![]() |
|
Rama, zawieszenia, napęd Montaż i demontaż łańcucha, zębatek, zawieszenia przedniego i tylniego, centralki i bocznej podstawki, wahacza z ułożyskowaniem. Numery ram, kierownice, rodzaje łancuchów, podnóżki, półki. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 | |
Administrator
![]() |
![]() Cytat:
Próby ,chwytając za lagi z kołem w górze i popychając motocykl na nkolach na hamulcu , zrobileś . Ale dla pewności powinien ktoś w tym czasie dotknąć ręką półek i ramy w calu potwierdzenia miejsca luzu. Możliwe że złapałeś go też na lagach. Jeśli bieżnie masz w dobrym stanie , czyli bez wgnieceń , to wystarczy skasować luz i sobie dalej jeździć. Co do wgnieceń na łożysku. Jeśli jadąc robiąc wszelkie skręty na równej nawierzchni ( w całym zakresie kierownicy) nie poczułeś żadnych nierówności w pracy lożyska to jest szansa że nie jest wybite. Całkiem możliwe również że po prostu łozysko się już zużyło i czeka cię wymiana. Luz musi być tak ustawiony żeby koło w górze popychane palcem z prostego na boki leciało na max skręt ale płynnie i spokojnie. Jeśli leci i wali o ogranicznik , lest za luźno, gdy przechyla się zbyt powoli lub wręcz blokuje się po drodze , jest za ciasno. Po ustawieniu luzu skęceniu półek i dokręceniu górnej nakrętki może się zdarzyć że luz będzie ciut przy mały. Wtedy go korygujesz do właściwego.
AT03 Ostatnio edytowane przez Dzieju : 30.01.2013 o 08:11 |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Jul 2012
Miasto: Bielsko-Biała
Motocykl: RD04
![]() Online: 2 tygodni 3 dni 13 godz 33 min 59 s
|
![]()
Dzięki za informacje koledzy. Chyba sprawdzę to, skoro już przód mam prawie rozebrany. Z kluczem dynamometrycznym chodziło mi o to, że po drodze do śruby koronkowej do regulowania luzu jest jeszcze trochę innych śrub, które można przekręcić/niedokręcić (półki itd.) i się zastanawiałem czy da radę bez.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wymiana i regulacja łożyska główki ramy | podos | Rama, zawieszenia, napęd | 95 | 01.08.2018 18:52 |
Łożyska główki ramy | STRUś | Rama, zawieszenia, napęd | 37 | 23.08.2017 22:47 |
łożysko główki ramy czy lagi? | Mecia | Rama, zawieszenia, napęd | 27 | 08.06.2009 14:50 |