Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Główny dział > Wszystko dla Afrykańczyka > Ciuch Afrykańczyka

Ciuch Afrykańczyka spodnie, kurtki, rękawiczki, kombinezony, bluzy enduro, itd.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 27.06.2012, 16:07   #1
mikelos

mikelos's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: okolice Pruszkowa
Motocykl: Husqvarna 701
mikelos jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 6 dni 13 godz 37 min 43 s
Domyślnie

Jeżdżę w zbroi codziennie do pracy + na dłuższych wycieczkach (takich po kilka tys km). Warunkiem jest pogoda: powyżej 25 stopni i bez deszczu. Pod zbroję zakładam tshirt biegowy - z krótkim albo długim rękawem (do kupienia w każdym decathlonie za 30 zeta). To o tyle ważne, że ten materiał schnie błyskawicznie. Bawełna jest bez sensu, bo wozimy mokry kompres na plecach.

Na to zbroja na siatce - niestety czarna jakiś najtańszy datex. Zaleta jest taka, że ochrania także barki i łokcie a nie tylko kręgosłup tak jak prosty żółwik. Co na wierzch ? Nic - ale to w naprawdę upalne dni. Zazwyczaj jednak jako trzecią warstwę zakładam bluzę biegową albo piłkarską, tyle że w rozmiarze XXL, też z materiału przewiewnego, byle jasną. Można oczywiście też kupić coś ze wzrokami crossowymi - ja akurat niezbyt za tym przepadam.

Zalety wierzchniej bluzy są cztery: lepiej cię widać, zbiera bród (pył, robactwo) który nie wbija się w siatkę, jasny kolor chłodzi lepiej niż czarny gdy jedziesz wolno a gdy jedziesz szybko - daje lepszy komfort termiczny.
Stary 28.06.2012, 09:47   #2
kamilltee

kamilltee's Avatar

Miasto: Piaseczno
Motocykl: XTZ 750 ST 92 - z kratą, odliczam cały VAT :)
Przebieg: 65 000
kamilltee jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 tydzień 1 dzień 10 godz 31 min 34 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał mikelos Zobacz post
Zalety wierzchniej bluzy są cztery: lepiej cię widać, zbiera bród (pył, robactwo) który nie wbija się w siatkę, jasny kolor chłodzi lepiej niż czarny gdy jedziesz wolno a gdy jedziesz szybko - daje lepszy komfort termiczny.
nikt nie wymienia najważniejszej !

w razie ślizgu bluza idzie z nawierzchnią, a ochraniacze zostają (teoretycznie) na miejscu
to tak samo jak z ochraniaczami na kolana - mają być POD spodniami a nie na spodnie

ps. moje przemyślenia:
Jeżdżę w zbroi średniej klasy, na to koszulka lub kurtka (stara Modeka) z wyjętymi ochraniaczami - jak zimno mam obie warstwy, jak cieplej i trasa; tylko kurtkę (czasem ją mocno rozpinam), jak bardzo ciepło lub wolny off - tylko koszulkę. Mając bieliznę termo nie pocę się, baa... mam wrażenie, że zbroja pod kurtką wytwarza dystans który lepiej wentyluje - podnosi np kołnierz przez który mi wwiewa. Do tego nakolanniki.

Oczywiście do pracy nie chcę wchodzić jak Robocop... więc jadąc do pracy zakładam częściej niż zbroję letnią motocyklową kurtkę Utiki... jest po prostu wygodniej i bardziej cywilizowanie.

SUPER TENERE - LEGENDA DAKARU http://passion4travel.pl/index.php/super-tenere-legenda-dakaru/
FB http://www.facebook.com/kamilltee
kamilltee jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania