak w manualu (jeśli tak nie jest).
ps.Greg -fajne opisy, nowicjuszom pomogą, doświadczonym czasem też. pozdr
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Apr 2008
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: F 800 GS
![]() Online: 1 tydzień 4 dni 14 godz 35 min 12 s
|
![]()
Dokładnie po wkręceniu ośki na poluzowanych nakrętkach (oczywiście zgodnie z podanym momentem) ma licować i dopiero wtedy zaciągamy 4 nakrętki zgodnie z podanym momentem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Administrator
![]() |
![]()
Naciąganie lagi spowoduje zwiększone tarcie na elementach ciernych wewnątrz amortyzatora i przyśpieszy ich wydarcie.
Jeśli ktoś już ma ciut nierówne lagi to najlepiej obracać lagą tak żeby przy mocowaniu do ośki wyszło 0mm. Laga popracuje bez dodatkowych oporów a i wymiar 0mm zostanie osiągnięty dla spokojności sumienia.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Koła | Pawel | Hamulce, kola, opony | 18 | 14.03.2012 02:43 |
Tuleje osi koła PiT | BLOB | Wszystko dla Afryki | 4 | 13.02.2012 19:07 |