|
![]() |
#1 |
![]() Zarejestrowany: Nov 2010
Miasto: Z.Góra
Motocykl: BMW F700GS, DR 350
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 20 godz 7 min 10 s
|
![]()
Odcinek 1, czyli dlaczego on jedzie na czołówkę
![]() Jak to zwykle przed samym wyjazdem - jest nerwowo. Dopinanie wszystkich robót na wczoraj, ustawianie pracowników, podwykonawców i przekonywanie rzeczywistości, że dwutygodniowy urlop to nie katastrofa… ![]() Wtorek wieczór przyjeżdża Raf, jednak widząc Jagnę w szale pakowania i sprzątania woli na wszelki wypadek zejść z drogi i zaszywa się cichutko w kąciku: Ponieważ w Namibii lada dzień ma się zacząć pora deszczowa, wciskam do walizki dwa polary, kurtkę przeciwdeszczową, dżinsy oraz środki na komary. Oczywiście nie wyjęłam ani jednej z tych rzeczy ![]() Poranek wita nas słońcem, wrzucamy wszystkie toboły do auta, zgarniamy po drodze Andrzeja i wio, 700 km do Frankfurtu nad Menem. Po drodze jeden niewielki stau (zaledwie 40 min), dojeżdżamy planowo na parking, a stamtąd już busem na lotnisko. W kolejce do odprawy sami Niemcy, i dopiero Andrzej wzbudza jakieś wątpliwości pani za ladą. Pani woła nas wszystkich jeszcze raz, bo uświadomiła sobie, że powinniśmy mieć wizy, a ona powinna to sprawdzić… Samolot wprawia nas w lekką konsternację: pachnący nowością Airbus 330. Luksusy! Jeszcze przed kolacją proponują lampkę wina… Tak to ja mogę latać ![]() Skład pasażerski lotu wygląda mniej więcej tak: 250 Niemców, 3 Polaków i jeden Namibijczyk. Lot jest nocny, ale pospać udało nam się średnio. Jeden narzeka na za długie nogi, inny na światło… Marudy ![]() Rano piękne i gładkie lądowanie w Windhoek. Lotnisko wielkości naszej Ławicy ![]() Na lotnisku czeka na nas gość z wypożyczalni, wizyta w kantorze i możemy jechać. Do Windhoek jest 40 km! Wymieniliśmy pieniądze od razu na cały wyjazd. Zgadnijcie, kto trzymał kasę ![]() Nasza Toyota już czeka na nas, przechodzimy krótki kurs rozkładania namiotów oraz wyszarpywania koła zapasowego spod auta (drugie jest na skrzyni). Jest mały problem - autem oficjalnie można kierować tylko z międzynarodowym prawem jazdy. Tymczasem mam je tylko ja, bo miało być potrzebne tylko jedno… Auto, jak auto, no może trochę większe. Ale ma jeden malutki feler: kierownicę z prawej strony. A co za tym idzie: dźwignię zmiany biegów po lewej wycieraczki zamiast kierunkowskazów kierunkowskaz zamiast wycieraczki… ![]() Jagna zdecydowanie odmawia jazdy jako pierwsza. Jest południe, a my jesteśmy w centrum Windhoek. -Raf, siadaj za kierą... -Ja? -Ty, a my będziemy ci mówić cały czas “jedź lewą”... Teoretycznie wystarczy patrzeć, co robi gość przed nami. W praktyce jest trochę gorzej, mniej więcej raz na 5 min wymuszamy na kimś pierwszeństwo albo usiłujemy pojechać pod prąd. Kiedy GPS mówi “wjedź na rondo” widzę tylko zaciśnięte zęby Rafa ![]() O sygnalizowaniu zamiaru skrętu poprzez machnięcie wycieraczkami już nie wspominam nawet... Na nasze nieszczęście mnóstwo tu skrzyżowań równorzędnych. Kto do cholery ma pierwszeństwo ![]() ![]() Zdaje się, że nasze namioty dachowe krzyczą z daleka “uwaga turysta, możesz spodziewać się najgorszego” ![]() Zakupy w “Spar”, tankowanie na Shellu (co to za Afryka?) do dwóch zbiorników (120 litrów!) i jesteśmy w końcu za miastem. Uffff... Tu na wszelki wypadek też przypominają turystom: Powoli schodzi z nas napięcie, ale pojawia się za to zmęczenie. Zjeżdżamy na pierwszy szuter w bok, najpierw spokojnie, powolutku… Nie jest fajnie jechać za kimś: Zajeżdżamy do knajpy na obiad, ostatnie zdjęcia białasów: Montujemy na drzwiach naklejkę - żadna wypożyczalnia nie ma takiej kolorowej ![]() Od tej pory wszyscy Niemcy pokazują nas palcami - patrz, oni są z Polski! Gorzej niż UFO ![]() Wracamy na główną B1 (najważniejszy asfalt w Namibii), kierownicę przejmuje Andrzej i stwierdza “eee, nie jest tak źle”. Po czym po skręcie w lewo zajmuje prawy pas, przyprawiając pewnie o stan przedzawałowy kierowcę jadącego naprzeciw... Po przejechaniu 260 km mamy dość, widzimy drogowskaz na kemping, zjeżdżamy. Jest całkiem przyjemnie, pusto, mamy swój kawałek terenu z prysznicem i kibelkiem, no i najważniejsze - swój kawałek CIENIA pod akacją ![]() Chwilę później okaże się, że parkowanie pod akacją jednak nie jest dobrym pomysłem. Pierwszy wyciąga kolec z pięty Andrzej, kolejny Jagna. Kolce akacji są szczególnie wredne: Kolec akacji w całości ma dwa długie i jeden krótki element, i wszystkie pod kątem prostym. Jak tylko nie upadnie, zawsze jeden sterczy do góry... Zaczynamy wypakowywanie: Mamy całą skrzynię przyborów kuchennych. Najważniejszy przyrząd na szczęście jest! ...więc wieczór zapowiada się miło ![]() cdn.
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Południe | ramoneza | Imprezy forum AT i zloty ogólne | 110 | 04.10.2013 19:58 |
richtung FSHUT! - południe -> północ | matjas | Umawianie i propozycje wyjazdów | 35 | 21.06.2012 21:53 |
Serbia - od BG Dunajem na południe na pohybel! | PARYS | Trochę dalej | 6 | 12.06.2009 10:00 |