![]() |
|
Kwestie różne, ale podróżne. Jak nic z powyższego o podróżowaniu Ci nie pasuje, pisz tutaj... |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Ale czego konkretnie naumieć?
Gubić się w wąwozie, czy nie gubić? Czego nauczę się ze śmierci tego Japończyka? |
![]() |
![]() |
#2 | |
Zwykły przechodzień...
![]() Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: DW
Motocykl: GS12y
![]() Online: 2 miesiące 3 dni 11 godz 45 min 7 s
|
![]() Cytat:
Ktos napisal, ze powinni zaczac wracac z 2godziny wczesniej, przed zmierzchem, a nie sie pchac i liczyc na "czeresnieZbeczki" w nocy, w totalnym wypizdowie! Wody nalapac z deszczu...etc JA CZYTAM I PRZYSWAJAM...a nóż sie przyda w galeriiHandlowej ![]() Pozdro Orzep
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Nie widzę szczególnego powodu, do akcentowania takich przypadków.
DRD4, jego powiesić, bo to on jest winien. Zachęcam do stopniowego pokonywania trudności tylko wespół ze sobą. To najlepsza szkola zdrowego rozsądku a później ewentualnie odpowiedni dobór towarzystwa do eksploracji. Oczywista, kto czyta mniej błądzi ale tą zasadę wynieśliśmy z pierwszym elementarzem ze szkoły. |
![]() |
![]() |
#4 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Miasto: Warszawa
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
|
![]()
W zeszłym roku doświadczyłem z narzeczoną udaru słonecznego będąc w Czarnogórze / Albanii - powiem tak - niewiele trzeba, naprawdę niewiele - w naszym przypadku nawet nie było specjalnie dużo wysiłku. I w sumie ciężko mi powiedzieć jak to się stało, po prostu za dużo przebywaliśmy w gorącu...
Dlatego - na gorąc, bardzo uważać, bo jest cholernie zdradliwy. Brak pocenia (a tak właśnie już mieliśmy) to już bardzo zły objaw. Potem niewiarygodnie, niewiarygodnie złe samopoczucie (coś w rodzaju ostrego kaca tylko tak ze sto razy bardziej) i b. wysoka gorączka. Okłady z lodu na węzły chłonne i do lekarza natychmiast. Uważajcie na siebie!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 | |
![]() Zarejestrowany: Nov 2010
Motocykl: RD03
Przebieg: za mało
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 1 dzień 15 godz 11 min 5 s
|
![]()
Mieliście jakieś nakrycia głowy?
Cytat:
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: Aug 2011
Motocykl: oby złodziej kulasy połamał
Przebieg: :(
![]() Online: 3 tygodni 1 dzień 18 godz 11 min 26 s
|
![]()
Oczywiście!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
trampkarz emeryt
![]() |
![]() Cytat:
Czy jest taka temp. powietrzna przy której należy założyć ciuchy z membraną? Jadąc przy temperaturze powietrza 39 stopni znośnie było tylko powyżej 100km/h...a mieliśmy porozpinane wszystko co możliwe - gorące powietrze nie chłodziło. Szczerze mówiąc temat przegrzania organizmu i udaru to przydatny wątek. Nie tylko w Afryce takie rzeczy się mogą zdarzyć, a lepiej zapobiegać niż leczyć. Pozdrawiam zimny |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
![]() Zarejestrowany: Mar 2008
Miasto: Krakuff
Motocykl: RD07a
![]() Online: 4 miesiące 3 tygodni 3 dni 6 godz 25 min 26 s
|
![]()
Powyżej 36 stopni nalezy sie juz ubierać by nie tracic wody...Trzeba sie pocić by studzić organizm.Suche , gorace powietrze natychmiast wysusza skórę , więc nie ma chłodzenia. Ja mając duzo wody,gdy nie ma konieczności oszczędzania, polewam sie w czasie jazdy z camelbagu..Airoch ma super dziury w kasku do odpowietrzenia przez które woda sobie wpływa ...:-))) Nalezy byc cały czas wilgotnym...albo z potu albo z wody
Ostatnio edytowane przez puszek : 26.07.2012 o 12:40 |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
wondering soul
![]() Zarejestrowany: May 2008
Motocykl: KTM 690 enduro, Sherco 300i
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 2 miesiące 2 tygodni 3 dni 23 godz 11 min 8 s
|
![]()
Jeśli chodzi o bardzo wysokie temperatury, to dostałam kiedyś wskazówki, żeby własnie się ubierać, a nie rozbierać. Założyć na siebie kurtkę, zapiąć wszystko polać głowę wodą. Taki system działa trochę jak "termosik" trzymający wilgoć i masz szansę nie zemdleć od wysuszającego, gorącego wiatru. System przetestowany na pustyniach w Iranie i Turkmenistanie, gdzie było naprawdę gorąco. Nie dało się jechać z otwartą szybą bo wiatr parzył w twarz. Ja się ubrałam na cebulkę. Pozapinałam wszystko co możliwe i tylko "dolewałam wody" na kark i głowę co jakiś czas, starałam się też mieć non stop mokrą chustkę na karku. System sprawdził się na medal. Nie powiem, że było przyjemnie chłodno, ale nic się nie stało. Tymczasem moja pasażerka, przyzwyczajona do upałów Iranka, jechała w koszulce, czyli zgodnie z systemem "zdejmować z siebie co się da" i prawie mi zemdlała. Gorący wiatr wysuszył ją na wiór w 5 minut.
Po tych doświadczeniach, przy bardzo wysokich temperaturach trzymam się teraz sprawdzonej zasady. Ale mówię tu o bardzo wysokich temperaturach, nie plus 25-30. Myślę, że przy 39 już bym zaryzykowała, czy system "termosowo - chłodzący" działa. Pozdr
![]() |
#10 |
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: wilidż Opole
Motocykl: CRF 1100
Przebieg: 0 kkm
![]() Online: 2 miesiące 2 dni 6 godz 44 min 56 s
|
![]()
Będąc w Grecji i doświadczając codziennie koło 40 stopni sprawdziła mi się loł budżetowa kurtka zrobiona cała z siatki.... Metro Racing, czy jakoś tak. Coś ala zbroja, ale wygląd kurtki. Dawała cień i przewiew był na 100%. Do tego membrana w kufrze na wszelki. Na dupe to jakieś bojówki z kewlarem i protektorami i powinienieś przetrwać.
PS Jeden dzień jazdy na greka, czyli bez ciuchów i byłem spalony. Termosu też próbowałem, ale przy częstych postojach i zwiedzaniu to trochę nie zabardzo. Ostatnio edytowane przez Rychu72 : 26.07.2012 o 12:45 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Maroko po raz enty... | puszek | Trochę dalej | 52 | 04.05.2013 09:00 |
Maroko | consigliero | Umawianie i propozycje wyjazdów | 2 | 13.10.2010 12:17 |