Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Relacje z podróży > Polska

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 14.04.2013, 22:06   #1
MATEŁKO
Abyśmy zdrowi byli i szanowali się nawzajem

MATEŁKO's Avatar

Miasto: Chlebczyn
Motocykl: XRV 750
Przebieg: troche
MATEŁKO jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 tygodni 4 dni 18 godz 54 min 59 s
Domyślnie

Dobrze Pawle, że podejmujesz takie tematy, często Polacy zapominają o swojej tożsamości. Właśnie przez nieudolny rząd, zagraniczne korporacje, grabienie majątku, sprzedawanie polskich firm itd. sytuacja ekonomiczna Polski jest jaka jest.
Najważniejsze, aby nie zapomnieć o historii, o związku z Ojczyzną.
Mój pradziadek w Mężeninie współpracował z Władysławem Łukasiukiem "Młot" właśnie za tą współpracę niemcy go rozstrzelali podczas pacyfikacji wsi.
Natomiast kuzyna Mariana Plucińskiego "Mścisław" kacapy zastrzelili w Białymstoku.
Kiedyś było inaczej, dziś jest inaczej, sami tworzymy historię dla potomnych.
W Polsce jest mnóstwo miejsc świadczących o martyrologii polskiego społeczeństwa.

http://www.youtube.com/watch?v=w3muM8_Cn5c

Ostatnio edytowane przez JARU : 15.04.2013 o 11:59 Powód: kasuje ostatnie zdanie dotyczące żydów
MATEŁKO jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 14.04.2013, 22:34   #2
nicek27

nicek27's Avatar

Miasto: Frankfurt/M
Motocykl: Elefant 944ie
Przebieg: 54420
Galeria: Zdjęcia
nicek27 jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 tygodni 2 dni 12 godz 4 min 21 s
Domyślnie

W te flagi to aż nie wierzę..
Teraz takie tematy ciężko utrzymać że tak powiem "na topie". Kilka lat temu na świadectwie z matury miałem 5 z historii. Chciałem się uczyć, przynajmniej co do historii Polski byłem zawsze na topie i uznawałem to częściowo za obowiązek. Z tego co aktualnie widać to dla większości młodszych bardziej historycznym wydarzeniem jest wejście na rynek ajfona 5.
Kurtka, bylebym nie popsuł tematu, bo wciągający i chwilę zadumy złapałem podczas czytania i oglądania zdjęć.
Stary 16.05.2013, 10:28   #3
ltd454

ltd454's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Białystok
Motocykl: RD03
Przebieg: 116.000
ltd454 jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 miesiące 1 dzień 1 godz 51 min 52 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał HUBAL Zobacz post
Dobrze Pawle, że podejmujesz takie tematy, często Polacy zapominają o swojej tożsamości. Właśnie przez nieudolny rząd, zagraniczne korporacje, grabienie majątku, sprzedawanie polskich firm itd. sytuacja ekonomiczna Polski jest jaka jest.
Najważniejsze, aby nie zapomnieć o historii, o związku z Ojczyzną.
Mój pradziadek w Mężeninie współpracował z Władysławem Łukasiukiem "Młot" właśnie za tą współpracę niemcy go rozstrzelali podczas pacyfikacji wsi.
Natomiast kuzyna Mariana Plucińskiego "Mścisław" kacapy zastrzelili w Białymstoku.
Kiedyś było inaczej, dziś jest inaczej, sami tworzymy historię dla potomnych.
W Polsce jest mnóstwo miejsc świadczących o martyrologii polskiego społeczeństwa.

http://www.youtube.com/watch?v=w3muM8_Cn5c
Mimo wielkich zasług "Młota" i jego ludzi dla naszego regionu, możemy też trafić na ciemne strony niektórych życiorysów.

"6 maja 1947
Grupa "Młota" w sile ok. 40 ludzi we wsi Mierzynówka i Kozłowo pow. bielskiego zrabowała 7 koni, 4 wozy oraz zabiła Marię Głuszuk ze wsi Kozłowo".

Cytat pochodzi z książki "Księga hańby" Bazylego Pietruczuka.
ltd454 jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.05.2013, 13:17   #4
pawelsitek

pawelsitek's Avatar

Miasto: Garwolin
Motocykl: nie mam AT jeszcze
pawelsitek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 15 godz 37 min 3 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał ltd454 Zobacz post
Mimo wielkich zasług "Młota" i jego ludzi dla naszego regionu, możemy też trafić na ciemne strony niektórych życiorysów.

"6 maja 1947
Grupa "Młota" w sile ok. 40 ludzi we wsi Mierzynówka i Kozłowo pow. bielskiego zrabowała 7 koni, 4 wozy oraz zabiła Marię Głuszuk ze wsi Kozłowo".

Cytat pochodzi z książki "Księga hańby" Bazylego Pietruczuka.
Hmmm, wiesz.. oczywiście oddziały partyzanckie miały na koncie jakieś złe czyny, pomyłki... żołnierze Orlika mieli kropnąć sołtysa za współpracę z UB, a że go nie było w domu to kropnęli dwóch młodych synów.

A kto wie za co Maria Głaszuk dostała... znasz może powód dlaczego ją załatwili? Oddziały AK raczej "za darmo" do ludzi nie strzelali... nie spotkałem się jeszcze z zabiciem "dla jaj".

A co do rabowania - czasem nie mieli wyjscia, musieli przeżyć. Często napadali na gorzelnie, bo tam były pieniądze i boski eliksir. To była wojna...
pawelsitek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.05.2013, 13:55   #5
Mhv
Michał

Mhv's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Siedlce-Warszawa
Motocykl: RD07a
Przebieg: do neg.
Mhv jest na dystyngowanej drodze
Online: 3 miesiące 9 godz 57 min 36 s
Domyślnie

Pomiędzy 'za nic' a za 'za coś' jest spora przestrzeń. Po prostu, jak napisałeś, była to wojna. AK to byli także prości ludzie, czasem coś wyjdzie niecelowo..Polecam 'Egzekutora' czyli wspomnienia niejakiego Stefana Dąmbskiego..dla świadomego człowieka potrzebna lektura..czyta się w jeden wieczór praktycznie..ale psychicznie to ciężka lektura.
Mhv jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 16.05.2013, 16:30   #6
pawelsitek

pawelsitek's Avatar

Miasto: Garwolin
Motocykl: nie mam AT jeszcze
pawelsitek jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 15 godz 37 min 3 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Mhv Zobacz post
Pomiędzy 'za nic' a za 'za coś' jest spora przestrzeń. Po prostu, jak napisałeś, była to wojna. AK to byli także prości ludzie, czasem coś wyjdzie niecelowo..Polecam 'Egzekutora' czyli wspomnienia niejakiego Stefana Dąmbskiego..dla świadomego człowieka potrzebna lektura..czyta się w jeden wieczór praktycznie..ale psychicznie to ciężka lektura.
No właśnie... czasem w AK i NSZ służyli proste chłopki roztropki oderwane od pługa, mając karabin różnie z niego korzystali. Jednak dowódcy robili z takimi porządek.

W oddziale Orlika dwóch podkomendnych upiło się i zgwałciło kobiety na wiosce.
Orlik bez zastanowienia dał im po kulce. Wszędzie znajdzie się debil... statystyka to surowa nauka.
pawelsitek jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 29.06.2013, 00:03   #7
barwin.GD

barwin.GD's Avatar

Miasto: Gdańsk
Motocykl: KTM 950 ADV
barwin.GD jest na dystyngowanej drodze
Online: 2 dni 5 godz 53 min 21 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał pawelsitek Zobacz post
Hmmm, wiesz.. oczywiście oddziały partyzanckie miały na koncie jakieś złe czyny, pomyłki... żołnierze Orlika mieli kropnąć sołtysa za współpracę z UB, a że go nie było w domu to kropnęli dwóch młodych synów.

A kto wie za co Maria Głaszuk dostała... znasz może powód dlaczego ją załatwili? Oddziały AK raczej "za darmo" do ludzi nie strzelali... nie spotkałem się jeszcze z zabiciem "dla jaj".

A co do rabowania - czasem nie mieli wyjscia, musieli przeżyć. Często napadali na gorzelnie, bo tam były pieniądze i boski eliksir. To była wojna...
Witam
Czytam ten temat i powoli sobie analizuję. Miałem taką fajną przyjemność w życiu i mam nadal że moi dziadkowie żyją i bardzo dużo historii (dziadek pochodzi z Kielc a babcia z Bobowej koło Nowego Targu) mogli mi opowiedzieć z własnego doświadczenia. Chciał bym tylko powiedzieć iż widzę straszną stronniczość i gloryfikację w wypowiedziach osób podczas tego wątku w osądzie naszych powstańców. Nie chcę ba a nawet nie śmiem ujmować Ich czynom i jestem od tego bardzo daleki. Jednak moim bardzo skromnym zdaniem uważam że wojna kieruje się własnymi prawami i ciężko jest podczas pokoju kilkadziesiąt lat wstecz oceniać ludzi za ich czyny.To już zrobiły wszelkie trybunały powołane po wojnie nawet z wymierzaniem kary. W naszej głowie powinna pozostać pamięć o Naszych BOHATERACH a w sercach duma z tego kim jesteśmy. Uważam że celem tej wyprawy (chociaż są to tylko moje domysły) było pokazanie Naszej historii i miejsc z nią związanych oraz poruszenie Naszych wartości patriotycznych o których w dzisiejszych czasach jest tak łatwo zapomnieć.
Dla tego super się czyta o wspomnieniach i dzieleniu się historią. Ale dajmy spokój z ocenianiem (to historia i historycy już uczynili).

Pzdr
barwin
barwin.GD jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania