![]() |
|
Regularne czynności serwisowe Wymiany: płynu hamulcowego, chłodniczego, oleju silnikowego i w zawieszeniu, filtrów, opon, zębatek i łańcuchów, świec. Regulacje: zaworów, gaźników, łańcuchów, łożysk główki ramy, świateł. Kontrola: opon, linek, akumulatora, łożysk, przygotowanie do sezonu i do zimy, smarowanie elementów. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Stalowa Wola
Motocykl: RD07a
Przebieg: 32000
![]() Online: 3 tygodni 4 dni 13 godz 42 min 6 s
|
![]()
Kupiłem klucz Proxxon Micro Click 100 20 - 100 Nm na czworokąt 3/8, nie mam nasadek 3/8. Uznałem, że do nasadek proxxona 1/2 i 1/4 które mam, założę adapter / przejściówkę (jest w zestawie kluczy) i będzie ok, a tu w instrukcji czytam
nie należy używać klucza dynamometrycznego z adapterem na inne wielkości czworokąta, lecz stosować wyłącznie wkładki klucza nasadkowego o tej samej wielkości czworokąta! Czworokąt klucza dostosowany jest do momentu obrotowego ustawianego za pomocą układu mechanicznego klucza dynamometrycznego. Jeśli na skutek zastosowania adaptera i odpowiednio większych wkładek klucza nasadowego wytworzone zostaną większe momenty obrotowe, do których klucz dynamometryczny nie został przystosowany, może nastąpić uszkodzenie układu mechanicznego wzgl. czworokąta. W tym wypadku reklamacja w ramach gwarancji nie może być uznana Więc co, przefrajerzyłem i bez nasadek 3/8 klucza nie używać? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2012
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 13 godz 33 min 59 s
|
![]()
Ja używam klucza Draper Expert 3/8 z przejściówkami i chętnie też się dowiem od bardziej doświadczonych czy to duży błąd. Klucz działa bez zarzutu już jakiś czas, a u mnie w instrukcji nic takiego nie było napisane.
Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Unus pro omnibus, et omnes pro uno.
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Tychy
Motocykl: 990 R, 520 EXC
Przebieg: w km ;)
![]() Online: 1 miesiąc 21 godz 26 min 53 s
|
![]()
Pracowałem w laboratorium wzorcujacym klucze dynamometryczne i z fizycznego i matematycznego punktu widzenia używanie przejściówek przy zachowaniu osiowości nie wplywa na działanie klucza. Często, dla stiewdzenia dokładności jakiegoś dynamometru uzywalem kilku przejściówek jednocześnie - procedury nawet to uwzględniały. Ważne, aby zachować oś klucza w osi obrotu.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: May 2012
Miasto: Stalowa Wola
Motocykl: RD07a
Przebieg: 32000
![]() Online: 3 tygodni 4 dni 13 godz 42 min 6 s
|
![]()
Ani z fizyki, ani z matematyki prymu nie wiodłem, ale tak sobie to wyobrażałem Grucha. Na siłę dokręcenia nie powinno mieć to żadnego wpływu, tyle, że może producentowi chodzi o siłę bezwładności, czy odśrodkową (nie wiem, nie znam się) spowodowane większą masą większych nasadek np. tych 1/2, może zapadki grzechotki 3/8, a może - najbardziej właśnie - sam mechanizm nastawczy, czy na samym końcu czworokąt na dłuższą metę nie wytrzymają większych obciążeń, może tak być? A może po prostu to marketingowe zagranie. Kup teraz zestaw nasadek 3/8, bo bez nich ani rusz. Chcesz zepsuć sobie taki klucz?
Mam świadomość, że powyższe to może być stek bzdur, wywody fizyczne mam na myśli. Ostatnio edytowane przez miro&afryka : 12.03.2014 o 23:41 |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Unus pro omnibus, et omnes pro uno.
![]() Zarejestrowany: Oct 2011
Miasto: Tychy
Motocykl: 990 R, 520 EXC
Przebieg: w km ;)
![]() Online: 1 miesiąc 21 godz 26 min 53 s
|
![]()
Chodzi o to, aby zachować moment skrętny jako moment skrętny, a nie żeby dodać do momentu skrętnego moment gnący wynikający z przesunięcia osi obrotu klucza względem śruby. Co do nasadek, to pewnie chcą sprzedać. Ja osobiście w swoim kluczu 1/4" mam przejściówkę na 3/8", a w kluczu 1/2" jest przejściówka na 3/8" i na 1/4" - chyba - wszystko dostarczone wraz z kluczami przez producenta. Uważam, że budowanie teorii na ten temat to strata czasu.
Używając klucza dynamometrycznego należy jednostajną siłą i bardzo powoli go "dokręcać" aż do kliknięcia zazwyczaj - szybki ruch powoduje "przeciągnięcie momentu". Ale na te siły z tą dokładnością, jakie wymagane są w motocyklach czy w samochodach, to ja bym się nie spuszczał. Używaj, "ostrożnie" i będzie gitara ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Administrator
![]() |
![]()
W interesie każdego sprzedającego jest uzależnienie odbiorcy od swojego produktu.
Podobnie jest i z tymi nasadkami im chodzi o to byś tylko u nich kupował. Miro , olej te wyimaginowane teorie.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Jakie tarcze, jakie klocki przód RD04? | Łysy | Hamulce, kola, opony | 27 | 23.09.2013 10:26 |