![]() |
|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
![]() |
#11 |
Zwykły przechodzień...
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: DW
Motocykl: GS12y
![]() Online: 2 miesiące 3 dni 11 godz 45 min 7 s
|
![]()
Alternatorowa historyja ciąg dalszy...
"...Odpowiadając na Wasze pomysły: Piotr Wierciński, Hedon Hedonista: Odnośnie turbiny wiatrowej. Rozważałem pomysł i nawet taką znalazłem 12 V i 400W przy prędkości wiatru 12 m/s (43 km/h), ale kosztowała 888 zł bez koniecznego, dodatkowego osprzętu. Stary, działający alternator od jakiegoś koreańskiego samochodu kosztował mnie 66 zł. Michał Stańczyk: błotnik faktycznie jest za niski, będzie podniesiony Napęd alternatora za pomocą koła pasowego również był rozważany. Ale by uzyskać przełożenie 1:10, koło zdawcze na feldze musiało by mieć rozmiary opony i szorowało by po ziemi. Innym rozwiązaniem było wykonanie dodatkowej przekładni redukcyjnej, ale Mongolskich spawaczy i tokarzy to zdecydowanie za duże wyzwanie. Ledwo radzą sobie z tym prostym zadaniem. Martwię się tylko czy metalowe koło alternatora nie zedrze za szybko opony. Do Władywostoku jeszcze 4000 kilometrów, diabelnie daleko i diabelnie zimno. ![]() Mocowanie pod alternator już gotowe. Jutro próby Z moich wyliczeń wynika, że: koła kosza ma obwód = 2,10 metra koło alternatora ma obwód = 0,21 metra przełożenie 1:10 Szacowana prędkość obrotowa alternatora przy różnych prędkościach 20 km/h = 155 obr koła/minutę = 1550 obr alternatora /min 30 km/h = 235 obr koła/minutę = 2350 obr alternatora /min 40 km/h = 315 obr koła/minutę = 3150 obr alternatora /min 50 km/h = 395 obr koła/minutę = 3950 obr alternatora /min 60 km/h = 475 obr koła/minutę = 4750 obr alternatora /min 70 km/h = 555 obr koła/minutę = 5550 obr alternatora /min Jestem strasznie ciekawy czy coś z tego będzie..." Pozdro Orzep
Ostatnio edytowane przez Orzep : 23.11.2012 o 11:31 |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wycieczka dookola jeziora Turawskiego. | igi | Polska | 18 | 04.12.2012 15:53 |