![]() |
|
Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy. |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#1 |
![]() |
![]()
Witam,
Wskazania analogowych mierników (tak naprawdę to wskaźniki a nie mierniki), sterowanych czujnikami rezystancyjnymi, czyli np. wskaźniki poziomu paliwa, temperatury itp., można w prosty sposób korygować włączając w obwód potencjometr. Regulując potencjometrem można skalować wskaźnik, oczywiście odnosząc się do jakiegoś punktu referencyjnego. W przypadku paliwa punkty ref. są 3 - pełny zbiornik, rezerwa, pusto. W przypadku temp. trzeba grzać czujnik, weryfikując wskazania i temperaturę czynnika grzejącego czujnik za pomocą dobrego termometru. Ja w ten sposób zawsze koryguję wskazania poziomu paliwa i temp. w innych motocyklach, ustawiam odpowiednio potencjometr, potem go wypinam, mierzę nastawę i docelowo wpinam rezystor o tej samej lub zbliżonej (tolerancja) wartości.
![]() |
#2 |
![]() |
![]()
Cześć 7greg co to żarówek to alternator może i wyrobi ale faktycznie w nocy dają po oczach a można dostać takie szklane 2W a sklepach z częściami do starych fiatów i polonezów .Kosztują grosze (80gr) a przynajmniej masz pewność że nie wytopią Ci gniazda żarówki.Czytałem też że niektórzy montują diody ale w ty temacie niewiele wiem
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Wskaźnik paliwa / rezerwy | jorge | Uklad paliwowy i wydechowy | 69 | 27.04.2020 10:07 |
wskażnik temperatury oleju zamist bagnetu - czy to się sprawdza? | piotreklodz | Silnik, sprzęgło, skrzynia | 6 | 09.06.2013 23:41 |
Wskaźnik temperatury cieczy. | wieczny | Układ elektryczny i zapłonowy | 8 | 26.11.2010 13:50 |
elektroniczny wskaznik biegu | chinol | Wszystko dla Afryki | 20 | 20.07.2009 12:43 |