Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Podróże. Całkiem małe, średnie i duże. > Szpej turystyczny - Produkty i Porady

Szpej turystyczny - Produkty i Porady Wszystko co potrzebne do dużej i małej turystyki

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 26.02.2013, 15:22   #1
Navaja

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Halinów
Motocykl: BMW R 100 S, R 1200 GSA
Navaja jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 3 godz 34 min 37 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał kuntakinte Zobacz post

Fajny patent moim zdaniem ma namiot Khyam Igloo. Na gorze taki grzybek, ktory sie ciagnie do gory i namiot sam sie rozklada. Wszystko trwa moze 1 minute. Zlozony namiot pasuje w normalny worek namiotowy a rurki sa na stale przy namiocie. Identyczny system maja namioty Louisa pod nazwa Norkap Quick Erect.
Patent fajny. Najarałem się już jak Żyd na taniec ale:
1. Waga 5,6 kg
2. Wymiary po spakowaniu: 78 x19 cm. No to w kufer żaden nie wejdzie

Jest niby jeszcze trochę mniejszy Khyam Highlander ale:
1. Waga: 4,7 kg
2. Wymiary po spakowaniu: 80 x 19 x17 cm

Tak więc nie bardzo jest to namiot na moto.
Chyba lepiej kupić namiot rozbijany w sposób tradycyjny i opanować do perfekcji to rozkładanie.
Navaja jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Stary 22.08.2013, 11:13   #2
Grinch

Grinch's Avatar

Miasto: Łódź
Motocykl: GS
Przebieg: 8000
Grinch jest na dystyngowanej drodze
Online: 5 dni 2 godz 17 min 7 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał Navaja Zobacz post
Chyba lepiej kupić namiot rozbijany w sposób tradycyjny i opanować do perfekcji to rozkładanie.
Całego wątku od początku nie analizowałem, więc przepraszam, jeśli wracam do czegoś co już tu było.

My żoną używamy namiotu Salewa Sparow II.

Cena takiego namiotu poniżej 500zł.
Rozkładanie, polega na wetknięciu dwóch aluminiowych poprzeczek w "tunel na nie" i klik z "metalowe oczko".
Namiot mieści mi się w kufrze aluminiowym (by Hiszpan). Wchodzi do kufra cały namiot razem z jego "patykami". Zajmuje 1/3 objętości kufra.
Waży coś koło 2,1kg.

Używam go 3-ci rok i jest OK.
Czasem chciałbym aby namiot sam rozkładał się w ciągu 5 sekund, ale bądźmy realistami, to nierealne.
Lekki namiotu, nie są także zbyt duże. Ja jestem "nie gruby", moja żona także chudzina. Prawdę mówiąc kiedy trzeba do namiotu schować także kaski, kurtki i coś jeszcze, to robi się ciasno. Można przyjąć, że to "jedynka", bo jak sam jeżdżę, to jest naprawdę extra.

Ważną cechą namiotu jest także łatwość jego przeniesienia. Łapiesz za sznurki na obu końcach i przenosisz. Często rano trzeba namiot przestawić, aby wysuszyć. Albo przesunąć, bo podłoże okazało się niezbyt przyjazne.
Grinch jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania