![]() |
|
Wszystko dla Afrykańczyka Ciuchy, buty, kaski, gogle, rękawiczki, kondomy, pokrowce, ochraniacze, zbroje i inne gadżety które chcesz opisać lub polecić |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Wygląd |
|
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: Sep 2008
Miasto: Polska poł.-wsch.
Posty: 1,007
![]() Online: 4 tygodni 1 dzień 22 godz 35 min 55 s
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Malbork
Posty: 8
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 20 godz 4 min 50 s
|
![]()
Porterówka. Robiłem ją kilkanaście razy, ale ostatnio zmodyfikowałem przepis i znajomi stwierdzili, że to jest to.
Składniki: 1 l spirytusu 4 piwa "Porter" 4 cukry wanilinowe 4 szklanki cukru trzcinowego Wcześniej robiłem na zwykłym cukrze, ale trzcinowy daje lepszy aromacik choć jest 2x droższy od zwykłego. Ważne, aby był oryginalny i niekarmelizowany. I tak - piwa podgrzewamy (nie wolno ich zagotować). Po podgrzaniu dodajemy cukier wanilinowy i cukier trzcinowy. Po rozpuszczeniu studzimy. Po ostudzeniu dodajemy spiryt. Mieszamy łychą w garze. Rozlewamy do butelek. Nie wiem ile to ma volt ale nieźle trzepie i jest smaczne. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
droga jest celem
![]() Zarejestrowany: Oct 2010
Miasto: Wrocław
Posty: 1,007
Motocykl: RD07, LC8
Przebieg: X70.000
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 1 miesiąc 2 tygodni 1 dzień 18 godz 34 min 0
|
![]()
Torebek - takich małych
Cytat:
![]() swoją drogą może jakiś inny przepis zapodaj, bo jasne jest, że można to zrobić na tyle sposobów ile głów Pozdr!
__________________
RideNow! |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Zarejestrowany: Jul 2011
Miasto: Malbork
Posty: 8
Motocykl: nie mam AT jeszcze
![]() Online: 20 godz 4 min 50 s
|
![]()
Jeśli chodzi o cukier wanilinowy to ja daję saszetki po 32 gr.
Jałowcówka Przymierzałem się do tego trunku ze 2 lata i nigdy nie udało mi się zebrać co by go zmajstrować, a jest pyszny. Jałowcówka to nic innego jak Gin domowej roboty. Za jednym razem trzasnąłem 2 przepisy. Jałowcówka alpejska około 50 jagód jałowca 0,5 l spirytusu 50-60 dag cukru (ja daję trzcinowy) 3 szklanki wody kawałek korzenia imbiru Jagody jałowca można zebrać samemu, ja kupiłem w markecie. Jagody jałowca tłuczemy przez szmatkę młotkiem. Wrzucamy do dużego gąsiorka i zalewamy spirytusem. Zamykamy i odstawiamy na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Codziennie należy potrząsać gąsiorkiem. Po dwóch tygodniach kolejny etap - gotujemy wodę, wrzucamy do niej cukier i robimy gęsty syrop. Po ostudzeniu mieszamy z zawartością słoja, dorzucamy korzeń imbiru pokrojony na plasterki i odstawiamy na kolejny tydzień. Następnie filtrujemy nasz trunek np. za pomocą filtrów do ekspresów do kawy. Tak przygotowaną jałowcówkę można pic zarówno z kielicha jak i z tonikiem. Jałowcówka leśniczego To jest hardkor, do picia bezpośrednio nadaje się tylko na dworze przy jebitnym mrozie. Ja zmieszałem ją z jałowcówką alpejską i wyszedł zgrabny gin do drinków z tonikiem. Skład: około 50 jagód jałowca 0,5 litra spirytusu 0,5 litra wódki 2-3 cytryny kawałek korzenia imbiru Podobnie jak w poprzednim przepisie tłuczemy jagody jałowca i wrzucamy do słoja wraz z wódą i spirytusem. Odstawiamy to na 2 tygodnie w ciepłe miejsce. Po tym czasie filtrujemy owoce jałowca od trunku, dodajemy cienko pokrojone skórki z 2-3 cytryn, kawałek korzenia imbiru i odstawiamy na miesiąc. W tym przypadku także codziennie należy potrząsnąć słojem czy też gąsiorem. Przepisy znalazłem kiedyś w necie, trochę je zmodyfikowałem. Ostatnio edytowane przez Mytoon : 22.07.2011 o 20:36 |
![]() |
![]() |
![]() |
|
|
![]() |
||||
Wątek | Autor wątku | Forum | Odpowiedzi | Ostatni Post / Autor |
Koniec produkcji 990 adventure!!!!!!!!!!!! | kruk | Inne - dyskusja ogólna | 80 | 02.11.2012 10:42 |
rozszyfrowanie roku produkcji | krzysiek_rybak | Rama, zawieszenia, napęd | 8 | 27.08.2012 17:43 |
scootoiler własnej roboty | pałeł | Wszystko dla Afryki | 12 | 02.03.2009 13:12 |