Wróć   Africa Twin Forum - POLAND > Warsztat XRV 650 / XRV 750 > Układ elektryczny i zapłonowy

Układ elektryczny i zapłonowy Montaż, demontaż oraz kontrola elementów jak: alternator, akumulator, regulator napięcia, CDI, okablowanie, światła, bezpieczniki, przełączniki, światła stopu, czujnik nóżki bocznej, wiatraki, klaksony, tripmastery, kontrolki, rozruszniki i kierunkowskazy.

Odpowiedz

Narzędzia wątku Wygląd
Stary 22.06.2010, 16:43   #1
jorge
Autobanned.

jorge's Avatar

Zapłaciłem składkę :)

Miasto: Wawa
Motocykl: Tesco
Przebieg: 45 555
jorge jest na dystyngowanej drodze
Online: 1 miesiąc 3 tygodni 5 dni 14 godz 6 min 38 s
Domyślnie

Cytat:
Napisał klanol Zobacz post
Może chociaż na koniec takie łopatologiczne podsumowanie dla "białych ludzi"
Ponieważ sam zwlekałem z zakupem właśnie do takiej dyskusji (dzięki Kaźmir), naczytałem się tu i w necie. Powiem Ci tak jak ja to rozumiem:

- jakby to była sama sprawa kabli to nie byłoby problemu - wystarczyłoby włożyć pomiędzy kostkę (oryginał), "przedłużkę" z kabli grubych - co wyziębiłoby kable i dało dodatkowy opór - a tak to nie działa. Płytka pod regler też niewiele zmienia.

Reasumując: nie w samej ciepłocie problem.

- zły regler rozwali uzwojenie ładowarki (alternatora), a to już chyba gorzej niż naprawa reglera (nie jest tak łatwo wymienny i oczywiście koszty)

- pomijam fakt modułów (te cuda co sterują iskrą) - moim zdaniem to efekt domina może się pogłębiać.

Oczywiście nie mówię, że regler jest zły, ale jak nie wiadomo jak działa - nie wiadomo czy będzie działał. Bo np. kufry nadwornego pancernika (i reszty) wiadomo jak pospawane . A w naturze (nie tylko czarnej) jest strach przed nieznanym

Tyle oczami laika.

Zasady Postowania