|
![]() |
#1 |
majsterkowicz amator
![]() Zarejestrowany: Aug 2008
Miasto: Galway/Wyrzysk
Motocykl: XR650r & XRV750
Przebieg: ~50kkm+
Galeria: Zdjęcia
![]() Online: 3 miesiące 4 tygodni 21 godz 6 min 18 s
|
![]()
Widze, ze Panowie sie znaja. Co sadzicie o Nikonie D7000? Napalilem sie na to i juz zbieram kasiore... czy znacie jakies opinie na temat ww. Sprzetu? Sam amatorsko pstrykam, lubie to, niestety nie mam pojecia o mowych sprzetach. Dawno nie nie zagladalem w literature i teraz jestem troszke do tylu.
Jestem zwolennikiem Nikona, jakos bardziej mi podchodzi.
#2 |
Kierowca bombowca
![]() |
![]()
Znakomity sprzęt, praktycznie pod każdym względem, jeśli robienie zdjęć traktujesz poważnie, to nic lepszego w tej cenie nie znajdziesz. Nie wiem, czy jesteś anglojęzyczny, gdybyś był to poczytaj sobie jego dokładne recenzje na: www.dpreview.com i www.bythom.com
Ta druga strona jest prowadzona przez gościa (Thom Hogan), który jest fotografem profesjonalnym i jednym z najlepszych znawców sprzętu Nikona. Można u niego też zamówić książkę "Thom Hogan's Complete Guide To The Nikon D7000" - nie ma lepszych manuali niż te Thoma Hogana. Napaliłeś się na właściwy sprzęt, powodzenia!
AT RD07A, '98, HRC Ostatnio edytowane przez jochen : 23.03.2011 o 11:38 |
![]() |
![]() |
#3 | |
Amator podwórkowy
![]() Zarejestrowany: Jan 2010
Miasto: Kostrzyn nad Odrą
Motocykl: exRD04 '92, obecnie RD07A '98
Przebieg: >55kkm
![]() Online: 1 miesiąc 3 tygodni 1 dzień 4 godz 19 min 2 s
|
![]() Cytat:
Więc... Może jednak compakt będzie lepszy, może pełna klatka, może jakiś reporterski... Ja tego nie wiem. Ja natomiast wolę Canony, ale..., nie w tym rzecz. Aparat, czy to będzie Twój upatrzony, D7000, czy dowolny canon, czy też sony lub inne lustro, sam zdjęcia nie zrobi. Zdjęcie robi człowiek. I to od jego wiedzy, świadomości, dobrego smaku i pomysłu zależy dobrze zrobione zdjęcie. Na drugim miejscu w szyku postawiłbym obiektyw a nie aparat. Bo nawet najlepszym aparatem z beznadziejnym obiektywem wirtuozerii nie osiągniesz. Od zawsze wiadomo że mając jakiś określony budżet to lepiej, dla jakości zdjęć, kupić gorsze body i lepsze szkło, niż odwrotnie. Ja np. jak zobaczyłem co potrafi obiektyw canona 85/1.2 wiedziałem że wchodzę w ten system. I choć mam nieco więcej szkieł, ten jest dla mnie ideałem (oczywiście to swego rodzaju zastosowań). Gdyby nikon miał porównywalne szkło, może wszedłbym w system nikona. Z perspektywy czasu nie żałuję. Tymon a nad jakimkolwiek obiektywem zastanawiałeś się już do tego wymarzonego D7000?
![]() |
#4 | |
Kierowca bombowca
![]() |
![]() Cytat:
Hmmm, zakładam że jak ktoś się interesuje aparatem takim jak D7000, to wie po co to robi. I dlatego zaproponowałem mu coś do poczytania, bo tam się można sporo dowiedzieć. Pytanie Tymona dotyczyło aparatu, nie pisał o tym jak go ma zamiar użytkować. A D7000 to świetny aparat i to jest fakt. Kropka. To, czy go weźmie do ręki użytkownik doświadczony, czy nowicjusz tego faktu nie zmieni - nadal będzie to świetny aparat.
AT RD07A, '98, HRC Ostatnio edytowane przez jochen : 24.03.2011 o 16:30 |
|
![]() |
![]() |
#5 | |
Amator podwórkowy
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#6 |
Gość
Online: 0
|
![]()
Pewnie to banalne pytanie, ale dlaczego na drugim miejscu stoi szkło?
Patrząc na moją galerie fotek robionych w 2008 canonem 350d ze standardowym szkłem (znaczy kitowym), fotki są lepsze, niż te robione w 2010 canonem sx 200. Nie jest to moje zdanie, ale je podzielam. |
![]() |
#7 | |
![]() Zarejestrowany: Jun 2010
Miasto: Bielsk Podlaski
Motocykl: RD00
Przebieg: 66666
![]() Online: 4 tygodni 1 dzień 9 godz 17 min 33 s
|
![]() Cytat:
1. Operator 2. Szkło 3. Pucha Zerknijcie na fotografie mistrzów - nie ważne czy Canon czy Nikon czy Olek - ważne że poprawnie technicznie. Zresztą ja się nie znam :] Co do d7000. Macając go w sklepie wydawał się mocno mały i delikatny - dla mnie małe body to wada bo mam spore łapska. |
|
![]() |
![]() |
#8 | |
Amator podwórkowy
|
![]() Cytat:
Dlaczego szkło? A niech to... Szykuje się dłuższe pisanko. Ale jako że stoję sobie w Dusseldorfie i dopiero jutro mam rozładunek. To to zrobię tak. Skoczę tylko po jakiegoś 4-paka do marketu i jak wrócę to rozwinę ten temat. Po na sucho ciężko by było ![]()
![]() |
#9 | |
![]() Zarejestrowany: Jun 2009
Miasto: Łódź
Motocykl: RD03
Przebieg: ~70000
![]() Online: 2 dni 19 godz 42 min 28 s
|
![]()
polecam http://forum.nikoniarze.pl/
tam jest wszystko opisane, prawie jak u nas o afrykach ![]() Cytat:
|