Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 30.08.2011, 14:51   #1
Faraon

Faraon's Avatar

Miasto: Warszawa
Motocykl: RD07a
Faraon jest na dystyngowanej drodze
Online: 4 dni 5 godz 45 min 2 s
Domyślnie

Cieszę się, że za moją przyczyną browar się leje :-) chociaż wolałbym, żeby w mojej sprawie :-) Konkluzje po przejechaniu 4tys km po Bałkanach - po 1000km pompa ze stykami wymienionymi na takie ze stycznika 400V, wzorcowo spaliła bezpiecznik. Włożyłem starą pompę, tę która paliła mi bezpiecznik przed wyjazdem (tyle że wyczyściłem i wypolerowałem jej styki). Dowiozła mnie do końca wycieczki bez kaprysów. Moja teoria - nazwijmy ją nieskromnie teorią Faraona :-) - jest taka, że łuk elektryczny na stykach, w wyniku nadtopienia ich powierzchni, czasami doprowadza do chwilowego sklejenia styków i wtedy idzie tam prąd przekraczający wartość bezpiecznika. Jak zdemontowałem tę pompę i bez jej rozbierania podłaczyłem do aku to poszedł z niej swąd. Po odkręceniu dekielka zaczęła pracować. Wniosek taki, że albo styki sklejone wg teorii Faraona, się rozkleiły od wstrząsów przy rozkręcaniu albo winna była śrubka, o której donosi Oskar Z. Powinien zostać ślad na uzwojeniu - postaram się to sprawdzić w najbliższym czasie i poinformować szanowne grono przyszłych wkurwionych użytkowników. Tak czy inaczej, zamierzam dołożyć słynny przekaźnik, żeby zredukować moc piorunów na stykach.
Faraon jest offline   Odpowiedź z Cytowaniem
Odpowiedz

Zasady Postowania